Ще заобича ли Унгария ромите си

"Око за око, зъб за зъб" - рецепта за етническа война
Обновена: 2 май 2013 17:21 | 2 май 2013 17:21,
184
Ще заобича ли Унгария ромите си
Унгарски ром. Снимка: Reuters, архив

Отношенията между ромското малцинство и неромското мнозинство са трудни и сложни в много централноевропейски страни. В Унгария често има проблеми от подобен характер, но дали има примери за добри практики, пита Би Би Си.

„Не ви моля да обичате циганите, но всички ние трябва да живеем заедно“, заявява полицейски началник в зала, пълна с млади кадети - „Затова полицията трябва да показва толерантност и доверие, а не омраза и отлъчване.“ В този момент залата утихва. Засегната е една от най-болезнените теми за унгарското общество.

Ето и мнението на млади полицаи – мъже и жени. „Моят опит показва, че 70 или 80% от престъпленията са извършени от роми“, разказва един и след това пита: „И какво да кажа, ако спра някой ром по време на рутинна проверка и той ме обвини, че съм го спрял само заради етническия му произход?“.

„Проблемът не е в предразсъдъците на мнозинството“, заявява пък друг и продължава „проблемът е в ромите, които мразят нас, унгарците“.

Млада жена обаче има различно мнение: „Трябва да сме бдителни и да наблюдаваме за всякакви знаци за етническа омраза и нетолерантност и в интернет, и в ежедневието си“

Днес е необичайна сутрин в град Мишколц, където безработицата е 25%.

Американската активистка Патрис О'Нийл е тук, за да сподели опита си в борбата срещу престъпленията от омраза в САЩ и по-специално тези на белите расисти срещу чернокожи, евреи, мексиканци, гейове и др.. Тя е част от организация, бореща се с престъпленията от омраза - „Не в нашия град“

Повечето от слушателите, пред които е говорила в Източна Унгария, харесват посланието й. Но много са и скептични.

Много хора не са запознати с концепцията на престъпленията от омраза – идеята да нараниш някого заради цвета на кожата му, религиозните му вярвания или сексуалната му ориентация са различни от обичайните престъпления.

Три години са изминали, откакто четирима мъже, обвинени в серийно убийство на шестима роми на етническа основа, са арестувани.

Процесът все още се води срешу тях. Много унгарци обаче сравняват тези убийства с немалкото убийства на унгарци от роми през изминалите години.

Убийството на етнически унгарец, учител в малко градче, от развилняла се ромска тълпа през 2006 г. е сочено от прокуратурата за повода за серийното убийство.

Убийството на румънски хандбалист през 2009 г. и ужасяващото изнасилване и убийство на полицейски психолог през 2012 г. също са извършени от хора от ромски произход.

Само най-агресивните екстремисти го изказват свободно, но понякога по време на дебати изскача грозното изречение: „Те ни избиват, ще ги избиваме и ние!“

„Око за око, зъб за зъб“ или иначе казано – рецепта за етническа война.

Всъщност собственият опит на унгарците би могъл да им помогне да разберат какво представляват престъпленията от омраза и каква е разликата между тях и обикновените престъпления – унгарци, живеещи в Румъния, Словакия и Сърбия, са нападани само, защото говорят на унгарски на улицата.

По времето, по което инициативата „Не в нашия град“ стартира в САЩ, на млада унгарска двойка в Румъния не е позволено да се ожени, защото младежът казал „Да“ на избраницата си на унгарски.

В Словакия пък около 40 етнически унгарци кандидатстват за двойно гражданство, в резултат на което им е отнето словашкото гражданство от властите.

Нетолерантността е жива в Централна Европа. Все пак изглежда, че немалко унгарци са отворени към посланието на Патрис О'Нийл.

Има и положителни примери, включително и в Унгария, като полицай от ромски произход, ценен заради професионализма си, музикант, който изнася благотворителни концерти, за да събере средства за пострадали роми при марш на крайнодесни, майката на убитата полицейска психоложка, която призовава за успокояване на ситуацията.

„Никой не ви казва, че няма престъпления сред ромските общности“ - разказва пред събралото се множество Гьоргу Макула, полицай от ромски произход - „но не забравяйте, че има много, много хора, които не са престъпници, но страдат от предразсъдъците в обществото ни.

56 престъпления от омраза са регистрирани в Унгария за 2011 г., сравнено с 55 хиляди във Великобритания. Което значи, че или Унгария е остров на толерантността, или се нуждае от нов подход за справяне с проблема.

По материал на BBC

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още по темата: Унгарияроми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
5
 
19
 
! Отговори
Мачле преди 11 години
Този да не е от Бистришките тигри ?
22
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тези призиви са толкова извратени.Престъпленията направени срещу роми- 10.Престъпления направени от роми- 10 000. И въпреки всичко жертвите са етнически нетолерантни щото не им харесва че *** ги колят грабят и насилват. Защо всички извратени мазохисти стават защитници на ромските права? Та *** отдавна имат най-големите права в историята на човечеството.Дори и на най-големият милиардер ще му спрат тока ако не си го плаща.Или ще го набутат в пандиза ако *** некви на по 12-13 год.А те?
21
1
 
29
 
! Отговори
ЕРВИН РОМЕЛЛ преди 11 години
БРАВО НА БОРИС 3-И ЗА ТОВА ЧЕ СПАСИ 48 000 ЕВРЕИ...НО ЗАЩО ПОНЕ НЕ НАТОВАРИ *** НА ВЛАКОВЕТЕ...ИМАШЕ УНИКАЛЕН ШАНС,И ИЗВИНЕНИЕ-НЕМЦИТЕ НИ КАРАТ. ДА ИЗБАВИ БЪЛГАРИЯ ОТ РОМИТЕ И ТЕХНИТЕ ПОКОЛЕНИЯ --ЗАВИНАГИ.
20
2
 
42
 
! Отговори
Филип 31 преди 11 години
По народност съм ***, но да си кажа истината, като гледам тези нерези , ***, направо се срамувам от самият себе си, не мога да го приема за нормално, според това не са истионски ***, а първобитни хора от каменната епоха. Не желая да убиждам никого, но до колко знам и виждал, по голяама част от тях нямат обсолютно никакво желани да работят, все гледат кого да прекарат, как по лесно да искарат някой друг лев, това е абсулюно неприемливоза един нормален човек, но за тях начин на живот
19
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
17-НЕ СМЕ ДАЛИ ЕВРЕИТЕ,СЪОТВЕТНО ПОКРАЙ ТЯХ СА СЕ ЗАПАЗИЛИ И ***....ДА ПРАВ СИ НЯМА ДРУГ,ТОЛКОВА *** НАРОД...!
18
52
 
5
 
! Отговори
циганин преди 11 години
Добре че беше този с големите мустаци Скобелев иначе още да си говорите на турски . Гадно а . То и сега доста има турски думи в речника ви . Помисли бе ГЯУРИНО .
17
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
все пак *** да имат в предвид че сме ги спасили от избиване преди 44- та!и няма нито един пратен в лагер на смъртта!в други държави не са имали този късмет! така ,че има повод за черпане а не за друго!
16
2
 
15
 
! Отговори
АЛЕКСАНДЪР преди 11 години
"РОДЪТ КОХАРИ",ДО КОЛКОТО ЗНАМ НЕ ОТ МАДЖАРИ,А ОТ УНГАРСКИ ЕВРЕИ.
15
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не я мислете Австрия, Орбан ще ги оправи ***.
14
3
 
77
 
! Отговори
ФАКТ преди 11 години
Царя ни Симеон е доста компетентен по този въпрос. Наполовина е унгарец и краде като ***.
13
7
 
91
 
! Отговори
демографски срив преди 11 години
България е умишлено унищожавана. Българският етнос е намалял с близо 2 милиона, *** етнос е увеличен двойно и вече е над милион. Един болен народ носи на гърба си , хора, които искат да живеят в 10 век.За каква толерантност може да претендират тия фондации, целящи унищожението ни.
12
1
 
73
 
! Отговори
ФОН КЛИНКЕРХОФЕН преди 11 години
В МАДЖАРИЯ ЗА РАЗЛИКА ОТ ТУКА,НЕ САМО ,ЧЕ НЕ ГИ ДИШАТ.АМИ НАПРАВО ОРГАНИЗИРАТ И "ОПЪЛЧЕНСКИ-ВЪЗМЕЗДИТЕЛНИ ДРУЖИНИ".ДО СТЕПЕН ТАКАВА,ЧЕ "РОМЕИТЕ",НА МЕСТА СЕ КРИЯТ ,С ДНИ ПО ГОРИТЕ...!
11
4
 
37
 
! Отговори
евророма преди 11 години
В Унгария ромите са колкото тук около половин милион
10
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А между редовете се разбира,че трябва да мразим расизма и расовата дискриминация,но все пак най много *** и цветнокожите.Аз поне това разбрах.
9
1
 
20
 
! Отговори
DEVIL-JIN преди 11 години
Какво показваш бе ***.
8
3
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма смисъл да питам защо никъде по света не обичат ***.
7
3
 
78
 
! Отговори
Апис преди 11 години
Моят опит показва, че 70 или 80% от престъпленията са извършени от роми" - ключовото изречение.
6
5
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** си е *** навсякъде...Ако не се беше объркал оня с малките мустачки, сега нямаше да е така....
5
4
 
80
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Навремето един австриец ги обичаше много.
4
5
 
71
 
! Отговори
марин преди 11 години
*** са еднакви на всякъде. Хитлер трябваше да започне от тях.