Холандците в смут от BG измама със социалната им система

Скандалът разклати стола на заместник-министъра на финансите
Обновена: 15 май 2013 16:48 | 15 май 2013 16:38, Елка Василева
178
Холандците в смут от BG измама със социалната им система
Холандците са обезпокоени за щедрата си социална система. Снимка: архив, Reuters

Холандците са в смут от българска измама със социалната им система, пише вестник "Файненшъл таймс".

Британският ежедневник припомня как холандска телевизия е показала на лаптоп на смаяния заместник-финансов министър десетки българи, които се хвалят, че са изиграли холандската система за отпускане на социални помощи. Скандалните разкрития засилиха безпокойството на холандците дали тяхната щедра социална система може да издържи на засилващата се европейска интеграция.

Подобна загриженост има навсякъде - в Германия, Великобритания и в цяла Западна Европа, където правилата на ЕС ще разрешат от следващата година неограничена имиграция от България и Румъния, отбелязва "Файненшъл таймс".

По време на дебати в парламента вчера холандският заместник-министър на финансите Франс Векерс от управляващата десноцентристка либерална партия установи, че се бори за самото си политическо оцеляване. Депутати както от дясната, така и от лявата опозиция го нападнаха за това, че е позволил пари на холандските данъкоплатци на стойност най-малко 95 милиона евро да бъдат пропилени заради измами в страната и чужбина, като неизвестна сума от тези пари е отишла при престъпници зад граница.

Още по темата
Говорителят на леволибералната партия "Демократи-66" по финансовите въпроси Ваутер Колмес заяви, че скандалът заплашва "доверието в Европа, което ще изчезне, ако поляците, българите и румънците могат да извършват лесно измами".

Повдигнатите по време на дебатите въпроси напомниха за напрежението, което нееднократно се появява в холандската политика през последните години, отбелязва "Файненшъл таймс".

Крайнодесният популист Герт Вилдерс разкритикува остро правителството, че предоставя помощ на изпитващите затруднения страни от Южна Европа и създаде сайт за подаване на оплаквания от източноевропейски имигранти.

Гневът заради измамите със социалната система обаче обедини опозиционните партии от всички цветове на политическия спектър, посочва вестникът. Управляващата коалиция на либералите и левоцентристката Партия на труда - две формации, които обещаха през предизборната кампания да вземат сурови мерки срещу престъпността, реагира смутено.

Мнозина разкритикуваха Векерс, че е изглеждал изненадан по телевизията и че е казал първоначално, че не знае за проблема.

Държавни служители, разгневени от тези изявления, показаха доклади от 2011 г., в които предупреждават заместник финансовия министър за стотици случаи на измами от страна на чужденци със социални помощи.

Скандалът бе предизвикан от разкритията на холандската телевизионна програма Брандпунт, че български престъпници мамят холандската социална система от години, припомня "Файненшъл таймс". Организаторите на схемите организирали жители на села да пътуват до Холандия, където българските граждани имат право да пребивават за известен период от време след присъединяването на България към ЕС през 2007 г.

В Холандия те се регистрирали на адреси, наети от престъпниците, след което подавали молби за социални помощи за плащане на наема и детски помощи. Българите си откривали банкови сметки в Холандия, по които им били превеждани помощите, след което се връщали в България и теглели парите от банкомати. Организаторите на схемите взимали процент от сумата. Всичко излязло наяве, когато някои се оплакали на българската полиция, че не са получили парите, които им били обещани.

Измамата станала възможна благодарение на промяна в холандското законодателство от 2006 г., при която държавата първо предоставя социалните помощи и след това проверява дали има основания за тяхното отпускане, пише "Файненшъл таймс". Целта е холандската социална система да стане по-удобна за гражданите.

През 2007 г. е бил регистриран само един случай на измама, но след това те бързо нараснали, като достигнали няколко стотици през 2011 г. Цялата сума на присвоените от българи пари остава неизвестна.

Докато холандският печат нарича скандала "българската измама", повечето депутати са се съсредоточили върху грешките на своето правителство, като националистическият оттенък засега остава на заден план, отбелязва вестникът.

"Реакцията основно е доста циничното "А вие какво очаквахте?", отбелязва директорът на Холандския институт за социални изследвания Паул Схнабел. "От догодина българите са свободни да се установяват в Холандия, не може да се направи нищо по въпроса."
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
2
 
7
 
! Отговори
@142 преди 10 години
Що да си спират благинките - просто трябва да хлопнат вратата пред напастта и това е.
131
0
 
16
 
! Отговори
Мк преди 10 години
Ей как пък веднъж с нещо положително не се прославихме. Иначе тези врътки съм сигурен, че арабите от години ги ползват ама на холандците вече не им прави вече впечатление понеже са свикнали.
130
3
 
28
 
! Отговори
От чужбина преди 10 години
До Анонимен 142 - Манталитет приятел това е истината ,от 7 години съм между холандци и те не знаят какво е туй да лъжеш,от 7години не помня такова нещо да съм работил при някого от тях и да не ми платят това го остави но един ден дори със заплащането не са изоставали,докато във България случаите да не ми се заплати за труда ми са десетки.Погледни държавниците на БГ и за друго не питай,всеки краде лъже маже и диря няма така накараха и народа да свикне само на измами и не само *** ами всички
129
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
не мога да разбера тия *** как са колонизирали сума народ навремето, раздават пари наляво-надясно а после се чудят защо ги вземал някой, ама и спрете ги тия подаяния, аз работя от 12 годишен и не съм получил стотинка социална помош (бе да се смята студентската степендията за пълен отличен), къде е измамата, дават пари без условие и си мислят, че хората са честни, а както казва д-р Хаус - всички лъжат
128
6
 
8
 
! Отговори
Баце преди 10 години
Хаха така им се пада, да изкачат от парата. Така ще дръпнеме и ние.
127
11
 
8
 
! Отговори
Георги преди 10 години
Изобщо тук не става въпрос за ***, престанете да се правите на ощипани госпожички, *** хал хабер си няма тази изпипана схемичка по български! Просто така вие удобно Тук може за всичко да ги изкарате виновни, но навън специалните служби знаят много добре, кой кога какво върши! Стига вече изтъркахте ги от употреба!
126
5
 
6
 
! Отговори
rosen700 преди 10 години
До РаботягаТочно за такива като теб говорим..........ще източваш, но до време, после пак заглавия по вестниците.........Извинявай, но си *** като ***...........Точно заради кавали като теб страдаме всички!
125
6
 
2
 
! Отговори
123 до 126 преди 10 години
"само Меркел може да си позволи да каже, че мултикултуният модел не работи"ДА, ТЯ МОЖЕ!Нейните роми не живеят в гета, изхранвайки се от кофите и кражби на канавки, където ти падаш да си чупиш глезените, просс балкански *** такъв (обобщавам).Затова ТЯ МОЖЕ, а ти НЕ!Не щели да учат български... а защо френските във Франция щат френски, а и те са хиляди, и те са от векове там, и те са черни, и те са лоши... ЗАЩО?
124
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
LYJAT TA SE SVETKAT IZTO4ILI IM *** SOCIALNATA SISTEMA LUD KOI IM VQRVA
123
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
TOVA E TENDENCIOZNA PRESILENA NOVINA.NEE VERNO TOVA.IZTO4IL IM NQKOI 95 MILIONA EVRO .100CIGANINA AI STIGA.KOI ZNAE KAKVI VYTRE6NI ZLOUPOTREBI IMAT XOLANCITE A GI PRIKRIVAT KATO XVARLQT VINATA KADETO Q NQMA MANI GI LYJAT.IZPU6ILI ZA 100MILIONA TREVA MO6ENNICI DROGIRANI
122
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Направо не мога да повярвам. Толкова ли няма други теми за Бенатова, та се зае с тази? Какъв ще е крайният ефект? Самодоволните лицемерни западноевропейци, които открито ни третират като 2-ра ръка хора, които ни пошибват при всеки удобен случай с пръчката, защото сме дежурното момче за бой, си намериха още един повод да ни унижават. Не трябваше бтв да прави този репортаж и угоднически да го представя заради едното потупване по рамото от чужденците. Бенатова, Бенатова...глупава си. И то много.
121
2
 
24
 
! Отговори
ядосан преди 10 години
Тая Бенатова кои я натиска та звани.Заради такива като нея патят и хлядите други чесни българи.А като кажеш че си от бг. всеки те мисли за крадец.Аман начи от долни писачи !!!
120
1
 
3
 
! Отговори
rosen700 преди 10 години
До ТЪПАНАРИТова беше абсолютно необходимо и много правилно уточнение!МОИТЕ АПЛОДИСМЕНТИ!
119
2
 
40
 
! Отговори
ТЪПАНАРИ преди 10 години
ИМА РАЗЛИКА МЕЖДУ БЪЛГАРИ И БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ - да се ползват правилно термините, ТЕ НЯМАТ НИТО БЪЛГАРСКА КУЛТУРНА ПРИНАДЛЕЖНОСТ, НИТО ГОВОРЯТ И ПИШАТ ЕЗИКА, ПЪК ЗА ИСТОРИЯТА ДА НЕ ГОВОРИМ.... продажни медийни плъхове, ползвайте правилните понятия! а за *** чума виновни са управляващите - ЗАЩОТО НЯМА ДЪРЖАВНОСТ И ТЕ ПРАВЯТ КАКВОТО СИ ИСКАТ, А НИЕ СМЕ ВИНОВНИ ЗА ТЪПИТЕ НИ УПРАВЛЯВАЩИ и кръга се затваря!
118
3
 
24
 
! Отговори
do 127 преди 10 години
Тука става въпрос за ***, а ти се научи да пишеш на кирилица.
117
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
всичкото *** и турци към холандия.
116
2
 
20
 
! Отговори
w преди 10 години
Видяхте ли как БТВ се опита да си присвои тази новина, с лъжата че било разследване на Миролюба Бенатова?
115
10
 
4
 
! Отговори
до rosen700 преди 10 години
ПОЛУЧАВАМ НАДЕЖДИ!!!холандците систематично да ни бият яко с камшика по всички точки, по които сме се ***, в случая ромската интеграция, но и всичко останало, защото българското добиче разбира само от камшик! Българи няма да ни вкарат в холандски път, но холандците биха могли, моля ги да не се огъват и им ститскам палци!
114
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ние сме витамина,на тази така бледа Европа
113
2
 
4
 
! Отговори
ДЕНИЦА работи преди 10 години
ЕГИПЕТ (статус на евреи-роби) -> РИМ (статус на евреи-роби,които си плащат на Цезар (кесар)) -> НАЦИСТКА ГЕРМАНИЯ (статус на евреите - геноцид в концлагери) ->ЕС (евреи събудете се, време е да разберете, кой управлява вашия най-добър приятел) ->Новия световен ред (пророчеството гласи - "ще ли останат..." и още, пророчеството само отговаря на този риторичен въпрос - "няма да остане и един...")Нищо от себе си не казвамСкоро Д. ще увеличи продоволствието за евреите и ***.Сещате ли се, защо?