В Мурманск започна повдигането на обвинения на арестуваните от "Грийнпийс"

На 19 септември активисти опитаха да завземат руска нефтодобивна платформа
2 окт 2013 17:26, Елка Василева
3
В Мурманск започна повдигането на обвинения на арестуваните от "Грийнпийс"
Съдът в Мурманск. Снимка: Reuters

Съдът в руския град Мурманск повдигна обвинение за пиратство и организирана престъпност срещу петима активисти на екологичната организация "Грийнпийс", участвали в протестна акция срещу добива на нефт в Баренцово море, съобщи централата на организацията, цитирана от Франс прес.

Ако бъдат признати за виновни, активистите може да получат между 10 и 15 години затвор. Досега са повдигнати обвинения на британския оператор Киърън Брайън, бразилката Ана Паула Алминяна Масиел, финландката Сини Саарела, руснака Роман Долгов и шведско-американския гражданин от руски произход Дмитрий Литвинов.

"Обвиненията в пиратство са неоснователни и не се опират на никакви доказателства", заяви Ирина Исакова, адвокат на "Грийнпийс". Тя добави, че организацията ще подаде жалба срещу "незаконните действия на разследващите и на съдебните органи". Куми Найдо, изпълнителен директор на организацията, определи обвиненията като "посегателство срещу самия принцип на мирните протести".

Още по темата

Днес в Мурманск започва предявяването на обвинения срещу 30 активисти на "Грийнпийс", които бяха арестувани от руските власти заради екологична акция на 19 септември, при която се опитаха да завземат руска нефтодобивна платформа. В групата има 4 руснаци и 26 граждани на още 17 държави, сред които шестима британци, двама канадци, един американец и един французин. Не е известно дали обвиненията срещу всичките 30 души ще бъдат повдигнати днес, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Миналата седмица руският президент Владимир Путин декларира, че макар според него активистите да "не са пирати", те все пак са "нарушили международното право", припомня Франс прес. След това изявление разследващата комисия в Мурманск даде сигнал, че обвиненията може да бъдат смекчени в хода на разследването. 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
11
 
! Отговори
Майната им преди 10 години
В случая, представителите на Гринпийс са действували в полза на конкурентна фирма, която има интерес Руската газова компания да не е толкова конкурентно способна. Гринпийс винаги са в услуга на някои икономически конкурентни интереси. Зависи колко плащат. а тези, дето ще ги осъдят, ще го отнесат. Трябва веднъж завинаги да се разкрие, какви са всъщност не само Гринпийс, но и други природозащитни организации, като кучкарите, разни фондацийки и организацийки, като Хелзинския комитет.
1
17
 
6
 
! Отговори
Жо преди 10 години
ПЪРВО- "Съдът в руския град Мурманск повдигна обвинение за пиратство и организирана престъпност"ПОСЛЕ- Валодя П/тин се обажда: " активистите "не са пирати"МНЕНИЕ-" Това не е намеса в работата на независимата съдебна система, това е заповед!ОТВЕТНА РЕАКЦИЯ на нагаждачите и послушковците- "обвиненията може да бъдат смекчени". МНЕНИЕ- Някои твърдят, че в Русия нямало диктатура. Да здравствует наш суд, самой гуманний суд в мире!