Президентът Карзай: НАТО ни причини страдания!

Афганистан не е сигурен, изрази той разочарованието си
8 окт 2013 07:16,
14
Президентът Карзай: НАТО ни причини страдания!
Хамид Карзай. Снимка: Reuters

Афганистанският президент подложи на унищожителна критика действията на НАТО, обвинявайки алианса, че бил "причинил огромни страдания", без да донесе никаква "полза" на страната му, съобщи Франс прес.

"Ние искахме абсолютна сигурност, окончателен край на тероризма", заяви Хамид Карзай в интервю за Би Би Си, взето на 3 октомври в Кабул и излъчено снощи.

Вместо това, "в областта на сигурността" силите на НАТО, разположени от 2001 г. в Афганистан, "причиниха огромни страдания, доведоха до гибелта на много хора и не донесоха  никаква полза, защото страната не е сигурна", изтъкна Карзай.

Той уточни, че е поддържал "много добри отношения" с американския президент Джордж У. Буш до 2005 г., дата на която "ние станахме свидетели на първите инциденти, довели до цивилни жертви, и открихме, че войната срещу тероризма не се води там, където трябва".

Карзай, който не може да се кандидатира за трети мандат на президентските избори през април, по силата на конституцията, обясни, че целта му била да донесе "стабилност и мир" в страната си, както и да постигне споразумение за подялба на властта с талибаните.

"Това са афганистанци. Там където афганистанският президент, афганистанското правителство може да назначи талибани на правителствен пост, те са добре дошли", заяви Карзай.

"Но там, където афганистанският народ назначава хора чрез избори, талибаните трябва да участват в изборите", добави той. Карзай увери, че евентуалното участие на талибаните във властта няма да навреди на жените.

"Връщането на талибаните няма да подкопае напредъка. Нашата страна се нуждае от мир. Искам да се боря за всичко, което носи мир в Афганистан и така да насърчавам повече каузата на афганистанските жени", уточни президентът.

На въпрос за споразумението за сигурност със САЩ, което трябва да регулира присъствието на американски контингент в Афганистан след края на мисията на НАТО през 2014 г., Карзай предупреди: "Ако това споразумение не донесе мир и сигурност на Афганистан, афганистанците няма да го искат".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Може и българската войска да се гордее с героичния си принос за демокрацията по хамаракански у Афганистана!То не бяха роти,не бяха дивизиони,нови екипировки,спец оръжия и чудесии.Само великите български демократи-слагачи си знаят що милиони зелени гущери народна пара се потрошиха сега афганеца-мазмантийски да реве,като че ли са го напънали доскорошните му покровители!!
11
1
 
4
 
! Отговори
steven преди 10 години
Внимавай дядка Нато те направи президент така че по спокойно.
10
0
 
5
 
! Отговори
Тлъб преди 10 години
Ей дядка, дай насам хубавите афганистанки
9
0
 
5
 
! Отговори
ГражданинътКарбовски преди 10 години
Альоооооо.... Говори БАШ БАЙ БРАДЪР........ Альооооо , Президентчето Карзай ли е.... Кязим ли е.... Кой е - ни го знам!...... ДА НЕ СЕ ОТВАРЯ МНОГО МНОГО......... че както БАШ БАЙ БРАДЪР ., родом от Тел Авив ;) а помещаваш се във Вашингтон ;) го е метнал да стърчи на този "пост" и да изпълнява "правилните нареждания",откъдето ТРЯБВА!!! Да не вземе по същия начин и да го махне , а?!?! Като "съвсем случайно ИЗВЕДНЪЖ" му намери "солидни връзки" с "Ал Кайда" да кажем ?!?! Така че... ВНИМАТЕЛНО!!!:)
8
6
 
5
 
! Отговори
До наричащия се Сала преди 10 години
Хей червенушко комунистически, "донаборник" означава младеж, в 99% от случаите ученик. Такива в съветските въртолети никога не е имало. Тези "донаборници" могат да се видят в т.н. "окръжни" военни центрове, във физкултурните салони на донаборните комисии и в училищата. Във въртолети и в Афганистан е имало само и единствено "наборници", чиято основна мисия в хуйруската войска е да бъдат пушечно месо. Ноооо, простотията не ти пречи на русофилския ти гьонсуратлък, види се!
7
1
 
7
 
! Отговори
Кольо преди 10 години
"Ние искахме абсолютна сигурност, окончателен край на тероризма"Аз пък искам къща на Палма де Майорка...*** да е спокойна. НАТО ще се изтегли до 1 година, ще си дойдат талибаните, ще сложат бурките и ще се върне зрелището - "пребиване с камъни". На *** това им трябва!
6
3
 
8
 
! Отговори
циганска работа преди 10 години
тоя *** забрави ли че именно американците го направиха президент или си мисли че със мешния северн съюз щеше да бие талибаните грешката беше ,че американците гонеха само осама и компания а другите ги оставиха на този *** като се усетиха че никакви няма да ги свърши вече беше късно затуй са на тоя хал а тоя реве щото сега като се изтеглят другата година той е пътникама няма да има и кой да нлаива милиарди за борба с талибаните които да са крадат като наще еврофондове
5
1
 
9
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 10 години
Този *** е една от най-мрачните фигури и продажници, известни в историята на човечеството. Всичко е напразно- тази страна да стане нормална държава. Първата работа на талибаните, като дойдат на власт е да го закачат на въжето, както едно време закачиха Наджибула, след изтеглянето на съветскита войска. На кучетата - кучешка смърт!
4
5
 
10
 
! Отговори
mamkamu.blog.bg преди 10 години
Бе, НАТО като си тръгне и талибаните го налазят, тоя същия ще моли пак Запада да го спасява :) Кой друг?!
3
1
 
12
 
! Отговори
Драганов преди 10 години
за вас само диктатура ...или ***...50828
2
4
 
34
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
Другарю Карзай,Кога ви даваха "Стингърите", да трепете руски момчета донаборници във въртолетите,бяха братски народ нали?Кога СЛай снимаше "Рамбо 3" в чест не героичния афганистански народ,пак бяха добри нали?Е, що сега така ти виновни ХАмериканците носещо демокрация бре?
1
7
 
12
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
Kato te slojiha prezident ti beshe dobre nali :D *** i demokraciata sa dve nesyvmestimi neshta. USA niama nishto obshto s tova :D