Майката на атентаторите от Бостън: Натопиха децата ми!

Синовете ми са прекрасно възпитани, казва Зубейдат Царнаева
Обновена: 20 апр 2013 15:27 | 20 апр 2013 15:25,
196
Майката на атентаторите от Бостън: Натопиха децата ми!
Кадри от операцията по задържането на Джохар. Снимка: Reuters

Зубейдат Царнаева, майката на заподозрените за терористичния акт, извършен в Бостън, твърди, че синовете са "натопени" и казва, че много преди трагедията всяка тяхна крачка била контролирана от Федералното бюро за разследване на САЩ.

В телефонно интервю от Махачкала за руската англоезична телевизия "Russia Today" майката на Джохар и Тамерлан Царнаеви казва, че децата й са били "прекрасно възпитани". "Едно мога да кажа, всичко това не е истина. Синовете ми са били натопени", казва Зубейдат Царнаева, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Още по темата
"Моят син вече от пет години е контролиран. Бил е на отчет, знаеха го, знаеха кои сайтове посещава. Знаеха къде ходи, с кого ходи. Наричаха го радикален, защото посещаваше на сайтове, смятани за екстремистки", казва майката, говорейки за по-големия си син - Тамерлан.

По думите й от ФБР са идвали при нея, разпитвали са я, задавали са й много въпроси - какво прави, с какво се занимава синът й. Агент на ФБР й бил казал, че синът е добро момче, но може да е опасен с това, че може да поведе след себе си хората. Според нея именно заради това синът й е бил ликвидиран.

По повод изявленията на чичото на двамата етнически чеченци, който нарече Тамерлан "неудачник", тя каза, че става дума за личен конфликт.

Зубейдат казва, че мъжът й е работел в правоохранителните органи. Започнала войната в Чечения и семейството било преследвано. Те имали роднина в САЩ и решили да заминат за Америка.

Междувременно съученици, учители и съседи на братята Джохар и Тамерлан Царнаеви казаха, че не са забелязвали някакви признаци на радикализъм у тях или нещо необичайно, което да обясни защо етническите чеченци биха извършили двойния бомбен атентат, при който загинаха трима души, а 176 бяха ранени по време на Бостънския маратон в понеделник.

Те се обличали като типични американски тийейджъри, обичали да спортуват и се стремили да се впишат в средата си, след като преди десетилетие пристигнали в САЩ със семейството си от южната руска република Дагестан, пише Ройтерс.

26-годишният Тамерлан мечтаел за олимпийска слава като боксьор и изглежда станал по-отдаден мюсюлманин през последните години, отбелязва Ройтерс. Той загина при престрелка с полицията в четвъртък. 19-годишният му брат Джохар бил в отбора по борба на гимназията и бе заловен снощи след операция, която на практика парализира Бостън.

Самото им пътуване от Русия до Кембридж, щата Масачузетс е сравнително добре документирано. Но психологическото развитие, което може и да ги е накарало да извършат най-тежкото бомбено нападение на американска земя след 11 септември, до голяма степен си остава загадка, отбелязва Ройтерс.

Отначало американските власти твърдяха, че не са разполагали със сведения преди тази седмица, които да сочат, че братята Царнаеви може да участват в нападения. Късно снощи обаче ФБР съобщи, че е разпитвало по-големия брат през 2011 г. по молба на неназовано чуждо правителство. Американски източник от правоохранителните органи каза, че тогава бюрото не е сметнало, че Тамерлан представлява някаква опасност. Това бе и първото свидетелство, че братята са били известни на американските служби за сигурност преди атентатите в понеделник, посочва Ройтерс.

Повече от всичко Джохар искал да бъде популярен, казват негови познати в Кембридж. Приятели и познати го описват като жизнерадостно момче, което се опитвало да се разбира с всички. Той обичал хипхопа, бил весел, припрян и неумел в социалните си общуване - но не така, че да причинява неудобство на хората. И не говорел много за политика. Чичо му го нарече "позор за семейството и за целия чеченски народ".

По-големият брат, когото наричали Тими, изглеждал по-малко общителен.

"Нямам нито един приятел американец", казал той през 2010 г. пред сп. "Комент", което се издава от Бостънския университет за комуникации. "Не ги разбирам".  Той е имал съпруга и малка дъщеричка. Семейството на съпругата му заяви, че не може да проумее ужасната трагедия. "Сега знаем, че никога не сме познавали Тамерлан Царнаев", казват те. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още по темата: бостънатентатЦарнаеви
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
9
 
23
 
! Отговори
Маманотс преди 11 години
Гнусна американо-ционистка ***! Краят ви ще дойде. Душмани на човечеството.
105
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
IMA REZON V TOVA THE AMERIKANSKATA SISTEMA PROIZVEJDA UJ DEMOKRATI A TE TERIRISTI VSI4KITE SPRAVKA TALIBANITE AFGANISTAN.V IRAK SAMO TEROR . V SIRIQ DEMOKRATI TERORISTI.Q DA SPRYT DA DAVAT PARI NA TEQ I NE6TATA BEZ PARI ZAGIVAT SPRETE PARITE NA TERORISTITE .DAITE GI ZA POLEZNI CELI
104
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СЕГА НЯКОЙ АМЕРИКАНСКИ ПОЛИТИК ИЛИ СЪВЕТНИК ЩЕ ИДЕ ЛИ В ЗАТВОРА? ЗАРАДИ ПОДГОТОВКАТА НА АМЕРИКАНСКА ТЕРИТОРИЯ НА ТЕРОРИСТИ,ИЗПРАЩАНИ СЛЕД ТОВА В РУСИЯ ЗА ДА ТРЕПЯТ РУСНАЦИТЕ И ДЕСТАБИЛИЗИРАТ ДЪРЖАВАТА ИМ? ПУТИН ИМА ПЪЛНИТЕ ОСНОВАНИЯ СЛЕД ТОЗИ ИНЦИДЕНТ ДА ПОИСКА ОБЯСНЕНИЯ ОТ ОБАМА ЗА АМЕРИКАНСКАТА ПОЛИТИКА КЪМ РУСИЯ. ПРОТЯГАТ ЕДНАТА РЪКА ЗА ПОЗДРАВ С РУСИТЕ,А С ДРУГАТА РЪКА СКРИШОМ ИМ ЗАБИВАТ НОЖ В ГЪРБА
103
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
155 Болен мозък е твоят. Също като на "великите "американски мислители и политолози Бжежински и сие. Измислили "гениалната" идея да се борят с неудобните за Америка държави по света като им изпращат обучени от самите тях терористи от разни малцинства. Повечето чеченски терористи извършили атентати в Русия през 90-те години на 20 век идваха от Лондон,Берлин,Париж и Вашингтон или след атентатите бягаха в тези столици. Западът отказваше да ги предаде.Даваше им база и обучение от спец службите.
102
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Братята хамериканци за пореден път са жертва на лудите си политици. Някога те създадоха Алкайда,а сетне тя се обърна против Америка. сега обучават чеченски младежи на собствената си територия като терористи в Русия,а тези чеченци се обърнаха против тях и им разказаха играта. *** американска политика! Как се нарича това да подготвяш терористи на своя територия против някоя друга държава по света? Сега някой американски политик или съветник ще иде ли в затвора?
101
6
 
4
 
! Отговори
bobo преди 11 години
До Анонимен Ти пък как разбра. Получи факс от извънземните ли бе, или СерГей ти го съобщи на ушенце.Егати смешниците ***.
100
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Двамата чеченци са били подготвяни за камикадзе в Русия от ЦРУ. Затова са били на отчет и във ФБР. Затова и ФБР нищо не е предприемало срещу тях. Защото са били обучавани от американците да извършат атентати в Русия. Само че стана някаква засечкааааа, Вместо да сложат бомбите в в някое руско училище, двамата братя ги взривиха в Бостън. ТАКА Е, БРАТЯ АМЕРИКАНЦИ! КОЙТО СИ ИГРАЕ С ОГЪНЯ ПОНЯКОГА СИ ИЗГАРЯ ПРЪСТИТЕ. Така беше някога и с Хитлер. Пратиха го срещу Русия,а той нападна първо Англия с бом
99
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Двамата чеченци са били подготвяни за камикадзе в Русия от ЦРУ. Затова са били на отчет и във ФБР. Затовяа и ФБР нищо не е предприемало срещу тях. Защото са били обучавани от американците да извършат атентати в Русия. Само че стана някаква засечкааааа, Вместо да сложат бомбите в в някое руско училище, двамата братя ги взривиха в Бостън. ТАКА Е, БРАТЯ АМЕРИКАНЦИ! КОЙТО СИ ИГРАЕ С ОГЪНЯ ПОНЯКОГА СИ ИЗГАРЯ ПРЪСТИТЕ. Така беше някога и с Хитлер. Пратиха го срещу Русия,а той нападна първо Англия с бо
98
0
 
5
 
! Отговори
До 148. преди 11 години
Бай Димо , едното момче е живо , днес или утре ще определят как ще бъде съдено ?Собствените ти антени не работят добре !
97
0
 
5
 
! Отговори
ANONIMNA преди 11 години
TAQ KAZVA SINOVETE MI SA PREKRASNO VAZPITANI I DOBRI.DOBRITE MOMCHETA V MOMENTA SI STOQT V UNIVERSITETA I SI UCHAT ZA SESII
96
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
DA SE NADQVAME,4E ISTINATA TOZI PYT ,6TE IZLEZE NA BQL SVQT A NQMA DA BYDE POTULENA.KOI IMA INTERES OT TAQ KYRVAVA BANQ?ZA6TO BE SPRETNATA?KAKVA E CELTA V KRAQ NA KRAI6TATA?DANO SVETYT UZNAE ZA DA MOJE DA VZEME I ADEKVATNI MERKI SRE6TU TIQ LUDI MUSIULMANI BEZ GRAM MOZAK DJIXADISTI VRAGOVE NA SVETA
95
5
 
9
 
! Отговори
Бай Димо преди 11 години
Ясно е, че са минали през школовката на ЦРУ за атентатори. После ги пращат в Русия да дестабилизират братушките и да рекламират загниващия си капитализъм. Американските *** просто са разбрали, че може да изтече информация и са ги ликвидирали.
94
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аман от промити мозъци зяпащи CNN и останилите ционистки канали.Нищо вярно няма в това дето го пишат и казват.Сигурно и 11 септември е истина, направо ще падна.
93
2
 
3
 
! Отговори
До 141. преди 11 години
Не на всички Чеченци им е притрябвало ,А на ислямистките джихадисти - за тях Америка е враг и подготвят атентати използвайко момчета които живеят в Америка , даже пишат ще ви атакуваме с ваши хора и със предмети от вашата кухня ! Защо точно тези момчета тепърва ще се разбере ?
92
2
 
9
 
! Отговори
алилиии преди 11 години
като трепеха русняците, беа борци за демокрация, като тепат американците -са терористи. Са кое е верно?
91
2
 
1
 
! Отговори
140 преди 11 години
А как се чувстваш в Българската ферма ?
90
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поредната ционистка пропаганда!За какво им е на тия чеченци да правят атентати в САЩ, след като са ги приели добре, даже и гражданство е имал единият от тях.Няма логика, ако трябва да си отмъстят на някой това е Русия, а не на САЩ.Нещо не се връзва всичко това. Ако някой от нас бъде спрян от полицията и му сложат 5кг дрога, какво правим?Ходи доказвай,че нямаш сестра! Случаят е много странен, помислете.Американците си слагат бомбите и после винят други, това е истината.
89
5
 
10
 
! Отговори
морски преди 11 години
В САЩ още има действащи КОНЦЛАГЕРИ.
88
10
 
8
 
! Отговори
Тая крадла преди 11 години
Тая как ги е възпитала ?Като самата тя КРАДЕ по магазиние , с това се занимава . Ама как такива имат самочувствие и голяма уста ?
87
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Anonimen (122) : "Защото никой освен теб не го интересува." - Кой си питал освен себе си? И защо да не се интересува от трагедията в Ирак, при която загиват много повече хора, от трагедията в САЩ? С какво едните са по-маловажни от другите? Хора на два крака са всички.