Брюксел и шпионският сериал

От Студената война - до ерата на цифровите технологии
Обновена: 2 юли 2013 07:27 | 2 юли 2013 07:24, Петя Славова
8
Брюксел и шпионският сериал
Снимка: Булфото

Брюксел, седалището на ЕС и на НАТО дълго време е смятан за шпионско гнездо, така че поредните твърдения за американски шпионаж на европейски представители са само нов епизод от един шпионски сериал, отбелязва Франс прес. Агенцията предлага справка за някои от по-запомнящите се предходни епизоди от този сериал.

През 1978 г. българското военно аташе Павел Червенков поема за четири години поста си в българското посолство в Брюксел. Той ще разкаже по-късно, че е имал за мисия да събира информации за разполагането на ракети на НАТО в близост до границата на страните от Варшавския договор. Червенков прави също така и разкрития за "напоени с алкохол" вечеринки в посолствата на СССР и на ГДР в Брюксел, по време на които съветски шпиони разказвали помежду си последните операции, които са извършили по нареждане на Москва.

През 70-те и 80-те години на 20-и век агенти на ГДР съблазняват три служителки на НАТО. Едната от жените е арестувана по подозрения в предаване на поверителни данни. Другите две съблазнени жени преминали на страната на ГДР, пише БТА€

През 2001 г. офицерът от френската армия Пиер-Анри Бюнел е осъден, защото е предал информации на Белград, сред които план за бомбардировките на Сърбия от страна на НАТО. Той е работел в седалището на НАТО в Брюксел.

През 2001 г. Европейският парламент публикува доклад за програмата за шпионаж Ешалон, разработена и прилагана от САЩ, Австралия, Нова Зеландия и Великобритания. В доклада ЕП посочва,че програмата е била използвана за подслушване на частни и служебни разговори. Тя е била създадена през 60-те години, като първо е служела за прехващане на радиоемисии, но после е била доразвита, за да получи достъп и до сателитите и до подводните комуникационни кабели.

През 2003 г. четири черни кутии с предаватели са открити в кабините на преводачите в седалището на Съвета на министрите на ЕС. Задействани отвън, те са позволявали записа на разговорите в заседателните зали на френската, британската, германската и испанската делегации. Заподозрени са американските и израелските тайни служби, но белгийското разследване не дава резултат.

През 2008 г. високопоставеният представител на естонското министерство на отбраната Херман Сим, съветник в ЕС и НАТО по въпросите на системите за сигурност е арестуван за шпионаж в полза на Русия. Осъден е на 12 години затвор. НАТО гони двама руски дипломати, които са били във връзка със Сим.През 2011 г. американски разследващи твърдят, че хакери, вероятно свързани с Китай, са проникнали в имейлите на европейския президент Херман ван Ромпой и на десетина високопоставени европейски представители.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
1
 
! Отговори
Ивана преди 10 години
Ценностният вакуум ЕС с всякаква липса на морален ОРИЕНТИР!!!
7
0
 
1
 
! Отговори
ИНТЕРНЕТ_ЛУМПЕН_ преди 10 години
....... Хмммммм......... Има нещо гнило...... само че НЕ в Дания......... а на едно друго място ! :) ;) :)
6
0
 
3
 
! Отговори
Стар Краставичар преди 10 години
Бъркане по "дупките" винаги е имало, но "съюзниците" със сигурност не се задоволяват само с търсене на терористи в спалнята на Меркел !
5
1
 
5
 
! Отговори
до 2 преди 10 години
Уффф! Аре стига с тъпотии вече. Френски разурнавачи, дрън дрън. Провели са учение със знанието на нашите военни. Не го ли разбрахте вече. А това, че нашите селяни, са ги ступали е естествено адски забавно. Но не очаквам и френските военни да започнат да ги бият или стрелят селяните. Би било малоумно.
4
0
 
1
 
! Отговори
инспектор тюхчев преди 10 години
Ей, нашта мая манолова и там ли чак интригантства !?
3
1
 
3
 
! Отговори
хаха преди 10 години
ДоБЪР ДЕН СТРИНКЕ ВУНО!
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като заговорихме за доверие, какво става с френските разузнавачи, оправиха ли се след пердаха в Коиловци?
1
2
 
8
 
! Отговори
111 преди 10 години
ха ха ха ЕС незнаят ли че проверката е виша форма на доверие