Ситуацията около Тимошенко: времето за разумно решение изтича

Гидо Вестервеле зове властите да я пуснат да замине
16 ное 2013 22:27,
2
Ситуацията около Тимошенко: времето за разумно решение изтича
Снимка: архив Reuters

Украинските власти трябва да осигурят на бившата премиерка Юлия Тимошенко възможност да отпътува в чужбина. Това заявява германският външен министър Гидо Вестервеле в публикувано днес интервю за "Билд", предаде ИТАР-ТАСС.

Тимошенко излежава седемгодишна присъда за превишени служебни правомощия при подписването на договор за доставка на природен газ от Русия. Освобождаването й е сред ключовите условия за очакваното в края на месеца подписване на споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС, напомня Вестервеле.

"Все още има време, за да бъде разумно решена ситуацията около Юлия Тимошенко, но то все повече намалява", заявява първият дипломат на Германия пред "Билд". Той изтъква, че предложението на Берлин да приеме за лечение лидерката на опозицията в Украйна остава в сила.

"Киев е пред прага на едно важно, може би историческо решение", отбелязва германският министър и допълва, че страната му би желала да поддържа добросъседски, честни партньорски отношения с Украйна.

Ако споразумението на Украйна с ЕС бъде подписано, то може да предизвика сериозни проблеми за бившата съветска република, смятат руски и украински експерти, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Според Татяна Валовая от Русия украинските производители няма да успеят бързо да възприемат новите стандарти и ще бъдат изместени на украинския пазар от европейски фирми.

Откаже ли се Украйна от интеграция в създавания от Русия Евразийски съюз, до 2030 г. ще изгуби 250-300 милиарда долара. Аза да се адаптира към европейските норми, ще трябва да изразходва от 120 до 200 милиарда долара, прогнозира Сергей Глазиев, съветник на руския президент Владимир Путин.

"В ЕС никой не ни чака", заявил украинският бизнесмен Георгий Скудар на среща с президента Виктор Янукович, помолен от местни предприемачи да отложи с една година асоциираното членство на страната в общността.
Основният проблем за Украйна сега е как да бъде обезщетена за отварянето на своя пазар за стоки от ЕС и заради "евентуалните мерки от страна на Русия", убеден е депутатът Володимир Олийник от управляващата Партия на регионите, пише БТА. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
kireza преди 10 години
АБСОЛЮТНО СИ ПРАВ!!!
1
2
 
1
 
! Отговори
bg преди 10 години
Do 2030 godina ja kamilata ja kamilaro.....a otnosno 250-300 milijarda dolara....moje da se polu4at ot zapadna Evropa 4rez iznudvane,kakto USAiznudva cel svet,bez Rusia.Edno ot nai-gotinite iznudvania e Rusia da pokaje na zapadnite lideri 250-300 jadreni raketi I da im kaje 4e te sa za the mnogo skoro ako Ukraina ne polu4i 250-300 milijarda.....Parite burzo 4e budat namereni I predostaveni na Ukraina.