Американските шпиони не отстъпват

АНС запазва хладнокръвие, но докога?
3 ное 2013 11:30,
30
Американските шпиони не отстъпват
Снимка: архив, Ройтерс

Тайните служби отвъд Океана демонстрират завидно спокойствие в разгара на огромния скандал с подслушванията. Дълго време американската Агенция за национална сигурност (АНС) не коментираше нищо във връзка с неспиращите разкрития за незаконно следене на европейски граждани, политици, цели институции, пише БиБиСи.
 
В крайна сметка дългочаканата реакция дойде и тя без никакво съмнение следваше максимата „най-добрата защита е атаката”. Директорът на АНС изпрати красноречивото послание, че всички тайни служби са еднакво лоши и използват еднакви методи.
 
От БиБиСи изтъкват следните думи на генерал Кийт Алекзандър, казани на изслушване пред комисия на Конгреса: „Твърденията на репортерите във Франция, Испания и Италия, че АНС са подслушвали незаконно милиони европейски граждани, са абсолютно неверни”.
 
На практика АНС обяви пред света: „Ние сме невинни жертви, обвинени несправедливо!”. 
 
Алекзандър побърза да поясни, че споменатите европейски медии „използват като доказателство снимки от резултати от софтуерен продукт за събиране на данни, но нито медиите, нито човекът, откраднал данните (ексагентът Едуард Сноудън) разбират какво всъщност виждат”. 
 
И още по-категорично уточни: „Това не е информация, която сме събирали за европейските граждани. Това е информация, която ние и нашите натовски съюзници сме събирали в защита на нашите страни и в подкрепа на редица военни операции”.

По думите на генерала от разузнаването може да се заключи, че всъщност европейските служби също са събирали лична информация за собствените си граждани и след това са споделяли тези данни с АНС. Тоест вината не е на американската страна, а и всички други го правят. 
 
Реакцията на топ разузнавачите беше доста хладнокръвна и по отношение на подслушването на телефоните на световни лидери. Първоначалното твърдение, че всички подслушвания се извършват в името на националната сигурност, беше последвано от друго обяснение – всички други се опитват да го правят, ние също.
 
Интересно е да се отбележи, че в този случай американските служби не събират данни само за целите на борбата с тероризма. В тази борба едва ли Ангела Меркел би скрила нещо полезно от своите най-близки съюзници – американците. 
 
Но от разговорите на германския канцлер може да се извлече важна поверителна информация за позицията по икономически въпроси, политически стратегии и т.н. Информация, която би позволила на американската дипломация винаги да е с крачка напред пред останалите. 
 
Предвидливо американските служби обявиха, че са взели всички възможни мерки, за да осигурят на Барак Обама суперзащитен смартфон. Защото очевидно са знаели колко лесно всъщност е да се пробие защитата на такъв апарат.
 
Очевидно хората на Меркел не са били подготвени за такъв пробив.

Колкото и да играят ролята на невинни, несправедливо обвинявани патриоти, които просто пазят родината си, американските служби със сигурност трябва да са далеч по-конкретни  в обясненията. Както и Белият дом. 
 
Защото контраатаката им не изглежда особено убедителна за техните европейските съюзници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: САЩАНСКийт Алекзандър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
1
 
! Отговори
Уточнител преди 10 години
др томов, като червен за...ник, естествено се радва.Колко ли ще се радва, когато дойдат воините на Аллах..., а пък може и да се зарадва...
25
0
 
1
 
! Отговори
вуна преди 10 години
Добавете едно " точка цом"
24
0
 
2
 
! Отговори
Баба Вуна преди 10 години
Алоууу съквартирантитии, я напишете "illuminati" наопаки и след това добавете едно "" и ще видите кои са АНС. Едни мнооогу мили хора...
23
1
 
4
 
! Отговори
The wizard преди 10 години
Голяма изненада! Някой подслушвал бил. Ами за какво са на всички държави шпионските и департаменти? Да си пипат ушите? Просто някои по-добре го правят от други и от време навреме някой наивник, като Сноудън, си мисли че открива колелото за тълпата...
22
1
 
5
 
! Отговори
пак ли преди 10 години
Кой води кампанията срещу Америка,защото Президентът отказа да нападне Сирия,а култово-фанатичната омраза към иранците напира.Меркел какво?SPIEGEL"Operation Samson"Israel's Deployment of Nuclear Missiles on Subs from Germany".След поредната терористична бомбардировка над Сирия,ционисткия режим вие на умряло,че "сигурността "му била застрашена,koй смее да излага пред пресата престъпленията им?
21
0
 
11
 
! Отговори
Е.Сноудън преди 10 години
Единствено България не се наложи да бъде следена и шпионирана,защото ние научавахме всичко което ни интересува от първа ръка. Вашите политици за да ни угодничат,сервилно се надпреварваха да се взаимно шпионират и издават държавни тайни.
20
0
 
3
 
! Отговори
STAZI преди 10 години
blednee pred NSA. Dali v dneshno vreme DDR shteshe da iska demokracija ?Tova e novata politika za zavladjavane na SVETA.HORA, SABUDETE SE (Julius Fuchik). Bravo na Snowen, geroi za Nobelova Nagrada !
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ха, ха, ха ... американските "ангелчета" - носителите на единствената света правда и истина, чистите демократи по рождение, хората от "уникалната" спорд Обама нация...... всъщност са си тези ***, убийци и подли двуличници, каквито винаги са си били.Зад етикета ДЕМОКРАЦИЯ, който размахват при първа възможност се вижда сянка, пълна с престъпници. Маските паднаха, лъсна истинската им същност, но те по стар навик продължават да лъжат и да мажат...
18
0
 
6
 
! Отговори
Швейк преди 10 години
Някой от професорите във форума да вземе да обясни кой е този *** който ще е напред пред другите и ще спре по средата другите да го надминат доброволно... ха ха ха ха
17
2
 
17
 
! Отговори
Сър_Пичук преди 10 години
Ако някой си мисли, че само американците подслушват живее в някаква измислена вселена!
16
15
 
5
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
Е, не... Само Путин ще подслушва и ще трови.Я да го д\/хате.
15
1
 
23
 
! Отговори
batevale преди 10 години
Няма да отстъпват я ! Те имат достатъчен достъп до информация и знаят кой финансира и тях и правителството като цяло.(Няколко богати фамилии ,чиято собственост е почти половината свят)
14
1
 
27
 
! Отговори
sopol преди 10 години
жената има директна връзка с тия изверги. всичко им снася, къде варя ракийката, цигарите без бандерол от къде купувам, къде пушим с детето тревица, коя колежка съм хванал за гъ зо. меркел искала извинение от обама. извинявай. и кво се променя.най лошото е , че още има *** дето си мислят, че капиталистите са по добри от комунистите. комунизъм, капитализам сиренето и то е с пари
13
2
 
4
 
! Отговори
Davidov преди 10 години
Bg pochitni agenti i te ne otstapvat - bg i turski agenti stiskat bg narod v robstvo na bg energiina i partiina mafia s hyper visok 20% DDS.
12
1
 
21
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 10 години
"А вие защо си биете ***?"
11
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
използват като доказателство снимки от резултати от софтуерен продукт за събиране на данни, но нито медиите, нито човекът, откраднал данните (ексагентът Едуард Сноудън) разбират какво всъщност виждатМалееееее....То бива еврейска наглост и безочие, но това изказване чупи ***!Този тип и всички от неговото русло ще гният в ада!
10
1
 
32
 
! Отговори
4321 преди 10 години
Нормално ли е в най-рекламираната демокрация, раят за свободата на словото службите да следят абсолютно всеки гражданин? Оказа се, че САЩ и тяхната обществено-политическа система не е с нищо по-различна (да не кажа също толкова тиранична) от комунизма, фашизма и нацизма - масови подслушвания, контрол на масмедиите. Не е нормално службите да знаят какво четеш в интернет, каква музика сваляш, какви коментари пишеш. Още по-ненормално е да ти държат сметка и закона да те преследва заради това.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А аз се чудя що Цветлин Йовчев не отстъпва!))))
8
2
 
17
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
до 1Е няма как да стане, защото САЩ, Япония и Китай плуват в една лодка.А Русия вече се е запътила към тяхната лодка (за жалост). Светът се глобализира прекалено. Сега вече всички играят от един отбор и няма кой да изменя курса, към добро. Всички са в юдейската лодка.
7
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цветанов е подслушвал Бойко, по заповед от АНС и те така!)