В султаната Бруней се въвежда шериатът

Предвиждат се наказания като рязане на ръце и пребиване с камъни
22 окт 2013 19:06, Елка Василева
15
В султаната Бруней се въвежда шериатът
Султанът на Бруней. Снимка: архив, Reuters

Малкият султанат Бруней на остров Борнео одобри днес въвеждането на ислямския закон - шериата, който предвижда наказания като рязане на ръце за кражба и пребиване с камъни за изневяра, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Новият ислямски наказателен кодекс ще се въвежда постепенно през идната половин година, обяви султан Хасанал Болкиах, един от най-богатите хора на света. С въвеждането на наказания като бой с камшик за консумацията на алкохол или извършването на аборти и пребиване с камъни за изневяра "ще изпълним дълга си към Аллах", обяви султанът.

Султанатът е една от най-богатите страни на света поради огромните си запаси от въглеродни горива. Близо две трети от 400-те хиляди жители са мюсюлмани, 13 на сто са будисти, а 10 на сто са християни. Ислямът е официална религия, като се практикува по-консервативна версия от тази в съседните Малайзия и Индонезия. Изповядването на други религии е строго регламентирано.

Ислямският закон ще се прилага само за мюсюлманите, но не се знае до каква степен. Консервативният султан, който е абсолютен монарх, още от 1996 г. се опитва да въведе шериата в страната, която има отделни светски и религиозни съдилища.
 

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: шериатБруней
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
ha ha преди 10 години
Светът върви напред, тия тярикати НАЗАД С ТОЯ ШЕРИАТ. Полазила ги е и тях дИмокрацията Хамериканска.
10
0
 
0
 
! Отговори
Осъден да е тук преди 10 години
Оценявайки нивото на престъпността у нас,подобни драстични наказания биха имали смисъл.Проблемът не е в наказанието, а в търсенето и намирането на извършителя и най-вече вдоказването на престъплението и определянето на справедлива присъда. С това състояние на правосъдната система и това ниво на корупция на работещите в нея, сме на светлинни години от постигането на социална справедливост дори в сравнение с мракобесния ислямскисредновековен шериат! Уви, не виждам светлина в тунела!
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ония сириец, дето изнасили българска студентка до НБУ през 2012г. що не го съдиха по шериата - щяха да му резнат зелника, ами го осъдиха на 5 г. затвор. Ако има АЛЛах ще му направят *** на 1 лев!!!!
8
0
 
0
 
! Отговори
Ваня преди 10 години
Хаха, Гущер, шЪ избягат- ако могат
7
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ШЕРИАТ- ОЧАКВАЙТЕ СКОРО И В ***!
6
0
 
4
 
! Отговори
Исус е спасението преди 10 години
Ами подобни има и в Стария завет,когато е бил библейския Израел.Талмудизмът пък говори за 7 Ноеви заповеди,които се отнасяли за цялото човечество,които били дадени на Адам в градината Еден и на Мойсей на планината Синай,което е небиблейска доктрина.Първата е забрана на идолопоклонничество,наказание обезглавяване,християнството го броят такова,така,че дали е шериат или кабало-талмудизъм...
5
1
 
16
 
! Отговори
Гандалф преди 10 години
Тоя май не е разбрал още как си подхождат думите "въглеродни горива" и "демокрация"!
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Една тренировка на Апачите и ,хем горива ,хем милиони долари ,като ще въвеждат демокрация да я въвеждат да не би народа да иска шериата ?
3
1
 
7
 
! Отговори
без коментар преди 10 години
и ние имаме закони,но никой не ги спазва...
2
0
 
23
 
! Отговори
Недоумяващ преди 10 години
Нали преди време четохме материал за порядки, приети в дома на точно този султан. Емисари търсят хубави млади момичета от Европа и Америка и им предлагат да гостуват в двореца му за един месец срещу хонорар от 30 000 долара. Задължението на гостенките е да даряват интимни ласки на всеки мъж от султанското семейство, който би ги пожелал. За всеки подобен "сеанс" момичето получава допълнителен бонус - златно бижу и флакон с парфюм "Шанел 5". Тези мъже не извършват ли изневяра по този начин?
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В еволюционно отношение някои хора са доста назад. Да се прилага ширията или както там се казва, е .... без коментар.