Германия за строги мерки срещу социалния туризъм

Искат да променим условията за живот у нас, та хората да не ходят в друга държава
Обновена: 7 юни 2013 15:20 | 7 юни 2013 15:20, Елка Василева
16
Германия за строги мерки срещу социалния туризъм
Дуисбург, Германия. Снимка: архив, Reuters

Германия възнамерява да наложи строг контрол върху имигрантите, които пристигат от други членки на Европейския съюз и се опитват да се възползват от щедрата социална система на страната. Това заяви германският министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих, цитиран от ДПА, призовавайки за координирани действия на ЕС.

Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом обаче подчерта, че страните членки не са представили доказателства, че т. нар. социален туризъм е сериозен проблем.

"Засега не сме получили никакви данни или примери, така че това трябва да бъде посочено - какъв точно е проблемът", каза Малмстрьом на двудневния Съвет на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, който приключва днес.

Фридрих предложи на имигрантите от европейски страни в Германия, които ощетяват социалната система, да бъде заявено "да се върнат, откъдето са дошли" и да им бъде забранено да влизат на германска територия за известен период, така че "да не могат да се върнат на следващия ден".

Още по темата

В Шенгенската зона, от която Германия е част, няма граничен контрол, но според германския вътрешен министър имигрантите, опитващи да се върнат в страна, за която имат забрана, могат да бъдат идентифицирани чрез полицейски проверки.

Фридрих призова за координирани действия на европейско равнище срещу социалния туризъм. Австрия, Холандия и Дания са подкрепили идеята при обсъжданията снощи, допълни той.

За Германия в частност проблем са имигрантите от България и Румъния, заяви министърът, допълвайки, че Берлин е в контакт с двете страни по този проблем.

"Искането ни е: променете условията за живот за хората във вашите страни, така че те да не искат да ходят в друга държава", каза той. "В момента е трудно с България - това, което става там е доста хаотично, но Румъния сътрудничи много", отбеляза министърът.

Въпреки че засегнатите страни нямат статистическо доказателство, просто трябва да отидете до Лондон или до германски градове като Дуисбург, за да "придобиете собствена представа за проблема", заяви австрийският министър на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер.

Испанският министър Хорхе Фернандес Диас обаче предупреди за опасността от ограничаване на правото на движение на хора в ЕС. "Вярваме, че Шенгенското споразумение и най-вече свободното придвижване е нещо, което е част от ДНК-то, от генетичния код на ЕС", подчерта той.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.