"В Америка все още е твърде черно и бяло"

Молитви, гняв и протести след присъдата по случая “Зимерман“
15 юли 2013 09:51, Елка Василева
43
"В Америка все още е твърде черно и бяло"
Протести на чернокожи американци има във Филаделфия, Чикаго, Маями, Сан Антонио и Лос Анжелис. Снимка: Reuters

"В Америка все още е твърде черно и бяло" - пише в редакционна статия вестник "Индипендънт" във връзка с оправдателната присъда на Джордж Зимерман, който миналата година застреля във Флорида чернокожия тийнейджър Трейвън Мартин.

Британският вестник коментира, че въпреки напредъка в областта на гражданските права, отбелязан през последния половин век, пример за който е и чернокожото семейство, което в момента живее в Белия дом, расизмът продължава да нанася вреди и не е изкоренен в Америка.

Още по темата

Оправдателната присъда на Зимерман, който е бял, е малко вероятно да е краят на съдебната сага "Трейвън Мартин", пише "Вашингтон пост". Вестникът отбелязва, че след оправдаването на Зимерман, застрелял невъоръжения тийнейджър, защото му се сторил подозрителен, съдебната драма около смъртта на чернокожия младеж може да продължи с евентуално повдигане на обвинения в нарушаване на граждански права.

Молитви, гняв и протести след произнасяне на присъдата по случая във Флорида, обощава ситуацията "Ню Йорк таймс".  Вестникът пише, че оправдателната присъда на Зимерман е отекнала изключително силно в обществото, като реакциите са били най-различни - от проповеди до улични протести. "Реакциите срещу присъдата показват, че междурасовите отношения в много части на страната продължават да са силно поляризирани, особено що се отнася до американската правосъдна система и полиция", коментира "Ню Йорк таймс".

Мирните демонстрации на афроамериканци, възмутени от оправдаването на Зимерман, на места прерастнаха в сблъсъци с полицията, предаде ИТАР-ТАСС. В Ню Йорк полицията арестува двайсетина от най-агресивните граждани, организирали митинг на Таймс скуеър. В него са участвали няколко хиляди души. Много от тях носели плакати с надпхиси "Няма справедливост" или били облечени с тениски, на които пишело "Застреляй ме, аз съм чернокож!".

Протести на чернокожи американци има във Филаделфия, Чикаго, Маями, Сан Антонио и Лос Анжелис. Президентът Барак Обама призова към спокойствие. Той изтъкна, че САЩ са правова държава и напомни, че съдът се е произнесъл по случая.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тук не става въпрос за расизъм, а за класова борба. Богатият убил бедния и го оправдали. Ако бедният беше убиецът, щяха да го осъдят на смърт. САЩ е ангел-хранител на социалното неравенство.
8
2
 
13
 
! Отговори
Холандеца преди 10 години
А добро утро. Направиха откритието на века. А тука че още не ни дават работа на българите и румънците да не би да е защото сме черни. Добре дошли в расисткият свят. Айде бегайте всеки в синагогата, гетото, джамията, китайският ресторант и прочие и да си гледа кочинката, и да не си подава носа от там докато не станат нормални хора.
7
8
 
5
 
! Отговори
iwan преди 10 години
аз мразя само еврейте а пък те са доста в америка
6
0
 
11
 
! Отговори
леле преди 10 години
До DiscoveryАз пък си мисля, че всички държави, които са се възползвали от други народи - ползвали са ги за роби, ограбва ли са ги, изнасилвали са ги, малтертира ли са ги, трябва сега да си получат заслуженето...всичко се връща. Погледни в Англия, Холандия, САЩ! Не може да се държиш гадно с някой...да продължаваш да се държиш гадно с някой и да искаш после да те уважават и харесват, не е ли ;)Нищо лично. Приятен ден :)
5
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Крайно време е светът да разбере, че междурасовата толерантност е само фасада в САЩ.
4
8
 
14
 
! Отговори
Бял преди 10 години
Бе аре бе, един *** по-малко, на кой нормален човек му пука? Изключвам тия маймуни на социални помощи от снимката по-горе :)
3
10
 
12
 
! Отговори
леле преди 10 години
До DiscoverМа ти си много нагъл...отишли им на гости??? Иначе те и американците са отишли на гости на индианците и са се съобразявали с тях...да знаеш...умник!
2
1
 
29
 
! Отговори
Стоян преди 10 години
Може ли на черното да се казва бяло или на бялото черно.А расизам има навсякаде по света и у нас.
1
34
 
6
 
! Отговори
България на 6 океана преди 10 години
И нека българските арийци започнат с коментарите си - хайде бе, защо още не сте почнали да плюете по черните, жълтите, богатите, красивите и умните , да не спите още ?