Неизбежна ли е военна намеса на САЩ в Сирия?

След решението на ЕС за ембаргото спекулациите се засилват сериозно
Обновена: 2 юни 2013 18:47 | 2 юни 2013 18:47,
155
Неизбежна ли е военна намеса на САЩ в Сирия?
Контролен пункт в Дамаск. Снимка: Reuters

Великобритания, която е най-близкият съюзник на Съединените щати, успя (с много усилия) да свали ембаргото за внос на оръжия за сирийската опозиция, наложено от Европейския съюз.

Този ход неизбежно доведе до коментари, че международна намеса в Сирия срещу режима на Башар Асад е въпрос на време.

От друга страна, макар и да изглежда, че Лондон и Вашингтон бавно, но сигурно правят постъпки за военни действия срещу Асад, подобно развитие не е напълно сигурно.

Според анализ на Би Би Си последните събития са опит за оказване на натиск, но не и реална предпоставка за война.

Британската обществена медия хвърля поглед върху спекулациите отвъд Океана, че Белият дом вече е поискал от Пентагона изготвяне на план за установяване на забранена за полети зона над Сирия. С други думи план за обезвреждане на ВВС на сирийския режим от страна на американската авиация (и нейните съюзници).

Пред Би Би Си официален източник от Вашингтон коментира, че това на практика не е новина. По простата причина, че от месеци насам американското правителство повтаря едно и също, а именно: „Всички опции за намиране на изход от сирийската криза са на масата”.

Но тази позиция си остава просто позиция. Конкретни действия няма.

Пентагонът счита военна намеса в Сирия за сложна и рискова операция. Доказателство е, че НАТО не само няма план за интервенция в Сирия, но дори и не обсъжда евентуален такъв (въпреки сирийските атаки по страната-членка Турция).

Великобритания и Франция положиха много усилия за вдигане на европейското оръжейно ембарго за сирийските бунтовници, но не направиха решителната крачка. ЕС по никакъв начин не се ангажира да въоръжава съпротивата. Въпреки призивите такъв ангажимент не поемат и Съединените щати.

Последствията от евентуална намеса биха били непредсказуеми. Най-малкото Русия обяви, че е готова да подкрепи с оръжие режима на Асад, ако Западът започне да въоръжава опозицията.

Американският президент Барак Обама е показал, че на международната сцена е изключително внимателен, изключително предпазлив. Той знае, че без „зелена светлина” от Вашингтон нищо няма да бъде предприето. По всичко личи и че такава няма да бъде дадена скоро – за Обама бездействието е най-малкото зло, посочва Би Би Си.

Такава е позицията и на мнозинството световни лидери. Такава е позицията и на повечето американци, уморени от непрестанните военни конфликти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ShopШопе, куку поамериканчено...Асад не се е заинатил, а брани народа на Сирия от *светлото му бъдеще*, което споходи народите на Ирак и Либия. Обамата не е *** и вече явно вижда, че американците не вярват на политиците си и военните си, защото всичко е за заграбване на ресурси, но от тези ресурси забогатяват само юдейските корпорации, а за обикновенния американец остават кредитите ...Затова всички усилия на амер.правит. са насочени срещу Интернет - за да спрат истинската информация.
106
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен130 Всички беди по света идват от тая проста *** и сбирщина отвъд океана!
105
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Възхищавам се и уважавам народа който вече почти три години воюва с израелските, английските, американските, немските и турските специални части както и против добре обучените и въоръжени от тях *** ислямисти. За никого не е тайна също така , че така наречената "сирийска опозиция" са криминално проявени пристъпници добре платени и въоръжени от САЩ, Великобритания, Турция, Израел и Катар. Кой народ може да издържи толкова време на такъв натиск ? Възхищавам им се и същевременно ги съжалявам.
104
1
 
13
 
! Отговори
Ъц преди 11 години
Обама не иска да въвлече САЩ в нова война с непредсказуеми последствия.Между другото,Русия праща в средиземно море свои подводни атомни лодки ракетоносци и самолетоносача Адмирал Кузнецов.По странно е поведението на френските жабари и английските ***, които са изперкали тотално.А, Израел вместо да помага на Асад(по-малкото зло), реже клона на който стои и подкрепя играта на Катар и С.Арабия и башибузука,който ще се обърне срещу евреите падне ли Асад.
103
4
 
6
 
! Отговори
коко преди 11 години
До Анкета ИМА ЛИ НЯКОЙ ,КОЙТО ОБИЧА АМЕРИКА,БИХ ПОПИТАЛ АЗ?
102
11
 
4
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 11 години
Едно мога да ви кажа.Държавата Сирия няма да я има скоро...
101
5
 
37
 
! Отговори
Анкета преди 11 години
Мразите ли САЩ +Обичате ли ги -
100
1
 
5
 
! Отговори
bugaronI преди 11 години
IZVINQVAM SE ...NQMAM CIRILIK...... G-N 115...USA....EDINSTVENATA VOINA KOQTO E SPECHELILA E V IRAK.....NIKOQ DRUGA!!!!!!!!!! GETI ISTORIQ
99
0
 
26
 
! Отговори
ХАМЪР преди 11 години
До Бай *** Америка-САЩ,не е пред фалит! Тя е пред АРМАГЕДОН! Самоунищожение! Този процес вече е на ход-случва се! Не виждаш ли колко хубости им се струпват от НЕБЕТО?
98
2
 
25
 
! Отговори
АД над САЩ преди 11 години
На САЩ и ГОСПОД им се е разсърдил! Даже извънземните с които имаха съюз,много ги намразиха! Затова им пращат тези жестоки бедствия! Ама нали са нахални и неразбиращи.....ще имат да се самоунищожават! Не искат да си спрат правителството да не се намесва там където не трябва да си навират гагите! Скоро тази мошеническа измислица-САЩ,няма да я бъде на картата на света! Идва НОВО време-НОВ СВЯТ!
97
0
 
12
 
! Отговори
Vankata преди 11 години
Прави ми впечатление, че турската армия не иска да се ескалира конфликта със Сирия - възможно ли е тези протести в Турция, да са предизвикани от турската армия(светската власт) и Ердоган да е в немилост днес, понеже проявява неоосмански амбиции или пък може би е решил да изпълни волята на Хамерика, за скорошни военни интервенции на територията на Сирия?!:)
96
11
 
3
 
! Отговори
юкей преди 11 години
сирийският конфликт може да прерастне във война..тъй като има мн интереси там. Ако сащ се включат по-активно ще стане доста напечено. Ако бъдат подкрепени и от англия, то русначетата са загубени. Инглизите са голям карък на Русия. Англичаните винаги печелят накрая. Справка - 1 СВ, 2 СВ, Студена война, Ирак, Афганистан, Либия. Единствената загубена война на сащ е във Виетнам, където англия не участваше.
95
25
 
7
 
! Отговори
Shop преди 11 години
Аз вече обясних, че сирийския народ страда заради Газпром. Нашият интерес е Асад да бие шута на руснаците. Не виждам защо отричате очевидното. Поне аз не съм руснак и нямам причина да милея за техните интереси повече, отколкото за българските.
94
0
 
28
 
! Отговори
Вирджиния до 92 преди 11 години
С-300 се доставят главно по море, чрец десантни кораби-комплексите се товарят на десантни кораби, после те отиват в Тартус и там се разтоварват, малко мисли преди да пишеш, не се ли сещаш, че всеки път, когато западът пищи, че в Средиземно море са влезли руски десантни кораби, тогава се разтоварват тежки оръжия предназначени за сирийският народ, който е подложен на геноцида на терористични групировки от крайни ислямисти. Слава на Светска Сирия и Башар Асад, не на тероризма и крайният ислямизъм!
93
19
 
6
 
! Отговори
Бай ганьо преди 11 години
Най-смвшното нещо което съм чувал - "Америка е пред фалит" :)Америка не е пред фалит вие сте ...
92
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Русия има няма 1000 км е от нас, хамбургерите към 12000 км всичките ни политици се дръвчат на Мечока добре, че на този Мечок му е под достойнството да се занимава с мравки като нас иначе да ни е сплескал отдавна:)
91
0
 
29
 
! Отговори
Вирджиния преди 11 години
Шоп, искаш ли да издам твоята тайна??Що се касае до статията-да, добре е написана, този път терористите ще бъдат наистина тотално зачистени, Сирия няма да се предаде на терора на крайните ислямисти и Ал-Кайда! Слава на Русия-гарант за справедливост и борец против медийните манипулации и двойните стандарти на Запада!
90
0
 
25
 
! Отговори
Вирджиния преди 11 години
Да, ткака е, в Ирак /войната от 91г/ още през първата нощ на войната миг-29 управляван от капитан Кхудар Хиджаб от 6-та ескадрила на иракските ВВС сваля стратегически американски бомбер В-52, няколко минути по-късно той сваля и Ф-15 и то без никакво насочване от земята, защото Горбачов вече е издал кординатите на иракските командни пунктове и архитектониката на иракското ПВО. А сърбите пък свалят "невидимия" буквално с помощта на подръчни средства и любителски радиолокатори
89
13
 
1
 
! Отговори
Shop преди 11 години
Абе, оказа се, че по-добре да не беше го свалял - после им обесиха президента.
88
0
 
30
 
! Отговори
Хрусчов преди 11 години
Абе в Ирак селянина с пушка от първата световна свали цяло "апачи"......краварите да не се бъзикат с руския мечок, че ще летят Ярсове и Тополи към холивуд