"Таксим" заприлича на бойно поле

Турската полиция срина палатковия лагер със земята в парка Гези
16 юни 2013 09:14, Петя Славова
105
"Таксим" заприлича на бойно поле
Снимка: БТА

Турските сили за сигурност снощи атакуваха площад "Таксим", където се бяха събрали много антиправителствени демонстранти.

Около 21 часа полицията се нахвърли върху демонстрантите със сълзотворен газ, водни оръдия и бронирани коли, пише БТА. Десетки бронирани автомобили навлязоха на площада и се движеха срещу хората. След това полицията навлезе в парка Гези, където бяха разположени палатките на протестиращите и ги събори, като буквално срина парка със земята. Това беше изненадващо, тъй като правителството бе обещало, че няма да се докосва до парка и протестиращите там.

Още по темата
15 юни 2013 18:16
58

Площад "Таксим" заприлича на бойно поле. Подпалени бяха няколко палатки, от дима и обгазяването наоколо не се виждаше нищо. Полицията не пусна дори лекарите в парка Гези, за да помогнат на пострадалите. Последваха жестоки сблъсъци на полицията с демонстрантите. Стълкновенията се прехвърлиха по улиците на мегаполиса.

Намиращият се близо до парка хотел "Диван" се превърна в походна болница, където лекари доброволци оказваха първа помощ на пострадалите. Сблъсъците продължиха по централните улици на мегаполиса, обхванаха и съседните квартали Нишанташъ и Мачка. Валията на Истанбул Хюсеин Авни Мутлу заяви, че са ранени 44 души, но според неофициални източници пострадалите са повече. Валията защити силовите действия на полицията, като заяви, че тя е атакувала парка Гези, тъй като там имало маргинални групи. Според правителствения говорител Хюсеин Челик протестиращите обещали да опразнят парка, но не го направили, поради което премиерът Ердоган се бил почувствал излъган.

Атаките на полицията засилиха позатихналото напрежение, населението на азиатския бряг на града в квартала Кадъкьой излезе на демонстрация на булевард Багдад, няколко хиляди души протестираха, като тропаха с тенджери и тигани. Група демонстранти тръгнаха към площад "Таксим", за да подкрепят протестиращите на площада, но полицията издигна барикада на моста над Босфора и не ги пусна да минат. Протестиращите остават навън, скандирайки антиправителствени лозунги. Протести имаше и в Анкара, където се състоя седяща демонстрация срещу правителството, полицията с бронирани коли се нахвърли срещу хората, няколко души легнаха пред колите. Жителите на Принцовите острови се събра на Бююкаада с тенджери, тигани и други съдове, с които вдигаха шум, протестирайки срещу правителството и действията на полицията. Градусът на напрежението силно се повиши.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
1
 
! Отговори
непобедимия преди 10 години
Да живее България!Не съм забравил 500 г никога няма да забравя!
86
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
oт татарин ястреб ли си бухал ли си ти нямаш ли друга работа не ти ли омръзна да се занимаваш със глупости
85
0
 
0
 
! Отговори
Мангал-Интеграл@Lora преди 10 години
хамериканците отмъщават на Ердоган за това,че им се изрепчи 2 пъти да не поставят условия на Турция. и ето, вече сериозните инвеститори започват да се оттеглят.Така краварите унищожиха Либия и Ирак - уредени държави със завидна социална политика. Нещо да сте чели, какво става там?! Пълно информационно затъмнение за това,как се разграбва незаконно и на безценица нефта им и как племената там се избиват. а разни полуграмотни чалгари се радватe и наричатe това свобода. ''протестантски''-пффф
84
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Do qstrebAbe stiga si lagal horata vav forumaVcera v ankara 500 000 du6i li ima6e, aDnes v istanbul 1 000 000 du6i li ima6eDnes edvam se sabraha 100 000 du6i, i ot tqh nqkolko hilqdi bqha dokarani ot po malkite gradove
83
7
 
6
 
! Отговори
hh преди 10 години
а защо се впрягате толкова какво става в Турция гледаите си страната,той Ердоган си знае работата и само да вметне,че вече трети мандат е премиер докато ние ги сменяме през година,две
82
6
 
5
 
! Отговори
до ястреб преди 10 години
не си ястреб, а една въшлива кокошка! Махай се от българския форум, *** с ***!
81
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
турция е пред прага на гражданската воина.
80
8
 
8
 
! Отговори
9667 преди 10 години
До до 64 и до ястребДоста ме шашна с проницателността си, щом някак си можа да предугадиш, че съм турчин! А къде ще си живея, питам рязаната дръжка на лопатата си, а не някакъв *** по форумите!
79
3
 
7
 
! Отговори
до 64 и до ястреб преди 10 години
Турчин, защо пропусна да споменеш данъка девширме, обезкървяващ покорените християни, също насилствената ислямизация. Направи справка кога е отменено смъртното наказание в Турция, налагано за отказ от исляма - много си избирателен. Ястребовски, от писанията, а и от аватара ти, личи ,че си преди всичко турчин. Що не си вземеш багажа и се присъединиш към твоя гуру Ердоан, нямаш място тука.
78
5
 
12
 
! Отговори
9667 преди 10 години
До 80 - Да, религиозен съм. От сутрин до вечер се моля, и от вечер до сутрин припкам из улиците, опасан с експлозиви и крещейки "Аллаху Екбер, смърт на ***!"Научи се да пишеш на български и след това раздавай оскъдния си акъл по форумите!
77
13
 
4
 
! Отговори
9667 преди 10 години
Вчерашният митинг на Ердоан в Анкара привлече около 500,000 души,днешният в Истанбул - около 1 милион души! Не съм му голям фен на Ердоан, но тези няколко хиляди протестиращи ще е добре да се съобразят и с желанието на няколкото милиона негови подръжници.
76
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Turzia e 500 godini nazadv kulturno otnochenie.Turskite politizi sa 500 godini nazad.
75
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Do qstrebTi da ne si nqkakav religiozen chovek kato erdugan
74
3
 
16
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 10 години
Това ще му е началото на края на бай ти Ердоган. Да използваш груба сила срещу слабия значи да си навлечеш омразата на останалия свят. Много глупаво си играе картите този човек.
73
3
 
5
 
! Отговори
дипломатичен преди 10 години
Ще призная Европейския съюз за супер Европейска организация , ако успее да защити всички прогресивни турци и проевропейски настроените протестиращи, като им даде демократично убежище и свобода върху територията на европейският бряг на България стигащ до Босфора за да ги спаси от издевателствата на турската полиция, а всички които подкрепят властта на Ердоган, да бъдат изтласкани и да си останат отделени от Босфора на Малоазиятския бряг на Турция!
72
2
 
20
 
! Отговори
Профет Мемет преди 10 години
Гняв народен,гняв божи! Почна се! Преди повече от 3 години го предсказах! Като домино плочки, ще се срутят всички халифати,емирати,султанати и шейтанати! Крайно време е ,да се отърси света от това злобно, примитивно, мюсюлманско робство!
71
2
 
9
 
! Отговори
batmario преди 10 години
Войната в Косово е започнала от сватба...От нищо- нещо...Ко им трябваше на турците толкоз да се засилват икономически.Тоз Ерсокола скоро ще е Кадафи2
70
3
 
7
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
СоросоиадаИцо Петрофф пусна на пазара продължението на скандалната си книга Тайните на гей елита.В нея главни герои са доста политици, сред които личат имената на Сегей Станишев, Яне Янев, Кристиян Вигенин, Янаки Стоилов и Николай Гацев. Шоубизнесът също е представен достойно. Петрофф е решил да почовърка в личния живот на Слави Трифонов, Миро и Руши ВидинлиевЛипсват Луканов и Сорос
69
7
 
26
 
! Отговори
amnesty internationa преди 10 години
Америка,Европа,ООН спят ли? Как позволяват турския Пиночет безнаказано да избива собствения си народ?ЕС и Америка да вдигнат ембаргото и въоръжат до зъби опозицията.
68
1
 
1
 
! Отговори
KOSTAS LINKE преди 10 години
en.wikipedia.org/wiki/Stoudios