САЩ спират част от военната си помощ за Египет

Това е сигнал за недоволство от страна на САЩ към курса, който Египет пое
10 окт 2013 10:33, Елка Василева
5
САЩ спират част от военната си помощ за Египет
Площад Тахрир, Кайро, 6 октомври. Снимка: Reuters

Съединените щати заявиха, че ще спрат доставките на танкове, изтребители, хеликоптери и ракети, както и част от паричната помощ за подкрепяното от армията правителство на Египет, докато не бъде постигнат напредък по пътя към демокрацията и спазването на човешките права, съобщи Ройтерс.

Решението е описано от високопоставени американски представители и източник от Конгреса като сигнал за недоволство от страна на САЩ към курса, който Египет пое, откакто армията отстрани на 3 юли първия демократично избран президент на страната, ислямиста Мохамед Морси.

Държавният департамент публикува съобщение, в което уточни, че няма да бъде спряна цялата помощ и Вашингтон ще продължи военната подкрепа за борбата с тероризма, за охраната на границите и сигурността на Синайския полуостров, който граничи с американския съюзник Израел. Ще продължи и помощта, предназначена за египетския народ, в сфери като образованието, здравеопазването и развитието на частния сектор.

Според цитирани от Ройтерс официални представители САЩ ще спрат парична помощ за Египет в размер на 260 милиона долара.

Целта не е помощта да бъде спряна завинаги, а да се окаже натиск върху египетските военни лидери да предприемат стъпки към възстановяване на демокрацията, посочиха цитираните източници.

ИТАР-ТАСС отбелязва, че САЩ ежегодно отпускат на Египет около 1,5 милиарда долара, като 1,3 милиарда от тази сума представляват различни видове военна помощ, а останалите са предназначени за икономическа подкрепа.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: ЕгипетСАЩвоенна помощ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
9
 
32
 
! Отговори
Суецки Канал преди 10 години
"САЩ спират част от военната си помощ за Египет"Естествено че спират, ТОВА е ПОВЕЧЕ от ЯСНО!!!Никой няма право да търгува оръжия в НОВИТЕ владения на Подполковника, особено след като Бандар бин Султан е измолил ПРОШКА(за 15 млрд), за прегрешенията които е извършил и е целунал ръката(краката) на Владетеля на Мира;-))пп Обаче ще има и лихви от Афганистан до Чечня.
2
8
 
37
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
сащ да вземат да се гръмнат. навсякъде подрепят исламисти - В турция, с Сирия, Вегипет....а посел се чудят защо им взривят Световиня търговсикя център.
1
9
 
41
 
! Отговори
qwerty` преди 10 години
Щом САЩ са недоволни от курса,който е поел Египет,значи Египет е на прав път.