Свалиха статуя на Ленин в центъра на Киев

Опозицията готова да поеме отговорност за ситуацията, ако се обяви извънредно положение
Обновена: 8 дек 2013 22:43 | 8 дек 2013 19:20,
421
Свалиха статуя на Ленин в центъра на Киев
Снимка: БТА

Протестиращи украински националисти от партия "Свобода" свалиха статуя на Ленин в центъра на столицата Киев, предаде ИТАР-ТАСС. Те махнаха паметника от неговия пиедестал с помощта на метални кабели и въжета. След това украинските националисти започнаха да пеят националния химн. После започнаха да разбиват с чукове статуята на малки парчета.

Паметникът, който бе висок общо 3,45 метра, вече бе сериозно повреден през юни 2009 г. Тогава неизвестни лица счупиха носа и едната ръка на статуята. Паметникът бе реставриран бързо със събрани от украинските комунисти средства.

В Киев продължава и митингът в подкрепа на президента Виктор Янукович, организиран от управляващата Партия на регионите. В непосредствена близост до демонстрацията се намират протестиращи, дошли от площад "Независимост". Полицията е направила кордон между двете групи. За момента няма регистрирани инциденти.

Още по темата
Участници в опозиционните протести продължават да разпъват палатки в центъра на Киев. Според данни на украинското министерство на вътрешните работи в столицата митингуват около 100 хиляди привърженици на опозицията.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън ще посети следващата седмица Украйна, предаде още ИТАР-ТАСС. Датата на нейната визита все още не е определена, съобщи ЕК след поредния телефонен разговор между председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу и украинския президент Виктор Янукович.

Барозу призовал Янукович украинските власти да спазват основните права и свободи на гражданите и да разследват полицейското насилие. Единственият изход от кризата в Украйна е в започването на диалог между всички политически сили, подчертал председателят на ЕК.

Междувременно лидерите на украинската опозиция изразиха готовност да поемат отговорност за ситуацията в страната, в случай че бъде обявено извънредно положение, предаде ИТАР-ТАСС.

"При опит на (президента Виктор) Янукович да въведе неконституционно да въведе извънредно положение в Украйна, щабът за национална съпротива, като се опира на волята на народа, ще счита президента, Кабинета на министрите и другите органи на държавната власт за нелегитимни и ще бъде принудена да поеме цялата отговорност за ситуацията в страната", се казва в обръщение на опозиционния щаб.

По-рано лидерите на украинската опозиция нееднократно заявиха, че властите възнамеряват да свикат Съвета за национална сигурност и отбрана, на който може да бъде обсъден въпросът за въвеждане на извънредно положение.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


421
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
31
 
17
 
! Отговори
Дядо Петър преди 10 години
За "паметника" н руските окупатори в София няма да стигнат само въжета.Ще трябват и доста тротилови шашки.Но рано или късно това го чака.
11
14
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И в България бе същото преди 25 г. Последва Голодомор и гей-паради...Вървим към революция май!
10
5
 
11
 
! Отговори
Д-р МАХМУРЛИЕВ преди 10 години
Нострадамус писал ли е за въстанието на украинските мужици?
9
19
 
6
 
! Отговори
УМЕН ГУЩЕР преди 10 години
Старият свят се руши за да даде място на новия свят....след време децата ще ни се смеят на нашите глупости....ще отпаднат всички религии, и още много неща....ще можем да си комуникираме със мислите без технически средства...
8
11
 
37
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Що е то Европейски Шовенизъм?Някога Наполеонова Франция била пред банкрут Генерал Шовен предложил решение:- Нападаме Ломбарците банкерите на Европа и им ОТКРАДВАМЕ ПАРИТЕ.!!!- Така и става!ДНЕС Е.С. също е пред банкрут и прилага спрямо Украйна ШОВЕНИЗЪМ! Бързат да я приемат, но само икономически, за да я ОГРАБЯТ и с искренна ГОРЧИВИНА гредам как 30 хил. МАЙКОПРОДАВЦИ им помагат- Същото което приложиха за България, а ние ОЩЕ ГО ДУХАМЕ ТОЗИ ГОРЕЩ Е.С. ШОВЕНИЗЪМ!!!.
7
35
 
48
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ ! преди 10 години
Ето ги мирните протестиращи на илюминати. Те ходят с 20 килограмови чукове на протест .. :)Каквото и да правят обаче тези *** и предатели на собствената си нация, Украйна няма да бъде дадена на Еврейския съюз !Ясно като бял ден !
6
17
 
15
 
! Отговори
УМЕН ГУЩЕР преди 10 години
След 100 години нашите внуци ще летят на други планети,ще използват такива технически съоръжения които и днес не може да си представим.....българите ще бъдат последните които ще карат автомобили по буренясалите магистрали и пътища,примерно Ролс Ройс за 10 долара на старо....
5
18
 
46
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Приятели,В Украйна, както и в България... се бият ДВЕ ГРУПИЧКИ от ПРОДАЖНИЦИ...!!!Едните ПРОДАВАТ народа си на Русия, другите на Америка... и не е важно на кого... - ВАЖНО Е, ЧЕ ПРОДАВАТ ИНТЕРЕСИТЕ НА НАРОДА СИ...!!!- СЪЩО КАТО У НАС...!!!.
4
47
 
34
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Браво украинци сериозна работа се окзахте , покажете им пътя към свбодата и на руснаците
3
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Голодомор 1932-34г.Справка за любознателните Google.
2
26
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво!
1
35
 
49
 
! Отговори
УМЕН ГУЩЕР преди 10 години
Комунизма си отива.....след 100 години никой няма да знае какво е това комунизъм