1941-1945: костите на хиляди войници още лежат по горите в Русия

Защо 68 години по-късно те все още не са погребани?
Обновена: 10 май 2013 08:22 | 9 май 2013 19:55, Елка Василева
358
1941-1945: костите на хиляди войници още лежат по горите в Русия
Статуята "Родината-майка зове" на Мамаев курган. Снимка: архив, Reuters

В момента, в който на Червения площад в Москва ще се състои парадът, в село Чудской бор в Ленинградска област ще бъдат погребани тленните останки на воини, които приближаваха Деня на победата, пише Би Би Си. Защо 68 години след края на Великата отечествена война те все още не са погребани?

„Задавам си този въпрос всеки път, когато откриваме още един воин. Войниците лежат почти на повърхността: само под тънък слой нападали листа или мъх, много от тях с оръжие в ръце“, казва командирът на доброволческия издирвателен отряд „Дълг“ Фаил Ибрагимов.

„А преди 25 години, когато тъкмо започвахме работа по местата, където са се водели боеве, тленните останки бяха съвсем на повърхността. При първата ми експедиция излязохме на една полянка в гората – и там лежат десетки черепи. И досега не мога да забравя тази картина“, добавя Олег Арбузов от отряда „Разузнаване“.

По данни на историците около 5 милиона души все още се водят за безследно изчезнали по време на Великата отечествена война.

По-голямата част от работата по издирването и погребването на тленните останки на изчезналите воини се извършва от доброволчески отряди.

„Ликвидиране на следите“

В гората на 60 км от Санкт Петербург се спъвам в нещо и разбирам, че това не е пън. От земята стърчи човешка кост. До нея има десетки минометни снаряда, а под тънък слой мъх – противопехотна мина, годна за употреба.

Металотърсачът реагира дори при приближаване към стари дървета: стволовете им са пълни с куршуми и осколки.

В земята има невзривени снаряди и гранати. На пъновете лежат каските на загиналите. В горите и по полянките ясно се виждат линиите на траншеите и окопите.

Понякога като че изглежда, че тук почти нищо не се е променило от времето на войната. Но това не е така.

Започваме да изравяме показващите се от земята тленни останки и виждаме, че убитият войник е разделен на две от бразда, в която сега растат елхички.

„Няколко години след края на Великата Отечествена война Върховният съвет на СССР постанови да бъдат ликвидирани следите от войната. На местата на боевете започнаха да орат, да строят, да садят гори“, обяснява Иля Прокофиев от Руския информационно-издирвателен център „Отечество“.

„От една страна, това е стъпка за възстановяване на изстрадалата страна, но от друга страна, това е опит да се забрави за огромните загуби на Съветския съюз“, казва той.

Торба с медальони

В първите години след войната нямаше нито сили, нито време загиналите войници да бъдат погребани подобаващо, казват хората от села, близо до които са се водели боеве.

Жените и децата са издърпвали труповете в близките ровове или ями от снаряди и са ги засипвали с пръст. Някои са се постарали да обозначат подобни „братски могили“, но усилията им скоро са били сведени до нулата.

Скоро след излизането на правителственото постановление за ликвидиране на следите от войната по полетата започнали да орат и да правят мелиорация.

В Новгородска област на мястото на най-тежките боеве е построен далекопровод.

Част от земите, на които според бойните донесения са загинали и са били набързо погребани хиляди воини, били заселени с елхи.

Плугът постоянно се закачал и изваждал от земята невзривени снаряди и останки от загиналите, но работата не спирала.

„Виждахме кости, докато оряхме, да. Но вече бяхме свикнали с това. От деца ги срещахме навсякъде. И в гората, и в градината, и в полето“, разказва дядо Иван.

През 60-те години на 20 век той е бил тракторист близо до село Синявино. В годините на войната там са се водили кръвопролитни боеве за пробив на блокадата на Ленинград.

„Нямахме сили да събираме всяка кост. Но след работа минавахме и събирахме военните медальони на войниците. Так са записани всичките им данни, адрес на роднини. Съседът ни Михалич веднъж събра цяла каска. Отнесе ги в Тосненския военен комисариат.  Военният комисар обеща да проучи нещата, отвори едно сандъче, сложи медальоните вътре и го отпрати да си върви вкъщи“, казва трактористът.

Интересно е, пише Би Би Си, че при основен ремонт на Тосненския военен комисариат през 1995 г. зад един от сейфовете е открит голям пакет с медальони.

Към някои от тях е имало листчета с бележки, други са били покрити със слой засъхнала кал.

Черепи и трудодни

В годините на войната към воинските части са били създадени погребални команди за погребване на загиналите.

След войната главно местното население се е занимавало с погребване на тленните останки.

При това дадените от Москва инструкции на място понякога са се изпълнявали по много особен начин.

„В селото ни дойде нареждане да съберем останките. Шефът на селсъвета каза, че ще се отчита по брой черепи. Тръгнахме и събрахме един чувал с черепи. Всичко си лежеше на повърхността“, разказва Михаил Смирнов от село Погостие.

„Колкото глави занесохме, толкова трудодни ни признаха. А за всеки трудоден ни дадоха или почивен ден, или храна, или някоя и друга копейка. Те все едно са мъртви, а ние трябваше да храним семействата си“, продължава той.

Гората за разлика от полето почти не е била разминирана, затова дълго след войната местните хора са ходели в гората само при много голяма необходимост.

„Когато ни налягаше голям глад, събирахме се по десет души и отивахме в гората да търсим храна от убитите. Германците имаха консервиран хляб. Беше много вкусен. Понякога и в нашите мешки имаше нещо. Може и да не беше добро, но как да оцелеем?“, спомня си Александър Носков, работил по железопътната линия близо до Погостие.

„Цялата гора беше пълна със снаряди и гранати. Тогава вече бях по-голям. А като момченца си играехме с истински пистолети и пушки. Аз занесох граната в училище“, разказва той.

Загиналите войници още дълго помагали на тези, които оцелели. От убитите сваляли шинелите и ватенките, от които си шиели дрехи.

Хората криели на таваните откритото оръжие, ордените и медалите на таваните или ги продавали. По-късно, когато започнали да се търсят германски каски и ордени и медали, започнали да вадят и тях. 

А тленните останки на предишните стопани на тези предмети продължавали да лежат в горите.

Красиви табели

В края на 50-те години на 20 век започнала програма за разширяване на военните погребения.

Идеята е била всички малки и отдалечени от населените места гробове и санитарни погребения да бъдат разкопани, тленните останки да бъдат ексхумирани и пренесени в големите мемориали, грижите за които са по-лесни.

Но често това се превръщало в просто преписване на имената на загиналите от едни табели на други.

„Всяка година откриваме такива братски погребения. Бойците лежат с личните си вещи, с медальоните. Започваме да проверяваме в базата данни и излиза, че те са погребани. Само че в мемориали на десетки километри оттук“, казва Александър Конопльов, ръководител на Руския информационно-издирвателен център „Отечество“.

„Техните имена са изсечени на красиви гранитни плочи. А всъщност нашите защитници така си и лежат по овразите и санитарните ровове. Оказва се не толкова красиво, нали?“, тъжно пита той.

Този проблем и до днес не е решен. Проектът за федерална целева програма за реконструкция и съхраняване на воинските погребения няколко години се лута между три министерства, но така и не беше одобрен.

Пари за ковчези

Преди тържественото погребение на тленните останки почетният караул прави репетиция. Лъскавите им униформи и ботуши рязко контрастират с мръсните обувки и износени дрехи на доброволците-издирвателите, които стоят наблизо.

Мъжете копаят братската могила. Жените внимателно подреждат тленните останки в ковчезите. Администрацията няма много пари за ковчези и затова молят да се реди по-сбито. В деня на погребението ще дадат и автобус, венец.

На път за вкъщи Прокофиев, който издирва безследно изчезнали воини над 25 години, уморено пали цигара и казва: „Когато тези момчета са отивали на фронта, са им казвали: бийте се храбро и Родината няма да ви забрави. И къде е тази Родина? Нима тя е само шепа доброволци-издирватели?“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


358
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
5
 
29
 
! Отговори
DEUTSCHLAND преди 11 години
hat nicht den Krieg verloren ! Jetzt Deutschland zweifellos ist den groвen Gewinner ! Sieg Heil !!!
149
5
 
22
 
! Отговори
Даниел преди 11 години
До Анонимен (89):Не съм много сигурен дали руснаците от онези години биха се съгласили с теб. Тогава заради приумиците на Сталин загиват 20+ милиона руснаци и то в мирно време в продължение на няколко години от недоимък. Това бих казал се нарича геноцид. Да, Хитлер е звяр и и*иот, но Сталин не му е отстъпвал, дори го е задминал по много показатели.
148
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво да ги жаля, Сталин сам е подготвил нещата за война и накрая е принудил Хитлер да го нападне. Тая държава докато не се разформирова, винаги ще е заплаха за мира. И сега се въоръжават за нова война.
147
10
 
31
 
! Отговори
Национал-социалист преди 11 години
Всеки който симпатизира на комунизма и твърди че 1945-та са го освободили значи е безродник от най-гнусните. За жалост до ден днешен на можем да се отървем от хватката им и тънем в калта,докато западните народи се развиват,а тук цари анархия на мутро-олигарси,които извиват ръцете на народа с природни ресурси и измислени партии като бсп и герб!Всички слуги на чужди държави заслужават разстрел както направи генерал Пиночет с *** на стадиона!
146
3
 
22
 
! Отговори
Dublin преди 11 години
do vsicki meresti si ...i sporesti koi kakvo bil dal i na kogo: Vie pravite li si smetka kakva voina se e vodila...??-Ot rodenite v CCCP prez 1922-24g-samo TRI procenta ot muzkata polovina oceliava...-V Belorus-VSEKI CETVURTI zagiva...Voina na totalno unistozenie-bez pravila, bez covecnost.Da, mterialnata baza moze da dade glutka vuzduh, no niama li go COVEKA da otstoiava durzavata si do SMURT-prostoste predstavliava metalolom.Ako CCCP zagubese-ili ATOMNI gubi nad Evropa ili USA kaput...
145
10
 
27
 
! Отговори
Национал-социалист преди 11 години
Руснаците,защо до ден днешен ползват тактики на Хайнц Гудериан? Как "великия" Михаил Калашников докато си лежал в болницата и му хрумнало да направи калашника,а истината е че е краден от Sturmgewehr-44! Всичките им танкове,подводници,самолети и дори балистични ракети са технологии на Райха.
144
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До okobokoна добър час комуноиди! вървете на майната си. дано никога повече не ви сърбаме попарата.
143
2
 
17
 
! Отговори
обективен преди 11 години
Не се коркай шматко 180- та
142
4
 
27
 
! Отговори
обективен преди 11 години
do 164Войната срещу Райха е комплекс от фактори, икономически, военни и политически! СеСеСере- то всъщност не получи само икономическата и финансоса (изразена в милиони, сега милиарди долари) подкрепа, а и директна военна - С. Африка, Атлантика, и разбира се жестоките бомбандировки над Германия! Ако Сталин и неговата Раша бяха на местото на Райха, ми нямаше да изкара и няколко месеца! Изобщо и не мисля да коментирам руските лъжи за началото и самия ход на ВСВ!
141
8
 
19
 
! Отговори
okoboko преди 11 години
До 9-ти майа дали си с промит мозък?1. комунистите са *** подчинени само от фиксидеята да завладеят ЦЕЛИЯ свят, защото комунизъма НЕ МОЖЕ да съществува ДО нормалните хора и държави!...2. резултата от 73г. комунизъм са над 140 млн. убити... *** май не ти се вярва, но можеш и сам да си ги сметнеш: от 17-та година до началото ВСВ - около 28 млн убити СВОИ в ссср-то (от война, гулаг и ГЛАД)! след това комунуидите издигат на власт хитлерчо и разпалват ВСВ и там - 52 млн убити общо (и повече
140
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВСВ е отдавна история , а историятя не може да се променя , иначе много фактори са изиграли роля за победата на съюзниците , един от тях при това безспорен е че Щатите и Канада не бяха засегнати пряко от войната , трхните градове не са бомбардирани икономиката им е била непокътната , те са наклонили везните , войната както всичко останало е икономика и Хитлер и Япония страдаха от недостиг на ресурси , за това естествено загубиха
139
6
 
29
 
! Отговори
Национал-социалист преди 11 години
На тази срамна дата,започна падението за България - 45 години червено робство и духовен упадък за една нация с огромен потенциал като българската! За съжаление с избит елит от същите евреи комуноиди,които се правеха на жертви! Но нищо краят и на ционизма е близо,комунизма е мъртъв,а последните му симпатизанти са на преклонна възраст. Фюрера каза: "След 100 години ние отново ще бъдем тук,бъдещето ни принадлежи!". Райха ще се издигне като феникс от пепелта!
138
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А гробове за милионите руснаци избити по време на комунистическия режим има ли вече?
137
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами през 41 РККА превъзхожда Вермахта в качеството на въоръжението /да не говорим количествено/по отношение на танкове, артилерия и численост, защо тогава търпи чудовищни загуби и е на ръба на поражението. Внезапният тактически удар не е достатъчно обяснение
136
3
 
21
 
! Отговори
161 ския коментар преди 11 години
Има 2000 броя произведен Матилда изобщо !А това е среден танк в началото на воината ,ти нещо си чел и се опитваш да спориш за спорта ,ама си се объркал !Не повече от 500 доставени танка от този тип има в СССР ,а не са нищо особенно.
135
4
 
18
 
! Отговори
Несъгласен преди 11 години
До До маниполатор;Да ама помоща е дадена в решаващия момент когатто руснаците нямзха нищо и си местеха заводите зад УРАЛ
134
10
 
21
 
! Отговори
Национал-социалист преди 11 години
Днес празнуват ционистите и комунистите - 2 страни на една и съща монета!
133
1
 
32
 
! Отговори
Даола преди 11 години
Тук се пита, защо още не са погребани убитите ? Как да се погребат 26 000 000 - колко Българии са това ?През 1971 един журналист от младежкия вестник в Ленинград имаше рубрика, в която хората търсеха изчезналите си близки през войната. Тогава той все още успяваше да открие и срещне роднини, които не се бяха виждали от 1941 година ! Майки откриваха малките си деца, евакуирини в първите години на войната далеч в тила на изток и отраснали там - вече над 30 годишни. Какво знаем ние ?Поклон !
132
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
165 там е работата че не е 1% а много повече , самият Сталин го признава та камо ли ти , истината е чее войната я спечелиха руски войник и американската техника , това е
131
3
 
19
 
! Отговори
Несъгласен преди 11 години
До до 151;НЕ учи другите.Аз бях Мех. водач на Т-34.Имахме САУ-100 и Судки САУ-76. Имахме и ПАНЦЕР-4и 1 експонат-ФОРД-КАТЪР.Става въпрос за Горнобанската танкова бригада.Втората година основахме 11 танкова бригада в Карлово