Неизбежна ли е военна намеса на САЩ в Сирия?

След решението на ЕС за ембаргото спекулациите се засилват сериозно
Обновена: 2 юни 2013 18:47 | 2 юни 2013 18:47,
155
Неизбежна ли е военна намеса на САЩ в Сирия?
Контролен пункт в Дамаск. Снимка: Reuters

Великобритания, която е най-близкият съюзник на Съединените щати, успя (с много усилия) да свали ембаргото за внос на оръжия за сирийската опозиция, наложено от Европейския съюз.

Този ход неизбежно доведе до коментари, че международна намеса в Сирия срещу режима на Башар Асад е въпрос на време.

От друга страна, макар и да изглежда, че Лондон и Вашингтон бавно, но сигурно правят постъпки за военни действия срещу Асад, подобно развитие не е напълно сигурно.

Според анализ на Би Би Си последните събития са опит за оказване на натиск, но не и реална предпоставка за война.

Британската обществена медия хвърля поглед върху спекулациите отвъд Океана, че Белият дом вече е поискал от Пентагона изготвяне на план за установяване на забранена за полети зона над Сирия. С други думи план за обезвреждане на ВВС на сирийския режим от страна на американската авиация (и нейните съюзници).

Пред Би Би Си официален източник от Вашингтон коментира, че това на практика не е новина. По простата причина, че от месеци насам американското правителство повтаря едно и също, а именно: „Всички опции за намиране на изход от сирийската криза са на масата”.

Но тази позиция си остава просто позиция. Конкретни действия няма.

Пентагонът счита военна намеса в Сирия за сложна и рискова операция. Доказателство е, че НАТО не само няма план за интервенция в Сирия, но дори и не обсъжда евентуален такъв (въпреки сирийските атаки по страната-членка Турция).

Великобритания и Франция положиха много усилия за вдигане на европейското оръжейно ембарго за сирийските бунтовници, но не направиха решителната крачка. ЕС по никакъв начин не се ангажира да въоръжава съпротивата. Въпреки призивите такъв ангажимент не поемат и Съединените щати.

Последствията от евентуална намеса биха били непредсказуеми. Най-малкото Русия обяви, че е готова да подкрепи с оръжие режима на Асад, ако Западът започне да въоръжава опозицията.

Американският президент Барак Обама е показал, че на международната сцена е изключително внимателен, изключително предпазлив. Той знае, че без „зелена светлина” от Вашингтон нищо няма да бъде предприето. По всичко личи и че такава няма да бъде дадена скоро – за Обама бездействието е най-малкото зло, посочва Би Би Си.

Такава е позицията и на мнозинството световни лидери. Такава е позицията и на повечето американци, уморени от непрестанните военни конфликти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
mejduvremenno buntovete v turcia rodaljavat..cioniskite mediini podlogi zapazvat mal4anie kakto vinagi..
86
10
 
0
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До D. C . Ирак имаше БМ-21. Ти не си бил никакъв артилерист. Може да си бил шофьор на ТЗМ.
85
0
 
8
 
! Отговори
брб преди 10 години
До Shopхубаво са ти надули главата ама хайде провери и потърси това прословуто ПРО дет го дъвчат какво включва в себе си. И освен радарните установки (стационарни) и прословутият Пейтриът дето го ползваха три пъти и тихичко го свалиха от щанда в ПРО комплексът няма нищо друго. Интилигентен човек си и сам сметни.
84
5
 
1
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
100 хахахахахах много е весело по това време тук , започнахте да си ги мерите като малки момченца , ти за Катюшите ли говориш , само дано запали джугана и много интересно дали преди това дрончетата няма да си свършили работата , вижте едва ли ще има война , а ако има случайно тя ще е предрешена .
83
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Понеже сте въздухари и простовати хорица щи кажа само че САЩ спрямо руснаците в ядрените сили е повече от 20 към 1!"Понеже обичаш да лъжеш, провери реалните източници. Към 1985 година: СССР - около 45 000 ядрени бойни главиСАЩ - около 18 000 ядрени бойни главиКъм оповестените през 2007 година данни(след дългите преговори за взаимно раоръжаване):Русия - 11 000 ядрени бойни главиСАЩ - 7 700 ядрени бойни главиПаритет 20 към 1 и то в полза на САЩ може само да го сънуваш...
82
0
 
16
 
! Отговори
D. C . преди 10 години
Янките ще се задавят с кръв .. за коментарите по-долу . Г-да , аз съм бил артелерист ..три полка БМ-21 ГРАД и янките в Ирак щяха да са на пара ..За справка : 1 батарея -9 машини ; 1 дивизион - 27 машини ; 1 полк - 81 машини ; 3 полка -244 машини .. всичко това уможено по 40 / брой цеви на БМ-21 / - 976 дула !!! Един термичен снаряд развива t -3600 градуса ...стоманата на танка се топи при около 1300 градуса ... Една машина БМ-21 покрива около 40 декара ... сега смятайте !!!!!!! :))) WElCOM !!! .
81
4
 
5
 
! Отговори
до Sumone преди 10 години
Много неподходящ коментар. Явно не сте чели за войните в Ирак. Руската танкова тактика тогава се срина. Ако сте ходили в казарма и сте били танкист, щяхте да знаете, че "танк в окоп" е голямо преимущество. А танкът трябва да е мобилен и повратлив. Другото, което бъркате - когато нападаш, силите трябва да бъдет 3:1 , а още по-добре 5:1 в полза на атакуващият. Предполага се, че в Сирия ще нападат американците.......но кой знае?
80
9
 
4
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Що, аз нямам скрупули. Ако не искаш, купувай руски газ на тройна цена, А какво печели Башар от далаверата на руснаците...не знам. Сирийците само могат да спечелят от един катарски газопровод, но не... Башар не желае.
79
3
 
17
 
! Отговори
Sumone преди 10 години
За информация на много знаещите, възхваляващи американската техника, за спечелването на война се искат три неща:Първо - париВторо - още париТрето и най-важно - много пари.Руската техника винаги ще превъзхожда всяка друга западна не с великолепната си мощ, а с добрата си мощ,издържливост комбинирана с простота на механиката и (!) ниска цена. Я си представете един "великолепен" американски Ейбрамс заобиколен от 5 Т-80-тарки? Това е великолепна стратегия използвана от Русия от време оно.
78
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Т. нар. "бунтовници" са платени главорези от арабите и Америка,които имат за цел да свалят Асад и да вземат петрола на Сирия.Точно както направиха в Ирак.Всички убийства на християни и масови екзекуции на цивилни граждани ,извършени от платените башибозуци ,се преписват на "режима" на Асад.
77
28
 
0
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Е, какво, вече приключихме ли с "нет аналаги"? С-300 изобщо не е доставян на Сирия. Няма откъде да мине. Запада учтиво намекна на ***, че доставките на оръжие за Башар са "неприемливи".
76
1
 
26
 
! Отговори
Путин преди 10 години
Ще смажем жидоислямистките плъхове,Башар !!!
75
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Явно на янките не им се захваща война с руснаците.Този път руската мечка ясно показа,че няма да стои безучастно при евентуална военна интервенция на НАТО в Сирия.А и разполагането на системите C 300 още повече изпари желанието.Нищо чудно да замирише и на атомни бомби в даден момент ако загрубее играта
74
24
 
2
 
! Отговори
обективен преди 10 години
Абе ИкстремистЪ ти на хероин ли си бе???? Щото по- голямо безумие от това да сравняваш военната мощ на Щатите с комунарска "кореа" няма как да сътвориш))))))))))))))))))))))))))))) Понеже сте въздухари и простовати хорица щи кажа само че САЩ спрямо руснаците в ядрените сили е повече от 20 към 1! Паритета, доколкото и тогава го е имало си замина със сесесере- то таварищ "славянин", когато тази удачно наричана от ВСИЧКИ "империя на Злото" даваше всичките си рубли за въоръжаване! Рест ин пийс)))))
73
3
 
1
 
! Отговори
эллл бэнди преди 10 години
бббббббб
72
1
 
22
 
! Отговори
До ОТЕЦ РАЛФ 58 преди 10 години
Ами то да не е от сега. Че кой даде парите на Хитлер да се възстанови Германия и да я насочат към СССР.По-пресен пример Афганистан - кой въоръжи до зъби муджехидините и създаде Осама Бен Ладен.Цялата история доказва само едно - че приказката за дявола дето си нямал работа и правел нещо си с тел по топките се отнася точно за евреите. В главозамаяноста си на умни и хитри и имащи всичките пари на света, с извратения си ум, си създават Франкенщайнчета, които после им го натаковат заедно с топките.
71
1
 
26
 
! Отговори
пак екстремист преди 10 години
неизбежен е само крахът на западната цивилизация и неоколониализма които провеждат
70
24
 
1
 
! Отговори
Shop преди 10 години
САЩ и Европа се борят да докарат евтин газ от Катар. Това може да стане през Сирия. За руснаците ще бъде равно на смърт, защото те живеят и се въоръжават от високите цени на газта. Затова са скалъпили някакъв компромат на Асад и сега го държат изкъсо и той си подлага народа на заколение, заради печалбите на Газпром. Това е накратко.
69
23
 
2
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Надухте ми главата с това С-300. На, четете:Пожалуй, не будет преувеличением сказать, что разрабатываемая американская мобильная система ПРО ТHAAD на сегодняшний день является наиболее эффективной системой обороны от баллистических ракет средней дальности, тому доказательством являются уже около 30 успешных испытаний. Именно эта система может быть образцом для подражания при разработке отечественного комплекса ПРО на обозримую перспективу.
68
26
 
3
 
! Отговори
обективен преди 10 години
ха, ха, ха руснаците се "превоъръжавали" от т- 72, минават на т- 34 ха, ха, ха, ха баси простите русофили еййййййй! *** за силна армия требват много кинти шматки със шматки! Щатите всяка година дават за ВЪОРЪЖАВАНЕ близо ТРИЛИОН долара (и като следствие това оръжие) трябва да се използва някъде...Сега е наред сирия, после може би иран, или па некой по- на север ха, ха, ха Докато я има Америка света ще е сигурно място, щото ако не слушат пияниците мое да станат стъклени))))))))