Бил Гейтс отново е най-богат в света

Основателят на Майкросфот изпревари с $550 млн. Карлос Слим
17 май 2013 11:48, Елка Василева
23
Бил Гейтс отново е най-богат в света
Бил Гейтс, зад него Уорън Бъфет. Снимка: архив, Reuters

Шест години след като отпадна от призовото място в класацията на най-богатите хора в света, Бил Гейтс отново стана най-богатият човек в света.

57-годишният съосновател на базирания в Редмънд, Вашингтон, софтуерен гигант Microsoft си върна лидерската позиция от мексиканския инвеститор Карлос Слим, става ясно от Bloomberg Billionaires Index. Състоянието на Гейтс се оценява на 72,7 млрд. долара, което е ръст от 16% на годишна база.

America Movil SAB на Слим, най-големият мобилен оператор в Северна и Южна Америка, отчита спад на пазарната си капитализация от 14 на сто тази година, след като Конгресът на Мексико прие законопроект, който може да отмени господстващото положение на пазара на милиардера. Това спомогна за изтриването на повече от 3 млрд. долара от нетното богатство на 73-годишния магнат.

"Когато говорим за реформи в страна, която по принцип е бедна, а неин гражданин става № 1 в списъка – това не е добра атестация", казва Грег Леско, управляващ директор на базираната в Ню Йорк Deltec Asset Management LLC, която управлява 750 млн. долара. "Той (Слим) имаше доста добро монополно положение в Мексико и мексиканският потребител на мобилни телефони трябваше да плаща повече, отколкото е нормално“.  

Законопроектът в Мексико бе вкаран в парламента през миналия месец, подкрепян от президента Енрике Пеня Нието и сега предстои да бъде одобрен от държавните законодателни органи. Той ще позволи на регулаторите да накарат компании с повече от 50 на сто от пазарния дял да споделят своите мрежи. America Movil държи 70 на сто от абонатите на мобилни телефони в Мексико и 80 процента от тези на стационарни телефони в страната.

Акциите на Microsoft от друга страна се покачиха с 28% през тази година, стимулирани от управлението на разходите и продажбите на бизнес софтуер и сървъри на фона на слабото търсене на лични компютри, работещи под новата операционна система Windows 8. Богатството на Гейтс също се е възползвало от подема при фондовите холдинги, в които има участие, сред които са Canadian National Railway Co (CNR) и компанията за сметосъбиране Republic Services Inc.

По-голямата част от парите на Гейтс се държат от Cascade Investment LLC, холдингово дружество, чрез което той притежава дялове в повече от една дузина публично търгувани дружества и тясно оперирани компании, включително хотелите Four Seasons и Corbis Corp. По-малко от една четвърт от богатството на Гейтс идва от Microsoft. Освен това той дари 28 милиарда долара на фондацията Bill & Melinda Gates Foundation.

На трето място в класацията след Слим е инвеститорът Уорън Бъфет с богатство в размер на 59,7 млрд. долара, следван от Аманчио Ортега, шеф на компанията-майка на Zara – Inditex, с общо 56 млрд. долара и създателя на Ikea Ингвар Кампрад с 55,6 млрд. долара.

Състоянието на съоснователите на Google Inc. Лари Пейдж и Сергей Брин нараства с над 22% на годишна база, след като акциите на оператора на търсачката скочиха до рекордни стойности. Двамата са на 18-то и 19-то място.

Bloomberg актуализира своя списък всеки ден. По-известна обаче е излизащата веднъж годишно класация на американското списание Forbes. Към март в нея все още лидер е Карлос Слим с общо състояние в размер на 73 млрд. долара, пред Гейтс със 67 млрд. долара и Ортега с 57 млрд. долара. Следва Уорън Бъфет с 53,5 млрд. долара.

Топ 5 на милиардерите вижте в галерията на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
6
 
! Отговори
аз преди 10 години
Дарил ги е на собствената си фондация бе . Иначе със здраве да ги похарчи,ако живее до 300.
16
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
20Няма смисъл да обясняваш на вечно ревящия и комплексиран български народ. И без това няма да те разберат и ще започнат пак да си плюят, както най-добре си знаят. Няма лев да се усмихне ... ама намира маана на човек дарил милиарди и имащ 2-3 пъти по това, което е дарил..
15
4
 
17
 
! Отговори
:x преди 10 години
Човека е дарил 28 МИЛИАРДА ДОЛАРА!!! Някой замисля ли се това колко пари са и какво ли значи просто да бъдат дарени? Само богатите знаят,че парите не са най-важното.ПС. Аз винаги се възхищавам на богати и успели хора,а не им търся веднага кирливите ризи. Парите могат да отидат при всеки , но не всеки може да ги задържи,затова - случайно богати - НЯМА!
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Двама крадци проникват в имението на Бил Гейтс. - Веднага трябва да намерим къде са сейфовете. - казва единият.-Глупости! - възмущава се другият - Първо ще му инсталираме Линукс на всички компютри.
13
1
 
5
 
! Отговори
До Темерут преди 10 години
Не точно, и той е богаташко синче, но е успял да ги увеличи в пъти, за разлика от други.
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ние сме от другият полюс ....,на най-бедните!
11
1
 
29
 
! Отговори
Темерут преди 10 години
Е, тоя поне си е изкарал парите, не са му наследство.
10
1
 
21
 
! Отговори
dd преди 10 години
Да му пратим писмо и да го поканим за премиер. Бюджетен дефицит вече няма да видим, да не говорим, че е по-компетентен от борещите се за власт в момента "интелигенти".
9
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И какво като е най-богатия?! И на него му стои готова новината за смъртта му. Само, че на годината и възрастта стоят ХХХХХ...
8
4
 
9
 
! Отговори
До пореден преди 10 години
Бъркаш и гаражите и хората. Ако беше подарил и едно копче в живота си без печалба, нямаше да бъде в тази класация. Ако ползването на бета тестери е подарък, може с определена условност да говорим за нещо безплатно. Единственото, което може да се каже за това лице е находчиво и алчно! ДОС я купи, а WIN беше средно между прекопиран и откровено тафен продукт.
7
8
 
10
 
! Отговори
Родшилд преди 10 години
Тези във класацията на топ 50, всички накуп не могат да ме стигнат по богатство!Просто съм наредил на медиите банките които са мои да не оповестяват моето състояние!
6
4
 
30
 
! Отговори
Атака преди 10 години
Тия все едно не са чували за Родшилд - дето държи основната част на застния федералния резерв и има десетки хиляди банкови клонове по света!Какви ни баламосват само!
5
12
 
15
 
! Отговори
пореден преди 10 години
На всеки един жител ... НА ПЛАНЕТАТА ...може с лекота да даде по над 10$ и пак да му останат :) От един гараж е почнал човека дето продавал хардуер и помеждудругото подарявал тогавашния уиндоус ... велик човек няма какво друго да кажем.
4
4
 
14
 
! Отговори
оин преди 10 години
Тоя ли мошенник където разправяше на една лекция, че с ваксини ще намаляват популацията на земята и публиката се смее, мисли, че е шега...
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Над всеки богаташ седи друг по богат така че да не ми минават с тия номера хяхя
2
0
 
30
 
! Отговори
к преди 10 години
и на вас ли бе?
1
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И на теб ли?