Холандците в смут от BG измама със социалната им система

Скандалът разклати стола на заместник-министъра на финансите
Обновена: 15 май 2013 16:48 | 15 май 2013 16:38, Елка Василева
178
Холандците в смут от BG измама със социалната им система
Холандците са обезпокоени за щедрата си социална система. Снимка: архив, Reuters

Холандците са в смут от българска измама със социалната им система, пише вестник "Файненшъл таймс".

Британският ежедневник припомня как холандска телевизия е показала на лаптоп на смаяния заместник-финансов министър десетки българи, които се хвалят, че са изиграли холандската система за отпускане на социални помощи. Скандалните разкрития засилиха безпокойството на холандците дали тяхната щедра социална система може да издържи на засилващата се европейска интеграция.

Подобна загриженост има навсякъде - в Германия, Великобритания и в цяла Западна Европа, където правилата на ЕС ще разрешат от следващата година неограничена имиграция от България и Румъния, отбелязва "Файненшъл таймс".

По време на дебати в парламента вчера холандският заместник-министър на финансите Франс Векерс от управляващата десноцентристка либерална партия установи, че се бори за самото си политическо оцеляване. Депутати както от дясната, така и от лявата опозиция го нападнаха за това, че е позволил пари на холандските данъкоплатци на стойност най-малко 95 милиона евро да бъдат пропилени заради измами в страната и чужбина, като неизвестна сума от тези пари е отишла при престъпници зад граница.

Още по темата
Говорителят на леволибералната партия "Демократи-66" по финансовите въпроси Ваутер Колмес заяви, че скандалът заплашва "доверието в Европа, което ще изчезне, ако поляците, българите и румънците могат да извършват лесно измами".

Повдигнатите по време на дебатите въпроси напомниха за напрежението, което нееднократно се появява в холандската политика през последните години, отбелязва "Файненшъл таймс".

Крайнодесният популист Герт Вилдерс разкритикува остро правителството, че предоставя помощ на изпитващите затруднения страни от Южна Европа и създаде сайт за подаване на оплаквания от източноевропейски имигранти.

Гневът заради измамите със социалната система обаче обедини опозиционните партии от всички цветове на политическия спектър, посочва вестникът. Управляващата коалиция на либералите и левоцентристката Партия на труда - две формации, които обещаха през предизборната кампания да вземат сурови мерки срещу престъпността, реагира смутено.

Мнозина разкритикуваха Векерс, че е изглеждал изненадан по телевизията и че е казал първоначално, че не знае за проблема.

Държавни служители, разгневени от тези изявления, показаха доклади от 2011 г., в които предупреждават заместник финансовия министър за стотици случаи на измами от страна на чужденци със социални помощи.

Скандалът бе предизвикан от разкритията на холандската телевизионна програма Брандпунт, че български престъпници мамят холандската социална система от години, припомня "Файненшъл таймс". Организаторите на схемите организирали жители на села да пътуват до Холандия, където българските граждани имат право да пребивават за известен период от време след присъединяването на България към ЕС през 2007 г.

В Холандия те се регистрирали на адреси, наети от престъпниците, след което подавали молби за социални помощи за плащане на наема и детски помощи. Българите си откривали банкови сметки в Холандия, по които им били превеждани помощите, след което се връщали в България и теглели парите от банкомати. Организаторите на схемите взимали процент от сумата. Всичко излязло наяве, когато някои се оплакали на българската полиция, че не са получили парите, които им били обещани.

Измамата станала възможна благодарение на промяна в холандското законодателство от 2006 г., при която държавата първо предоставя социалните помощи и след това проверява дали има основания за тяхното отпускане, пише "Файненшъл таймс". Целта е холандската социална система да стане по-удобна за гражданите.

През 2007 г. е бил регистриран само един случай на измама, но след това те бързо нараснали, като достигнали няколко стотици през 2011 г. Цялата сума на присвоените от българи пари остава неизвестна.

Докато холандският печат нарича скандала "българската измама", повечето депутати са се съсредоточили върху грешките на своето правителство, като националистическият оттенък засега остава на заден план, отбелязва вестникът.

"Реакцията основно е доста циничното "А вие какво очаквахте?", отбелязва директорът на Холандския институт за социални изследвания Паул Схнабел. "От догодина българите са свободни да се установяват в Холандия, не може да се направи нищо по въпроса."
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
0
 
0
 
! Отговори
...в смут били преди 10 години
И аз се смутих...фрашкани с цветя, а тук техните представители конкурс за букет на кралицата, защото имала ЧРД! Хайде де, не можаха ли в нейна чест да ни направят една цветна градина, ама на...все искат да им излиза без пари.
151
0
 
1
 
! Отговори
105-ти преди 10 години
И какво ще е отношението им? Какво е било докато им работиха толкова години, нелегално и за смешни пари. Същото се отнася и за Англия..."Англия е права, че сме измета на ЕС!" Дрън-дрън, сега вече трябва и тя да даде нещо, не само да взема и хоп...***! Стига сте се кланяли на разни чуждоземни ***, а се вземайте в ръце и малко повечко достойнство!
150
1
 
9
 
! Отговори
сектор Кабул преди 10 години
*** са ударили холандската социална система с някакви си 200 милиона евро, а колко милиарда е ограбила самата Холандия от колонизираните от нея народи през 17,18,19, та и 20 век никой не обсъжда и не проблематизира..Да не говорим за военнопрестъпната клика между Холандия и САЩ в наши дни, чрез която се осъществява пладнешки грабеж на петролните богатства на ИРАК (9 долара за един барел петрол).И още-холандците са най-големите защитници на правата на глистите и ***. Хак да им е!
149
2
 
9
 
! Отговори
А? преди 10 години
200мил.евра=400млн. лева и то от 2005 г.!!!хахах смешна работа..Толкова *** били изсмукани от Холандия, а само за 2012г. *** струват на социалната ни система 3 милиарда и 200 милиона!Може ли да има сравнение?Бенатова защо не направи филм за това, тази долна ***?Толкова ми е противна..:(((Защо не направи филм за *** дето раждат деца зарди детски и други социални облаги, заради пари директно казано..И да го излъчат по всички телевизии в ЕС, да се запознае ЕС с тази изродщина..А?
148
0
 
9
 
! Отговори
точно така преди 10 години
Абсолютно няма от какво да ни е срам. Или ти мислиш, че като се дава гласност точно на такива случаи европейците не вършат същото?? Малко са ти познанията значи.Много етнически германци, холаднци, норвежци и британци същото си цокат системата и не работят. Разликата е, че тях не ги пишат по вестниците. Разликата е, че в техните страни има големи компании, които обират 3-тия свят за жълти стотинки и после плащат корпоративен данък на държавата си.Няма от какво да ни е срам.
147
0
 
2
 
! Отговори
bg преди 10 години
Holandia podkrepja islamizaciata.
146
1
 
14
 
! Отговори
Vesso преди 10 години
Хак да им е.В България това не се води незаконно,това си е напълно законно и същите тези ни трият сол на главата,че дискриминираме ***.
145
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
е, сеа кво да кажа. и само тука дето плюат по ЕС някои писачи. и пари ни дават хората на доверие, ама не и не. Евросъюза бил вреден за нас. Там поне и пари им дават на прошляците, а тука...
144
1
 
11
 
! Отговори
До Австралия преди 10 години
"Не е луд този който яде баницата"Ама не е имало луд и не е ядена баница - всичко си е било ОК - но изведнъж идват балканските австралопитеци и става страшно!Не са виновни холандците и напълно им съчувствам.
143
1
 
2
 
! Отговори
Oт Автралия преди 10 години
До АнонименНе си ти този който да ми каже какво гражданство да имам. Ако престанеш да злобееш и да мразиш всички и всичко ще се почустваш по-добре.
142
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
TIA DETO GI E ISRAM DA KAJAT 4E SA BALGARI V 4UJBINA DA SI SMENIAT GRAJDANSTVOTO I DA SI STOIAT TAM VINAGI SHTE SI OSTANAT NEDONOS4ETATA OT BALGARIA KOLKOTO DO XOLANDIA KVO DA KAJA ZA EDNA DARJAVA V KOIATO OT NAKOTRAFIK I PROSTITUTSIA S VISOKI DANATSI SE PLASHTAT TIA SOTSIALNI POMOSHTIDARJAVATA MAFIA IZLEZE DA SE OPLAKVA OT NIAKOLLKO STOTIN BEDNI EMIGRANTI NA KOITO PROSTO NE IM E OSTANALO NISHTO DRUGO OSVEN DA GI POLU4AVAT TIA POMOSHTIOT XUBAVO NIAMA DA E !!!!!!!!!!!!!!!!!
141
0
 
12
 
! Отговори
От Австралия преди 10 години
Холанците сами са си виновни. Тук в Австралия можеш да вземеш социални само след като минеш 101 критерии. Трябва да имаш статут, да докажеш че си живял тук определен срок, и т.н, и т.н. Не е луд този който яде баницата :)
140
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
айде стига - *** завлекли 200? голяма работа , а техните кирливи фирми ни завличат с стотици милиони на година.
139
0
 
2
 
! Отговори
horei6io преди 10 години
evala bace ima logika v tova koeto kazva6 to ne e dale4 ot akula...
138
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БГ социална система, прозявайки се и чешейки се, се "грижи" за нуждаещите се, като по този начин целенасочено (!!!) се правят икономии, високооценявани с достолепни бонуси за най-прозяващите се и най-чешещите се. Да живее грижата за бонусите в БГ !
137
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Изходъг за ЕС е час по-скоро да заработи за основаване в БГ на сисгема за отпускане на социални помощи като в Холандия. Каквого и да е направи другояче, не ни мърда да сме все така мизеруващи до края и на следващия век. А и да пресекат сега последния вариантг на бг виртуозност в измами със социалните сисгеми на Запада, само след броени дни ще зарабоги нов и още по-усъвършенстван вариант в същото направление. Се ла ви.
136
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ES NI SASIPA VSI4KO I PROMI6LENOST I SELSKO STOPANSTVO .SEGA DA NESE PRAVQT NA LUDI AMI DADAVAT INA4E GI 4AKA REVOLIUCIQ KAK Q MISLQT RASISTITE GADNI.NEGRI I VSQKAKVA PAPLA4 MOJE BYLGARI NE MOJE AI SIKTIR
135
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
вчера излезе наясно колко българи получават тези помощи -7000 от тях 300 се проверяват..те не са смутени а намериха "изкупителна жертва"без да се нарушават етическия мир(Tурци, мароканци,суринамци):наистина ставаше въпрос само за случая oT bTV..а u нашите дипломати си мълчат като женски полов орган..
134
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да бяха мислили за теи неща преди да ни бяха изнудили да си отворим пазара за техните стоки и да убием нашата промишленост.
133
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
dobre de zasto tazi miroluba benatova se zanimava s tova na te vzemat pari ot tam i se iznasiat s zelite si romski familii sega kato gi odrejat pak nie glupavite balgari triabva da gi hranim s naste sozialni ot naste djobove