Ще заобича ли Унгария ромите си

"Око за око, зъб за зъб" - рецепта за етническа война
Обновена: 2 май 2013 17:21 | 2 май 2013 17:21,
184
Ще заобича ли Унгария ромите си
Унгарски ром. Снимка: Reuters, архив

Отношенията между ромското малцинство и неромското мнозинство са трудни и сложни в много централноевропейски страни. В Унгария често има проблеми от подобен характер, но дали има примери за добри практики, пита Би Би Си.

„Не ви моля да обичате циганите, но всички ние трябва да живеем заедно“, заявява полицейски началник в зала, пълна с млади кадети - „Затова полицията трябва да показва толерантност и доверие, а не омраза и отлъчване.“ В този момент залата утихва. Засегната е една от най-болезнените теми за унгарското общество.

Ето и мнението на млади полицаи – мъже и жени. „Моят опит показва, че 70 или 80% от престъпленията са извършени от роми“, разказва един и след това пита: „И какво да кажа, ако спра някой ром по време на рутинна проверка и той ме обвини, че съм го спрял само заради етническия му произход?“.

„Проблемът не е в предразсъдъците на мнозинството“, заявява пък друг и продължава „проблемът е в ромите, които мразят нас, унгарците“.

Млада жена обаче има различно мнение: „Трябва да сме бдителни и да наблюдаваме за всякакви знаци за етническа омраза и нетолерантност и в интернет, и в ежедневието си“

Днес е необичайна сутрин в град Мишколц, където безработицата е 25%.

Американската активистка Патрис О'Нийл е тук, за да сподели опита си в борбата срещу престъпленията от омраза в САЩ и по-специално тези на белите расисти срещу чернокожи, евреи, мексиканци, гейове и др.. Тя е част от организация, бореща се с престъпленията от омраза - „Не в нашия град“

Повечето от слушателите, пред които е говорила в Източна Унгария, харесват посланието й. Но много са и скептични.

Много хора не са запознати с концепцията на престъпленията от омраза – идеята да нараниш някого заради цвета на кожата му, религиозните му вярвания или сексуалната му ориентация са различни от обичайните престъпления.

Три години са изминали, откакто четирима мъже, обвинени в серийно убийство на шестима роми на етническа основа, са арестувани.

Процесът все още се води срешу тях. Много унгарци обаче сравняват тези убийства с немалкото убийства на унгарци от роми през изминалите години.

Убийството на етнически унгарец, учител в малко градче, от развилняла се ромска тълпа през 2006 г. е сочено от прокуратурата за повода за серийното убийство.

Убийството на румънски хандбалист през 2009 г. и ужасяващото изнасилване и убийство на полицейски психолог през 2012 г. също са извършени от хора от ромски произход.

Само най-агресивните екстремисти го изказват свободно, но понякога по време на дебати изскача грозното изречение: „Те ни избиват, ще ги избиваме и ние!“

„Око за око, зъб за зъб“ или иначе казано – рецепта за етническа война.

Всъщност собственият опит на унгарците би могъл да им помогне да разберат какво представляват престъпленията от омраза и каква е разликата между тях и обикновените престъпления – унгарци, живеещи в Румъния, Словакия и Сърбия, са нападани само, защото говорят на унгарски на улицата.

По времето, по което инициативата „Не в нашия град“ стартира в САЩ, на млада унгарска двойка в Румъния не е позволено да се ожени, защото младежът казал „Да“ на избраницата си на унгарски.

В Словакия пък около 40 етнически унгарци кандидатстват за двойно гражданство, в резултат на което им е отнето словашкото гражданство от властите.

Нетолерантността е жива в Централна Европа. Все пак изглежда, че немалко унгарци са отворени към посланието на Патрис О'Нийл.

Има и положителни примери, включително и в Унгария, като полицай от ромски произход, ценен заради професионализма си, музикант, който изнася благотворителни концерти, за да събере средства за пострадали роми при марш на крайнодесни, майката на убитата полицейска психоложка, която призовава за успокояване на ситуацията.

„Никой не ви казва, че няма престъпления сред ромските общности“ - разказва пред събралото се множество Гьоргу Макула, полицай от ромски произход - „но не забравяйте, че има много, много хора, които не са престъпници, но страдат от предразсъдъците в обществото ни.

56 престъпления от омраза са регистрирани в Унгария за 2011 г., сравнено с 55 хиляди във Великобритания. Което значи, че или Унгария е остров на толерантността, или се нуждае от нов подход за справяне с проблема.

По материал на BBC

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още по темата: Унгарияроми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
3
 
3
 
! Отговори
TRAKIEC преди 11 години
***,GURCI,EVREI,ARABI,TURCI,NEGRI,SLAVQNI-VSE NENUJNI TVARI NQMASHTI NIKAKUV PRINOS KUM RAZVITIETO NA CHOVESHKATA RASA!!!!!!!
42
1
 
7
 
! Отговори
"ЗАТВОРЕНО ОБЩЕ преди 11 години
ГОСПОДИНЕ БСП/39/-ИРОНИЯТА ВИ БИ БИЛА ИНТЕРЕСНА,АКО СЪВСЕМ ЯСНО НЕ СИ СПОМНЯХ,КАК БОРИСОВ И ЦВЕТАНОВ СЕ КЪЛНЯХА ДЕСЕТКИ ПЪТИ ,ЧЕ СПАЗВАНЕТО И "РАЗВИВАНЕТО" ,НА ПРАВАТА НА МАЛЦИНСТВАТА,СА ПЪРВОСТЕПЕНЕН ПРИОРИТЕТ ЗА ГЕРБ.ЗАЩОТО СА ПОЕЛИ АНГАЖИМЕНТ,ПРЕД ТЯХНИТЕ ЕВРО-АТЛАНТИЧЕСКИ ПАРТНЬОРИ....
41
2
 
1
 
! Отговори
TRAKIEC преди 11 години
NIE I NASHITE BRATQ OT KITAI SHTE RESHIM PROBLEMA S PARAZITITE:***,GURCI,EVREI,FESOVE,SLAVQNI I DRUGI NENUJNI TVARI VEDNAJ ZAVINAGI!!!!!! DA JIVEQT TRAKIISKATA I KITAISKATA RASA!!!!!!! OBEDINENI 6TE VLADEEM SVETA!!!!!!
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименКак се купува оръжие в България? Требва да си мутра или престъпник (което е все едно).
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Интересно ухо има тоя татоирания *** ,малко светлина защо е такова?
38
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ФОН КЛИНКЕРХОФЕНРецепта за *** "Аушвиц": десет евреи и един *** за есенция...
37
3
 
7
 
! Отговори
БСП преди 11 години
Другари,ние сме лява партия и водим социална политика.Не може да оставим проблемите на ромите - трябват им домове,храна и гувернантки за децата.Ето сега им помогнахме финансово/обещаха да си ги заработят/,а и ще има и по кебапче и биричка след седмица.Те са нашето/на БСП/ бъдеще.А и това е под изричното настояване на ПЕС.Ура,другари!
36
2
 
4
 
! Отговори
х преди 11 години
половината българи са крайно леви ,а другата половина са крайно десни и това говори ,че положението на етническите и религиозните малцинствата в БГ не по различно от посочените държави.
35
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само най-агресивните екстремисти го изказват свободно, но понякога по време на дебати изскача грозното изречение: Те ни избиват, ще ги избиваме и ние!Око за око, зъб за зъб или иначе казано рецепта за етническа война.==========Купувайте оръжия хора някой ден след 5-10-15-20 години може да го изпозвате.Белият човек трябва да има оръжие има право да се защити
34
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПРЕЗ ТАКА НАРЕЧЕНИЯТ ТОТАЛИТАРИЗЪМ НЯМАШЕ НИКАКЪВ ПРОБЛЕМ С ***. НО ТОГАВА ИМАШЕ ДЪРЖАВА. ИМАШЕ РАБОТА ЗА ВСИЧКИ. *** РАБОТЕХА В ЗАВОДИТЕ КАТО ОБЩИ РАБОТНИЦЕ И В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО КАТО КРАВАРИ И ОВЧАРИ. ПО МЛАДИТЕ НЯМА КАК ДА ЗНАЯТ ТЕЗИ НЕЩА НО ПО ВЪЗРАСТНИТЕ ЗНАЯТ. ОТ КАКТО НИ ДОКАРАХА ДЕМОХРАЦИЯТА И *** ОТ ДРАГАЛЕВЦИ УНИЩОЖИ ЗАВОДИТЕ И СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО НАСТЪПИ ПЪЛНА АНАРХИЯ. БЕЗРАБОТИЦАТА И МИЗЕРИЯТА ОТВОРИХА ВРАТАТА НА ГЛАДА А С ТОЗИ ГЛАД ДОЙДОХА И КРАЖБИТЕ НА ***.
33
0
 
37
 
! Отговори
българин преди 11 години
САМО ЗАБЛУДЕНА ОВЦА МОЖЕ ДА ГОВОРИ СЪЩЕСТВУВАЩИ НОРМАЛНИ ОТНОШЕНИЯ С ***.ТОВА Е НЕВЪЗМОЖНО,И ПРИЧИНАТА Е В ***.ТОВА ПЛЕМЕ НЕ ПОДЛЕЖИ НА НИКАКВО ВЪЗПИТАНИЕ.ТОВА МУ Е ЗАЛОЖЕНО В ГЕНА.И КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА ПРЕСТАНЕМ ДА СИ ГОВОРИМ ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ,ОТ РОДА НА:ТРЯБВА ДА СЕ ИНТЕГРИРАТ,ОБРАЗОВАТ И ПР.ТЕ НЕ ИСКАТ ТОВА ДА СТАНЕ.И ЗАПОМНЕТЕ:АЗ НЕ ГОВОРА С ЕЗИКА НА ОМРАЗАТА,А ПРОСТО ВИЖДАМ ГРОЗНАТА РЕАЛНОСТ.НИЕ ПРОСТО ОБГРИЖВАМЕ И ИЗДЪРЖАМЕ БЪДЕЩИТЕ НИ ПАЛАЧИ.
32
1
 
20
 
! Отговори
УУУУУУУУУУ преди 11 години
Само с *** се решава този проблем
31
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
При новото правителство си отстоявайте правата,какво само мрънкате в нета.Чакате да ви го зачукат и после-ама.Така е за всичко,което касае живота ви .Има ли дори и 1000 събрани подписа, по даден проблем,го внасяте в парламента и то с поставен срок за разглеждане.С мрънкане и единични гласчета ,не става.
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
trebva vtori Shikelgrubrer i za 2 godini v Evropa nema da ima i edin ma*gal.Togava shte ima pari za poveche neshta za ucheshtite i raboteshti evropeci. Tova pleme ne razbira ot nishto samo ot..trepane!!!!
29
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И тука трябва както в Чехия/Словакия/Унгария. Палката да играе здраво, иначе ти се качват на главата. Друг е проблема, че политиците са п*тки и им трябват ***, че някой да ги избере на избори.
28
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има ли изобщо престъпление, извършено от българи срещу ***? И да има, броят се на пръсти. *** си се трепят помежду си. А престъпленията на *** срещу българи нямат чет. И това не е нетолерантност, а статистика.
27
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** са като всеки *** има ли условия за развитие се !С две думи социялните и всичко ако си вършеше работата сега нямаше да е така!Не ,че много ама вярно взе да ми писва да слугувам и да съм заложник на антисоциялни *** ,дето на моята възраст са с внуци!Ако желанието на господарите на нащите управници е да ни държат за гушата с тея , то нащо не е !
26
0
 
3
 
! Отговори
брадваро преди 11 години
изключено
25
0
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нашата толерантност към *** е равна на самоубийсктво. Трябва да се вземат спешни мерки, нещо трябва да се направи. Иначе ***-пирани ще ни оглозгат до кости. До около 10 години нещата ще са необратими. Ако има държавници, направете нещо, спасете народа ни. Всички политици се правят, че този въпрос не съществува, защото *** им решават изборите. Но това не е честно спрямо децата ни.
24
0
 
13
 
! Отговори
ФОН КЛИНКЕРХОФЕН преди 11 години
ДО 22-ХЕР РОМЕЛЛ-ОТПЪТУВАНЕТО НА" РОМЕИТЕ" Е БИЛО НЕРАЗРИВНО СВЪРЗАНО С ТОВА НА "СТАРОЗАВЕТНИТЕ"."ПЪРВО ЮДЕИНА-ПОСЛЕ МАНГАЛИНА".ТОВА Е БИЛА НЕПРЕКЛОННА ПОЛИТИКА НА РАЙХА.МНОГО ЧЕСТО СА ГИ ИЗВОЗВАЛИ ЗАЕДНО,НО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПЪРВО"ПРИВИЛЕГИРОВАНИТЕ".