Русия ще вдига минималната цена на водката

30% от руснаците умират от алкохолизъм
29 ное 2013 22:55, Анисия Иванова
21
Русия ще вдига минималната цена на водката
Москва. Снимка БТА

Русия планира да повиши минималните цени на водката догодина, тъй като се опитва да намали потреблението на алкохол въпреки опасността любителите на спиртните напитки да се насочат към незаконно произведен алкохол, предаде Ройтерс.

Според медицински проучвания алкохолизмът причинява около 30 процента от смъртните случаи в Русия, чието население е 143 милиона души.

Руското правителство наложи минимални цени на силно алкохолите напитки като водката и ракията през 2010 година и всяка година вдига този минимум, което се отразява на акцизите и инфлацията.

Според проектодекрета, публикуван на сайта на правителството, най-евтината половинлитрова бутилка водка ще струва 199 рубли (6 долара) от 1 януари, което със 17 процента повече от сегашните 170 рубли.

От 1 август цената ще се повиши още - до 220 рубли, като общото увеличение догодина ще достигне близо 30 процента.

По-високите цени вече се отразиха отрицателно на продажбите на водка в магазините, сочат официалните цифри.

Експертите предупреждават, че поскъпването на алкохола ще накара хората да пият повече нелегално произведени спиртни напитки, които могат да причинят смърт, ако не са дестилирани правилно.

През последните години Русия забрани рекламирането на алкохол, повиши акцизите, ограничи продажбите след 11 ч. вечерта и забрани продажбите на алкохол, включително бира от павилиончета.

Депутатите сега обсъждат вдигането на възрастта, на която се разрешава употребата на алкохол, от 18 на 21 години.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: водкаценаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"30% от руснаците умират от алкохолизъм"...кажете какъв диктатор е Путин и как Русия ще получава хуманитарни помощи от "Запада", а да и за "народът" вдигнал се в Украйна да се "бори" за "независимостта" си...да не пропуснете и нашите "масови" протести срещу правителството на "мафията", което подписва "лошия" Южен Поток! Абе четох в една мощните медии на Пеевски - вестник "Телеграф", че имало някакъв кръг "Капитал", "Отворено общество", Кр.Гергов, Хр.Ковачки, Ив.Костов., Г.Първанов..да знаете?
17
2
 
7
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
Никой не пие като англосаксонците. Те направо умират от алкохол. Но всички мълчат за тях. А се говори само за руснаците.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Смятам, че след държавното устройство, Християнството и писмеността трябва да научим русите и да пият като хората! За това предлагам на Путин да ме вземе в Русия за два- три месеца и да науча руснаците как да си произвеждат напитка към която да подхождат с респект, а не да я пият като водата!)Напитката водеща към дълголетие(при умерена и редовна консумация) е българската люта домашна ракия! Напитка за богове!)
15
1
 
6
 
! Отговори
Иванич преди 10 години
трябва да се напомни на товарищ Путин , че революцията 1917 година е поради липсата на водка при матросите акакували смолни , казали им че там има водка в изобилие
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Братушки, не вдигайте цената защото децата ви ще гладуват, а мужиците пак ще пият, даже ще налитат на ментета и ще се тровят!Вдигнете ГРАДУСА, ГРАДУСА ВДИГНЕТЕ и си пуснете наша чалга телевизия! Така братоците ще гледат Андреа, ще отпиват на малки глътки лютата ракия и ще замезват с кеф, вместо да ливнат бутилката на екс и да забелват очите! Предлагам градусът от 40 да се увеличи на 50! Наздраве!)
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Было 5, пусть станет 8, всеравно мы пить не бросим и мы скажем Ильичу нам и 10 по плечу. Ну, а если будет больше, то получится, как в Польше.
12
0
 
5
 
! Отговори
st преди 10 години
Как може такова безобразие путине данъка вдигни,хора убий, ама водката да пипаш е срамота няма да ти го простят това никога еххехехехехеех
11
3
 
16
 
! Отговори
СССР преди 10 години
Ако сме като Руснаците трябва да се целунем по гъ*а! А не тъпата американизация,чуждите монополи и евромутри да ни управляват? Какво ни остана БТК? Балкан Еър? Козлудуй? Фабрики? Заводи? Или всичко продадохме на запад за жълти стотинки???
10
14
 
8
 
! Отговори
Snorky преди 10 години
Колхоза е отвратителна *** с пияни прасета, евтини жени и крадливи олигарси. Нищо ново под слънцето.
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Негодяи!
8
4
 
0
 
! Отговори
лажата преди 10 години
Благодаря до Истината.Нарекох се льжата за да не се дублираме.В другите статии дано не си противоречим защото и аз списвам с истината.В так в случай ще продалжа с Льжата.
7
1
 
6
 
! Отговори
истината преди 10 години
молдова 18.1 чехия 16.45 унгария16.25 полша 16.20 естония 15.57 румъния 15.3 андора 1520 великобритания 13.37.....................българия 12.4 русия 12.4............сащ 11.8 изрел 11.3....това е истината във статистиката не са включени скандинавските държави
6
2
 
4
 
! Отговори
Течно гориво преди 10 години
Надигаш бутилката и: Гъл-гъл-гъл до дъно
5
10
 
4
 
! Отговори
преди 10 години
До Истинане си прав, точно най-пиянската нация са, след тях са поляците и следваме на 3-то място българите
4
7
 
30
 
! Отговори
Истина преди 10 години
Е стига вече пропаганда и платени драскачи.Ако трябва да бъдем чесни -руснаците не са най-пиянската нация--погледнете статистиката....Даже англичаните са пред тях..а англичаните диктуват на цяла Европа как да живеят...Айде сега ми кажете че медиите не изпълняват поръчки...що е новина от Русия винаги е изпълнена с негатив.......но нали сме демократи с европеейски ценности.Руснаците поне правят нещо--а ние демократите намаляваме всеки ден с 7 човека...но това е европеиско мислене--честито...
3
13
 
12
 
! Отговори
o.O преди 10 години
Яяя, само 30% умират от това, значи поне 50% имат проблем с това. Мда, велика нация са :)
2
25
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КАТО ЦЯЛО, руския народ е около няколко десетки пъти по интелигентен от българкия, така, че Ние да говорим за култура е малко пресилено!
1
5
 
19
 
! Отговори
НекъвХорорНекъвХел преди 10 години
Ако се завъртят полюсите на земята и Русия отиде на екватора, тогава има вероятност мужиките да спрат водката, ама ще минат на трева.