Египетският експрезидент Мубарак ще бъде поставен под домашен арест

Разпореждането е издадено от премиера Беблауи
22 авг 2013 08:29, Елка Василева
1
Египетският експрезидент Мубарак ще бъде поставен под домашен арест
Хосни Мубарак. Снимка: архив, Reuters

Египетският премиер Хазем Беблауи разпореди бившият президент Хосни Мубарак да бъде поставен под домашен арест, съобщиха световните агенции.

Очаква се Мубарак, свален с бунт през 2011 г., днес да бъде освободен от затвора в Кайро. "В контекста на закона за извънредното положение заместник командващият въоръжените сили издаде заповед Мохамед Хосни Мубарак да бъде поставен под домашен арест", се казва в изявление на канцеларията.

Египетската армия нареди бившият президент Хосни Мубарак да бъде поставен под домашен арест, ако бъде освободен от затвора в очакване на присъдата по процеса срещу него за убийства и корупция, съобщи египетската държавна телевизия, цитирана от Франс прес.

След като излезе от затвора, където е от 2 години и половина, експрезидентът ще бъде преместен под охрана във военна болница "Маади" или в медицински център за пенсионирани военни, съобщи телевизия "АЛ Хаят", цитирана от ИТАР-ТАСС.

Още по темата

Според изявление на съдебните власти от египетската прокуратура не е постъпвало възражение във връзка с предстоящото преместване на Мубарак. Съгласно въведеното в Египет извънредно положение на бившия президент ще бъде забранено да напуска страната.

Осемдесет и пет годишният политик, управлявал от 1981 до 2011 г., ще е под домашен арест до огласяване на окончателната присъда по дело за съпричастността му към стрелбата срещу демонстранти през януари 2011 г. Това дело не е приключило и заседанията по него ще бъдат възобновени на 25 август.

Вчера от експрезидента беше снето и последното обвинение в корупция. Делото се отнасяше за получени от издателския холдинг "Ал Ахрам" подаръци на стойност между 600 000 и 1,5 милиона долара. Защитата на Мубарак доказа, че бившия държавен глава е върнал тези средства в хазната.

По-рано беше потвърдено, че Мубарак не е замесен в два други корупционни скандала - за президентските дворци и за разхищаване на 160 милиона долара държавни средства. Прокуратурата е тази, която ще реши дали бившият президент Мубарак да бъде освободен в очакване на присъдата си, каза висш представител на вътрешното министерство, цитиран от АФП.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
1
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
Смех в залата!! :)Но така е кога те съди собствен съд а не международен трибунал за престъпления спрямо човечеството и народа ти!!!Борисов трябва да бъде изправен пред международен трибунал за престъпления спрямо собствения си народ и докато това не стане България ще бъде опозорена от присъствието му, че съществува изобщо!