Германия за строги мерки срещу социалния туризъм

Искат да променим условията за живот у нас, та хората да не ходят в друга държава
Обновена: 7 юни 2013 15:20 | 7 юни 2013 15:20, Елка Василева
16
Германия за строги мерки срещу социалния туризъм
Дуисбург, Германия. Снимка: архив, Reuters

Германия възнамерява да наложи строг контрол върху имигрантите, които пристигат от други членки на Европейския съюз и се опитват да се възползват от щедрата социална система на страната. Това заяви германският министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих, цитиран от ДПА, призовавайки за координирани действия на ЕС.

Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом обаче подчерта, че страните членки не са представили доказателства, че т. нар. социален туризъм е сериозен проблем.

"Засега не сме получили никакви данни или примери, така че това трябва да бъде посочено - какъв точно е проблемът", каза Малмстрьом на двудневния Съвет на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, който приключва днес.

Фридрих предложи на имигрантите от европейски страни в Германия, които ощетяват социалната система, да бъде заявено "да се върнат, откъдето са дошли" и да им бъде забранено да влизат на германска територия за известен период, така че "да не могат да се върнат на следващия ден".

Още по темата

В Шенгенската зона, от която Германия е част, няма граничен контрол, но според германския вътрешен министър имигрантите, опитващи да се върнат в страна, за която имат забрана, могат да бъдат идентифицирани чрез полицейски проверки.

Фридрих призова за координирани действия на европейско равнище срещу социалния туризъм. Австрия, Холандия и Дания са подкрепили идеята при обсъжданията снощи, допълни той.

За Германия в частност проблем са имигрантите от България и Румъния, заяви министърът, допълвайки, че Берлин е в контакт с двете страни по този проблем.

"Искането ни е: променете условията за живот за хората във вашите страни, така че те да не искат да ходят в друга държава", каза той. "В момента е трудно с България - това, което става там е доста хаотично, но Румъния сътрудничи много", отбеляза министърът.

Въпреки че засегнатите страни нямат статистическо доказателство, просто трябва да отидете до Лондон или до германски градове като Дуисбург, за да "придобиете собствена представа за проблема", заяви австрийският министър на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер.

Испанският министър Хорхе Фернандес Диас обаче предупреди за опасността от ограничаване на правото на движение на хора в ЕС. "Вярваме, че Шенгенското споразумение и най-вече свободното придвижване е нещо, което е част от ДНК-то, от генетичния код на ЕС", подчерта той.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
tzveti8 преди 10 години
До 12- Не Емигрант, а Имигрант-има разлика. За България си емигрант, защото я напускаш, а за Германия си имигрант, защото влизаш на нейна територия!
10
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Емигрант са го написали няколко пъти с "и". Странно какви хора ги пишат тези статии.
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 7След като от Европа последните 20 години ни натискаха да си ги отглеждаме и да спазваме "правта" на "малцинствата", нека сега да опитат от собственото си лекарство и ако обичат да се помъчат да интегрират *** и да им осигурят благоприятни условия за живот.
8
6
 
5
 
! Отговори
Правилно! преди 10 години
Всяка държава да си пребира *** !
7
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ХмммАло прибери си манагалите в ***
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ахаааа ГЕРМАНИЯЗАВИГИ БИНДЕС РЕПУБЛИК.ГЕРМАНИЯ НАД ВСИЧКО
5
1
 
30
 
! Отговори
ахаааа преди 10 години
Ойойой,,кон боб яде ли господа швабе...щом вие пищите,ние какво да кажем....те условията и у нас са си им много,много добри,не плащат ток,вода,парно,данъци...нищо...че и сухо позимват заради ***...ама те не им стигат и за туй (за наш късмет) се отправят към вас,а и вие сте вечно в защита на правата им..за това-без пискоданчене...дайте на брадчедите пара и за салам с биричката,у нас от тия кебапчета им омръзна..а и навици си имат,хазарт им се играе..все пак,всеки има право на развлечение...
4
0
 
29
 
! Отговори
gtf преди 10 години
ми айде де, що не ги интегрирате вие,що им нарушавате рожденното право некой друг да ги храни м ?Това е и една от причините да сме на опашката - тумби мързеливи *** са на нашата социална система и реално си докарват повече пари от работещите, ние също не ги щем..
3
0
 
34
 
! Отговори
Боцман преди 10 години
Е, с тези кожодери и крадци, които ни управляват, няма как да се подобрят условията за живот у нас.Вие си решете проблема с ***.Те не са еврпейски граждани, те са граждани на света.*** навсякъде е *** и не може да бъде интегриран.*** го оправя само здравата ръка и много бой!
2
3
 
44
 
! Отговори
BG.BG преди 10 години
Що нали ни учите, че и те са хора нека да дойдат и да поживеят при вас.
1
3
 
43
 
! Отговори
Хммм преди 10 години
Ало, швабите...Я си ги интегрирайте и не правете *** работи!