Москва настоява: Да не се оскверняват съветски паметници

Председателят на Държавната дума възмутен от кощунството
Обновена: 23 авг 2013 21:55 | 23 авг 2013 21:51, Елка Василева
281
Москва настоява: Да не се оскверняват съветски паметници
Снимка: БТА

Председателят на долната камара на руския парламент, Държавната дума, Сергей Наришкин призова днес да не бъдат допускани нови случаи на оскверняване на съветски военни паметници в България, предаде РИА Новости.

Паметта на падналите по бойните полета е свещена, подчерта Наришкин пред журналисти навръх 70-ата годишнина от победата в Курската битка - едно от главните сражения през Втората световна война. "Не може да не ни възмути кощунственото отношение към паметниците на съветски воини. За съжаление, неотдавна в столицата на България стана поредният случай на оскверняване на (Паметника на Съветската армия)", подчерта председателят на Държавната дума.

Още по темата

Наришкин отбеляза, че "на такива постъпки могат да се решат само страхливи и подли хора". В Русия запазват увереност, че "българският народ почита паметта на съветските воини освободители", изтъкна той.

"Спасяването на паметниците от повтаряне на подобни инциденти, това е важна задача за нашите български колеги, за чието решаване е необходимо и историческо просвещение", даде да се разбере Наришкин, пише БТА.

Не е нужна крайна реакция по повод случилото се с Паметника на Съветската армия, заяви по-рано днес министърът на външните работи Кристиан Вигенин. "България има международни ангажименти да поддържа тези паметници. Тук не става въпрос за политическа целесъобразност. Оскверняването на паметник е нещо, което не трябва да се случва. Смятам, че не бива да се предизвиква кой знае колко крайна реакция по този въпрос, защото институциите в България взеха незабавно мерки и Паметникът на Съветската армия беше почистен". Министър Вигенин каза това, помолен да коментира искането на Русия да има наказания за виновните за оскверняването на паметника и предприемане на незабавни мерки за недопускане това да се случва в бъдеще.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не ми пука за русия, никога не съм гледал на тоя паметник като на руски символ, а като произведение на изкуството. За мен това е подигравка с изкуството, и което е по-лошото - с политическа цел, и се надявам ръцете на тия бояджии да бъдат строшени, друго не заслужават
163
5
 
7
 
! Отговори
чичо пейо преди 10 години
Абе унищожете всичко което можете-боли го някои за вашата глупост....ваше си е-чупете,къртете,мажете,взривете го ако искате виж по ме интересува нещо друго:-един от предните коментатори претендираше за референдум за паметниците-да ги има ли или не -аз пък искам референдум за смяна на столицата на България,омръзна ми разни *** да ме представляват,аз нямам и не искам да имам нищо общо с подобна ***
162
6
 
16
 
! Отговори
ЧЕТЕТЕ БРЕ преди 10 години
Истината е в ПАРИЖКИТЕ МИРНИ ДОГОВОРИ от 1947г.България е призната за страна от оста и за съюзник на хитлеристка Германия!Осъдена е да плати репарации на Сърбия и Гърция.Добре,че сърбите се отказаха.Ако не бе Сталин ни чакаше ново орязяане на територии.А НА КОЙТО НЕ МУ ХАРЕСВА ПАМЕТНИКА ДА ИДЕ И СЕ ПОКЛОНИ НА ПЛОЧАТА В ПОСОЛСТВОТО НА САЩ издигната на тези дето бомбандираха и сринаха София през 43 и 44
161
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ми хайде, прав ти път към Русия. В тая необятна шир ще се намери място за още една душа. Ако пък и това не ти е достатъчно, може да продържиш къв Северна Корея.
160
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като РУСИЯ НЯМА ВТОРА ТЪЙ МОГЪЩА НА СВЕТА...казал го е поета...По време на др,ужбата ни ни със СССР ИКОНОМИКАТА НИ РАСТЕШЕ НАРОДА СЕ ВЕСЕЛЕШЕ НЯМАШЕ УБИЙСТВА А СЕГА ВСЕКИ ВТОРИ УМИРА ОТ ГЛАД ЗАЩОТО ЕС НИ ДАВА А НАТО НИ ПАЗИ И НИЕ ВИКАМЕ САМО У-Р-А - А ......
159
10
 
12
 
! Отговори
до 187 преди 10 години
Знаеш ли какво е казал Васил Левски? Казал е:"Който ни освободи, той и ще ни зароби"А знаеш ли какво е казал българският патриарх на руския цар след освобождението? Казал му е:"Ваше величество, освободихте ни от турците, но кой ще ни освободи от вас?"
158
8
 
7
 
! Отговори
makedonski преди 10 години
Много платени драскачи се опитват да сложат знак за равенстово между несравнимото, а то е: Царска Русия и СССР. Едните са ни освободили от турско робство, а другите са избили нашите освободители. Едите са руснаци, а другите - комунисти!
157
10
 
9
 
! Отговори
BG.BG преди 10 години
Единствения начин да не се оскверняват съветски комунистически паметници е като се премахнат. В противен случай докато съществува България винаги ще има хора, които да изразяват недоволстовото си от червеноармейската окупация.
156
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КАКВО КОЩУНСТВО, КАКВИ ПЕТ ЛЕВА. МАЦНАЛИ ПАМЕТНИКА С БОИЧКА - ИЗЧИСТИЛИ ГО, КЪДЕ Е ПРОБЛЕМЪТ? РУСНАЦИТЕ СА УНИЩОЖИЛИ ХИЛЯДИ ПАМЕТНИЦИ ИЗ РЕПУБЛИКИТЕ, СЪБАРЯЛИ СА ПРАБЪЛГАРСКИ СВЕТИЛИЩА В КАБАРДИНО-БАЛКАРИЯ, БУТАЛИ СА ПРАВОСЛАВНИ ХРАМОВЕ, ГОРИЛИ СА И СА ЗАБРАНЯВАЛИ КНИГИ, ТЕ ЛИ ЩЕ МИ ГОВОРЯТ ЗА КОЩУНСТВО? АЙ СИКТИР НА ВСИЧКИ ИМПЕРИИ, ИМПЕРИАЛИСТИ И ДИКТАТУРИ. РУСИЯ И САЩ СА ЕДНАКВИ И ПРАВЯТ ЕДНО И СЪЩО.
155
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 170... Ако не бяха Те, сега щеше да си рязана карабина, а може и да си.***...
154
8
 
20
 
! Отговори
ДЯДО ГОШО преди 10 години
ВСЕКИ ЧЕСТЕН ГРАЖДАНИН Е ВЪЗМУТЕН ОТ ПОДОБНО КОШТУНСТВО. ТОВА Е ИСТОРИЯ КОЯТО НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА Я ЗАБРАВЯ!!!!!!!!!
153
9
 
7
 
! Отговори
до мунчо комунето преди 10 години
Всеки соцзавод е на загуба още от чертожната дъска, построен вместо в близост до суровини и транспорт - на рожденото място на поредния големец, тровещ почва и въздух за стотици години напред. Ако соцзавода е строен 60-те, то оборудването е от 30-те. Русия все още произвежда фиат 63-та(лада), тук до 79та се правеха ГАЗ-ки от 35-а. Въпросът за КЦМ е не колко злато е произвел, а на каква цена. Соцът винаги е бил неконкуретноспособен, затова изгниха заводите. Соц=празни магазини+еднакви дрехи.
152
6
 
13
 
! Отговори
вандализъм преди 10 години
Това, което на няколко пъти се случва с различни паметници в българия е недопустимо. Това е все едно да отидеш на гробището и да извадиш паметниците на хората, които не са ти харесвали. Айде да сравним американците и руснаците! Кой повече ни е помагал и кой ще се притече на помощ ако имаме нужда? Не е нужен отговор на този въпрос. Защото ние трябва да обичаме запада, а запада ни "***" в устата с извинение. Не съм чул сащ да ни дават .иценз за производство на оръжие, а още правиме Калашников.
151
3
 
4
 
! Отговори
Феята на Смъртта. преди 10 години
За първото посещение и концерт на Моторхед в Русия, неизвестен фен на групата се беше покатерил на статуята на Ленин и беше написал с червена боя на челото на Вожда MOTORHEAD.Найс, а?
150
5
 
4
 
! Отговори
чл. 154, ал. 2, т.1 преди 10 години
1. Кога един строеж е незаконен? Строеж или част от него е незаконен, когато се извършва: в несъответствие с предвижданията на действащия подробен устройствен план и без строителни книжа; без съгласувани инвестиционни проекти и/или без разрешение за строеж; при съществени отклонения от съгласувания инвестиционен проект по чл.154, ал.2, т.1, 2, 3 и 4 ЗУТ; със строителни продукти, несъответстващи на съществените изисквания към строежите, или в нарушение на правилата за изпълнение на строителните и монтажните работи, ако това се отразява на конструктивната сигурност и безопасното ползване на ст
149
11
 
5
 
! Отговори
построени НЕЗАКОННО преди 10 години
Москва да е питала Султана да строи Паментници , ами НЕ , то тогава всички руски паметници са построени НЕЗАКОННО , всичко да се събаря
148
6
 
8
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
...фалшифицирани данните за икономическото развитие на България по време на комунизма...Само КЦМ "Георги Дамянов" е дал за 20 г. над 40 т. злато. При това като съпътстващо производство, отделно от медта. Най-добра оценка за производството са цените - един двустаен апартамент в София се продаваше за 5-6 000 лв (производствената цена 2 000 - 3000 лв), един качествен хляб 20 ст.Сега двустаен апартамент апартамент струва 80 - 100 000 лв, а качествен хляб - ако го намерите - 3-4 лв. Нито един безрабо
147
14
 
16
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
Съветската армия освободи българския народ от игото на западния капитал - германския основно, но и английския, френския и пр. Затова е тази истерия днес ,когато Москва се завръща в Източна Европа. Но вече е късно за китка. 23 години пладнешки обир е пред завършване. Наблюдаваме последните гърчове на ЦРУ-шниците, но вече са бити. Нямат нито пари, нито достатъчно силна армия. НАТО се гърчи 9 месеца срещу 30 000 либийска войска. Казаците ще ги отнесат като бръмбар сламка...
146
5
 
16
 
! Отговори
до 163 преди 10 години
Господине, какво добро да кажат за нас, та ние непрекъснато ги плюем. А ако гледаш редовно тяхната телевизия ще усетиш култура на журналисти, на артисти, на учени, на обикновените хора. А по нашите телевизии само омраза, журналисти манипулиращи, траещи си за нарушението на законите / участие на деца в протести, затгваряне на улици и площади, тормоз на обикновените хора/, сеещи омраза и ненавист. Разделеният народ не може да очаква нищо добро от никое правителство.
145
2
 
6
 
! Отговори
до 173 преди 10 години
ха ха ха, да бе помня че бяха пресилини, само дето имах съседи селендури които ходеха да копуват типов хляб за да хранят прасетата си, и изобщо за какво има да говорим след като сравняваме бивша държавност/колко добра или лоша/ с ГЕНОЦИД И ***.ЕРАСТИЯ..