Сноудън опазил секретните документи от Китай и Русия

Бившият агент: АНС знае, че не съм сътрудничил на чужди разузнавания
Обновена: 18 окт 2013 14:06 | 18 окт 2013 08:52, Елка Василева
10
Сноудън опазил секретните документи от Китай и Русия
Едуард Сноудън. Снимка: архив, Reuters

Бившият сътрудник на американското разузнаване Едуард Сноудън заяви, че не е взел със себе си в Русия никакви секретни документи. Той съобщи това в интервю за в. "Ню Йорк таймс".

Сноудън избяга в Русия от Хонконг през юни. Москва неотдавна му даде временно убежище за една година. САЩ го издирват за шпионаж, след като той направи разкрития за програмите за електронно следене на американското разузнаване.

В интервюто, водено с шифровани комуникации в интернет в продължение на няколко дни, Сноудън уверява, че е дал на журналисти всички документи, с които е разполагал, още когато е бил в Хонконг, преди да замине за Русия, и че не е правил копия, защото това по негови думи "не би обслужило обществения интерес".

Сноудън заявява, че е могъл да опази тези документи от китайските тайни служби главно благодарение на познанието си за методите, когато е работел за Агенцията за национална сигурност /АНС/ на САЩ.

Още по темата

"Няма никакъв шанс руснаците или китайците да са се сдобили с някой документ", заявява той.

Американски официални представители многократно изразиха опасения, че руското, китайското или някое друго разузнаване може да са се сдобили с някои от документите, с които е разполагал Сноудън.

Самият Сноудън обаче заявява в интервюто, че АНС знае, че той не е сътрудничил на чужди разузнавания.

"АНС не е дала и един пример за щети от такова изтичане на информация", подчертава той и заявява, че никога не е обмислял да предлага услугите си на Китай или Русия.

Според Сноудън с разкриването на мащабните програми за следене на електронните комуникации на потребители на интернет той е действал в полза на националните интереси на САЩ. "Тези незаконни тайни програми представляват много по-голяма опасност от разкриването на информация за съществуването им", заявява бившият сътрудник на американското разузнаване.


(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
9
 
3
 
! Отговори
СССР преди 10 години
1) Пиша ти от Плевен, драги Ванка. Помниш ли кагда пришол със танка? Беше млад, но се държеше мъжки. Зарази семейството ми с въшки2) Взе на мама златните пендари и дори галошите ми стари. Помниш ли, как кушаше картошки? Наконец забърса три кокошки.3) После си преспал със какa Сия и изпил си всичката ракия. А след време чухме и мълвата, че си гръмнал тате във главата!4)Длъжен бях да те обичам, Ваня. Даже кръстих дъщеря си Маня. Залъкът си давахме насила на Русия тая дива сила.
9
2
 
3
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Analogia na Teheran 43-ta
8
1
 
2
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Нещата стоят по коренно различен начин.Само за справка ще ви дам,че "11-ти септември" и "Сарафово",бяха организирани и синхронизирани СПЪТНИКОВО !
7
2
 
2
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Обществена тайна е,че разработката "Сноудън" е кооп-продукция м/у Кремъл и Вашингтон относно прекриването на спътников шпионаж.Просто не става въпрос за изнасяне на информация,но за прикриване на МАСТОДОНТА-спътников шпионаж и тероризъм,който е в ръцете на тези две световни институции.Лично аз съм тероризиран със спътниковата система "Кики" повече от 4 години.Н е вярвайте на всякакви медиуни дезинформации.Спомнете си как скочиха от Европа,Бразилия,че били подслушвани по Нета.Дрън-дрън-та пляс.Нещата стоят по коренно различен начин.Само за справка ще ви дам,че "11-ти септември" и "Сарафово",бях
6
0
 
2
 
! Отговори
българин преди 10 години
До Каролев Майкопродаве 4:По-полезно ще е, първо, не с тежестта на закона, а с тежестта на един железен прът, да накажем по задниците умници като тебе, а след това, сигурен съм, че законът (но не и българският, от 1944 г. насам) лесно ще те осъди за незаконни действия, които ти, както и повечето фуражкаджии в България и "Русия" извършвате почти всекидневно. За такива като тебе, трябва Пиночет.
5
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От изявленията на Сноудън се разбира следното. Явно момчето е започнало да се отърсва от детските си заблуди и наивност и търси път за връщане в САЩ, дори и с цената да лежи в затвора там. Много бързо усети че следенето и подслушването в САЩ е невинна детска игра със следенето и подслушването в Русия, което говори че е умно момче, защото само за няколко месеца разбра какво е така наречения "руский мир", свят в който всеки момент трябва да очакваш ФСБ да те смачка физически и морално.
4
9
 
8
 
! Отговори
Каролев Майкопродаве преди 10 години
Тоя Сноудън е копие на С. Паси , И. Костов. А. Доган и всички по - известни лъже демократи . Към предателите трябва да пречиим и всички полу мъже от ген щаба на Българската Армия служи през целия преход а и настоящите . Разликата е тази че САЩ преследват предателите си и ги наказват с цялата тежест на закона а ние ги търпим и ги правим ДЕПУТАТИ , ПОСЛАНИЦИ ИЛИ СЪВЕТНИЦИ ПРИ ПРЕЗИДЕНТА . Разликата е тази Сноудън разкри една пуична не правда а нашите практически ликвидираха националната сигурнос
3
3
 
8
 
! Отговори
o.O преди 10 години
Театър?! И дефолта бил театър?! :D:D:D Толква сте в гъбите, че не е чудно защо никога няма да се оправите :D
2
4
 
13
 
! Отговори
ГражданинътКарбовски преди 10 години
ДО КОМЕНТАР НОМЕР 1 - Абсолютно съм съгласен с мнението ти , братле ! :))) Тотален АМЕРИКАНО-ЕВРЕЙСКИ ТЕАТЪР!!!!!......... като натъртвам особено много на - "ЕВРЕЙСКИ" И "ЮДО-МАСОНСКИ"................... :) ;) :)
1
5
 
19
 
! Отговори
Пффф преди 10 години
Айде стига с тоя цирк. Окончателно стана ясно, че и това е театро като дефолта на американците!