Очакваме повече средства от еврофонда "Убежище и миграция"

Вигенин се срещна с шефа на външната комисия на ЕП Елмар Брок
Обновена: 1 окт 2013 16:22 | 1 окт 2013 16:20, Елка Василева
1
Очакваме повече средства от еврофонда "Убежище и миграция"
Кристиан Вигенин. Снимка: БТА

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин разговаря с председателя на Комисията по външни работи на Европейския парламент Елмар Брок през втория ден от работното си посещение в Брюксел, съобщи МВнР.

Вигенин запозна Елмар Брок с извънредната ситуация, създадена от прогресивно нарастващия натиск от бежанци, търсещи убежище у нас. Българският външен министър заяви, че страната ни гледа сериозно на своите отговорности като държава от близкия на конфликта регион.

Поради постоянно нарастващия към страната ни бежански поток се налага да търсим възможности за получаване на международна подкрепа – експертна и финансова, допълни той.

Кристиан Вигенин изрази надежда за бързо намиране на изход от кризата в Сирия, което на този етап започва да изглежда все по-реалистично.

„Очакваме да бъде договорено увеличаване на средствата, определени за България по линия на европейски фонд “Убежище и миграция“ за периода 2014-2020 г., с оглед на рязката промяна на ситуацията с бежанците в страната“, подчерта министър Вигенин.

Източното партньорство на ЕС и политиката на съседство, Западните Балкани и в частност - отношенията с Република Македония, както и Процесът на сътрудничество в Югоизточна Европа бяха другите основни теми от разговора на министър Вигенин с Елмар Брок

Министър Вигенин изтъкна значението на Източното партньорство на ЕС и акцентира върху необходимостта от приемане на подходящо решение за подписване на споразумението с Украйна, както и с останалите партньори, които имат желание и готовност за това, в  контекста на предстоящата през месец ноември среща на високо равнище във Вилнюс.

Елмар Брок изтъкна необходимостта от активни действия от страна на ЕС за укрепване  на сътрудничеството с държавите от Източното партньорство и подкрепа за демократичните реформи в тези страни, които са били изложени на ескалиращ натиск от страна на Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А ние очакваме да повишите по-скоро пенсиите, че до юли ще умрем първо от студ, а преживелите и от глад! Тука е България!