16-годишната Маляля мечтае един ден да стане премиер на Пакистан

Момичето, което се бори за образование за жените: Никога няма да се откажа
11 окт 2013 10:07, Елка Василева
6
16-годишната Маляля мечтае един ден да стане премиер на Пакистан
Маляля Юсуфзай. Снимка: Reuters

16-годишното пакистанско момиче Маляля Юсуфзай, чиято борба за правото на женско образование я превърна в мишена на талибаните, заяви в интервю в Ню Йорк, че се надява един ден да стане премиер на Пакистан, предаде Асошиейтед прес. Маляля заяви това в интервю, водено от главния международен кореспондент на Си Ен Ен Кристиан Аманпур. Интервюто ще бъде излъчено в неделя.

На въпрос дали иска да стане лекар или политик, Маляля отговори, че отначало е искала да е лекар, но е разбрала, че може да помогне на повече хора като премиер.

"Мога да отделя голяма част от бюджета за образование", каза момичето сред аплодисменти и смях от публиката.

"Никога няма да се откажа. Те простреляха тялото ми, но не могат да застрелят мечтите ми", каза Маляля по повод многократните смъртни заплахи от талибаните.

На 9 октомври 2012 г. маскиран нападател скочи в камион, който откарвал момичета у дома от училище и извикал "Коя е Маляля", след което я прострелял в главата.

Още по темата
Седмица по-късно момичето дошло в съзнание в болница в Бирмингам и постепенно си възвърнало зрението и гласа. Сега Маляля и семейството й живеят в този английски град.

Тя заяви, че първата й мисъл е била за двете й приятелки, с които била и които също бяха ранени при нападението.

Вчера председателите на политическите групи в ЕП единодушно решиха днес да удостоят с най-високото европейско отличие в областта на човешките права и демокрацията 16-годишната пакистанска ученичка. Девойката, чието име се спряга и за Нобеловата награда за мир, ще получи наградата на 20 ноември в Страсбург.

Опитът за убийство на Маляля Юсуфзай привлече световното внимание върху борбата за правата на жените в Пакистан. Носителят на тазгодишната Нобелова награда за мир ще бъде обявен по-късно днес. Маляля заяви, че за нея ще е голяма чест да получи наградата, но подчерта, че все още има много да направи, преди да почувства, че наистина я заслужава. "Имам много да работя", каза тя.

В интервюто Маляля пламенно говори против принудителните бракове и срещу отказа на образование за момичета и момчета из цял свят.

Тя призова момичетата в развиващите се страни да използват образованието си, да си пишат домашните и да бъдат любезни с учителите си. "Искам да кажа на всички момичета - осъзнайте колко важно е образованието преди да са ви го отнели", каза тя.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
3
 
! Отговори
умен гущер преди 10 години
Те! Проста държава населена с прости хора лесно се управляват! На тая й се иска да ги управлява и да ги манипулира след като се е вдъхновила от приказките от 1001 нощ за принцеси които управляват царства-господарства подобни на Харун ар Рашид ал Бахрейн....
3
2
 
4
 
! Отговори
дк преди 10 години
да и дават награди колкото си искат ,но за нобела е смешното за обама не бяхме съгласни и сега ако и дадат съвсем ще сеф обезцени тази наградаи никак няма да бъде полезно за младитещом пикла на 16 раздава акъли и те могатумници от европа не си играйте с огъня и стига с измислената ви демокрация за да си реализирате целитене ви вярвам в нищо вече не може един хулиган -демократ да е прегазил свястен човек на пътя и да остане ненаказан под предлог че било непредумишленои още колко пр
2
12
 
3
 
! Отговори
бай иван преди 10 години
до гущерю Що не си измийш зъбите устата ти мирише бе драскач,една хубава дума не пишеш лахно такова
1
11
 
22
 
! Отговори
умен гущер преди 10 години
Тая май има някакво гадно излъчване,нещо не я харесвам. Вижте погледа й какъв е, типично мюсюлманско надменно гледаща,нормално за тях... Щом единици от тях се образоват започват да го раздават тежко,като ли че са единствени в света. И да поучават с пръст на показалеца си като ли че кой знае какво е... виждал съм го със очите си. Повечето от тях като завършат университет се държат нагло в поведението си(за мюслитата става дума)

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe