Проституцията легална или не - дебат в Германия

Забраната си проправя път заради видна феминистка
Обновена: 26 ное 2013 08:13 | 25 ное 2013 22:53, Веселина Йорданова
21
Проституцията легална или не - дебат в Германия
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Идеята за забрана на проституцията в Германия, легализирана през 2002 година, си проправя път след призив на феминистката Алис Шварцер, описваща страната си като "своднически рай". 70-годишната журналистка, лидер на феминизма в своята страна, публикува в началото на ноември статия, озаглавена "Проституция, германският скандал" и отправи призив към канцлерката и към Бундестага да премахнат проституцията.

Няма страна, която да се обявява за демократична и същевременно да толерира, приема или да насърчава робството. Германия обаче толерира, приема и насърчава проституцията и то в повечето случаи в ущърб на най-бедните жени от съседните страни", заяви тя наскоро пред чуждестранни журналисти, като квалифицира своята страна като "своднически рай".

Според Шварцер и десетките личности - актьори, политици, журналисти, които вече събраха подписка, е необходимо да бъде върнат за преразглеждане законът от 2002 година, който по инициатива на тогавашната правителствена коалиция (социалдемократи и Зелени) теоретично даде право на проститутките на помощи при безработица, на регламентирани условия на труд и на болнични.

В Германия публичните домове са в благоприятно положение и Шварцер твърди, че тази "либерализация на проституцията е катастрофа за засегнатите лица", чийто брой според нея възлиза на 700 000.
"Тези бардаци винаги са имали нужда от свежа плът, както самите те казват, и момичетата работят там общо взето няколко седмици, като рано или късно се оказват на улицата".

През 2007 година бе публикувана до момента единствената официална равносметка за ефектите на този закон. Властите възприеха като разочароващи резултатите и заявиха, че законът не е "успял реално да подобри социалната закрила за проститутките". Според проучването едва 1 процент от проститутките са имали трудов договор.

Сведенията, предоставени от социални работници и полицаи, показват, че законът не е донесъл никакви ползи и даже, според някои, е влошил положението. На изслушване пред комисия на Бундестага комисар Хелмут Шпорер от криминална полиция в Аусбург представи покъртителна равносметка.

"Занапред безспорно ще е необходима спешна регламентация, за да се отговори ефикасно на трафика на хора, който се увеличава", заяви той. Според германската федерална криминална полиция в последно време случаите с трафик на хора са намалели (811 през 2002 г. срещу 432 през 2011 г.). Но, както отбелязва Шантал Луис, главна редакторка на списание "Ема", която публикува призива на Шварцер, "наистина е крайно цинично да се гласува закон, който затруднява процедурите за следене на трафика на хора, а след това да се казва, че броят на подобни случаи е намалял".

Дебатът за затягането на законодателните мерки за проституцията във всеки случай е отново отворен и присъства в преговорите между консерваторите на Ангела Меркел и социалдемократите, които се опитват да съставят ново федерално правителство.

Но също както във Франция, кампанията срещу проституцията среща съпротива в Германия. На представянето на своята книга в Берлин Алис Шварцер бе освиркана от лица, представящи се за сексуални работници.

Юндин дьо Ривиер, проститутка и говорителка на синдиката на доставчиците на сексуални и еротични услуги, е част от противниците. "Феминистите дори не вярват, че ние можем да говорим от свое име. Желанието за контрол върху сексуалността и проституцията винаги е било голямо, трудно е да го избием от главите на хората", заяви тя пред в. "Зюддойче цайтунг".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: германияпроституция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Зигфрид преди 10 години
Политиците в Германия не са нищо друго освен една "каста" от *** и лакеи на САЩ и Израел! Това са едни долнопрабни ***,които продават родината си дори не за пари,а просто от животинско подчинение спрямо СВЕТОВНОТО ЕВРЕЙСТВО! Абкновенните германци признават,че държавата им затъва,поради демографския срив,до 50 години етническите германците ще са само 1/3 от населението! А както знаем,всички технологии и научни пробиви дължим точно на германците!
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Жертвите " на трафик изкарват по 12-15 000 евро на месец за себе си в FKK сауните в Германия.Но нямат право да пушат в затворени помещения, както нямат право да ходят облечени. Та.....От топлото помещение- навън за по цигарка и айде обратно към следващия клиент.А снегът вали.....Закона трябва да се спазва ! Тютюнопушенето е вредно за здравето на проститутките! Така е в Германия.
17
0
 
0
 
! Отговори
леле преди 10 години
Колко е дразнещо тва като се почне всеки да се прави на моралист. Какъв морал бе, пич? На хората им се "треска" откакто свят светува. Просто природа. И по хиляди причини търсят услугите на платени жени. Това ще го има и няма нищо общо с морала. Не е морално, когато тя е принудена насила да проституира, а не защото й е скимнало да се продава, защото иска пари, а клиентите-секс. А цигарите, както се пушеше преди, са по-неморални, щото се пушеше ПРОТИВ волята на други клиенти, които не искат дим.
16
0
 
2
 
! Отговори
хммммм преди 10 години
Да си развяваш шун*дата е легално , а да пушнеш една цигара с кафето - не е... Има нещо сбъркано в този ЕС!
15
2
 
2
 
! Отговори
Е - Ник преди 10 години
Легална е, когато се практикува в легнало положение!
14
3
 
0
 
! Отговори
nana преди 10 години
ne sam se zadalbo4avala v temata , ne me zasiaga
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Легален публичен дом в Инглощад.Влизаш, пиеш ,ядеш на корем, моцките се въртят около тебе чисто голи ,на високи токчета. Избираш една, отиваш в стаята ,секс, плащаш, излизаш отвън за изпушиш една цигара, после пак в стаичката, пак секс, пак излизаш за изпушиш една цигара.....Пълна лудница! Проститутицията е законна, но да изпушиш една цигара между тековете не е ????? Пушенето в затворени помещения е забранено !Това ли е правилният морал ?
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
легтална. Проституцията никой няма да се пребори с нея, но можем поне да знаем колко са проституките, къде са кои са, и да накараме мафията да си декларира парите от този занаят....иначе какво - Сводниците печелят, проституките са окрепостени, никой няма точон цифри какъв е смисълът да е нелегалан само заради морала?
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И като отменят закона и всички сводници и компаньонки ще си кажат "ааа то вече е нелегално" и ще изчезнат в небитието. То ако беше толкова лесно, сега нямаше да има такъв занаят. А нека ви припомня, че този занят е най-стария и съществува още от времето, когато прадедите на тази феминистка са гонили антилопи в Африка и е оцелял през всичките тези хилядолетия въпреки законите, нечовешките санкции, общественото неодобрение и икономическите кризи.
10
1
 
3
 
! Отговори
осъдително преди 10 години
Той СтаниШеф искаше да въведе такъв закон и в БГ. Легловата база беше построена и БГ се рекламираше като секс дестинация по света. Ама язък - загуби изборите и сега с тези студенти . . . ама нейсе.
9
0
 
3
 
! Отговори
вв преди 10 години
до 9ти... еми ти и сега можеш да отидеш... просто няма да ти дадът касова бележка
8
1
 
10
 
! Отговори
пю преди 10 години
направете е легална и тук.ето жена ми е сърдита трети ден и не ми пуска,що да не ида при някоя нимфа да ме облекчи
7
2
 
1
 
! Отговори
манго преди 10 години
туй ние сме го озаконили още 1989 година тия де се влачат
6
14
 
12
 
! Отговори
Махайте ги тези преди 10 години
мързеливи ***. Свидетелство за падение на човечеството. да глобяват първо клиентите и след това наред, стига вече. Идеята на Франция е страхотна. Трябва да приемат този закон, иначе няма бъдеще за жените. Наистина е тежко жена сама дас ереализира като стойностна и значима личност, но проституцията не е решение, това е смърт-морална и физическа, разложение. Доир животните не проституират.
5
4
 
40
 
! Отговори
eyeless преди 10 години
Е как бе, феминистките не се ли борят за женски права? Да нямаш право да проституираш е нарушаване на най-съкровеното женско право. Нищо лошо няма в проституцията, стига да е по-желание, нека проституцията по желание да е легална, а сводници, които насилват жени да проституират да ги бесят.
4
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Наказанието трябва да е еднакво - да е*ат и клиента и проститутката публично на стадиона!
3
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато проституцията е извън закона, носи много пари на мафията и много политици, полицаи и други по веригата се облагодетелстват и стават лесно управляеми и зависими.
2
0
 
13
 
! Отговори
Puff преди 10 години
Немските ''Puff'' са ясни , но Сърбите в Германия с Български лични карти за по 1500 евро чрез посредник от България е по интересна тема
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ние пак сме първенци. Във Вип Брадъра пълно с такива уруспии бе,начело с Пепи Конската усмивка,за която някой беше казал ,че е преобразения Пеньо-любимия на Пацата!