Свалиха статуя на Ленин в центъра на Киев

Опозицията готова да поеме отговорност за ситуацията, ако се обяви извънредно положение
Обновена: 8 дек 2013 22:43 | 8 дек 2013 19:20,
421
Свалиха статуя на Ленин в центъра на Киев
Снимка: БТА

Протестиращи украински националисти от партия "Свобода" свалиха статуя на Ленин в центъра на столицата Киев, предаде ИТАР-ТАСС. Те махнаха паметника от неговия пиедестал с помощта на метални кабели и въжета. След това украинските националисти започнаха да пеят националния химн. После започнаха да разбиват с чукове статуята на малки парчета.

Паметникът, който бе висок общо 3,45 метра, вече бе сериозно повреден през юни 2009 г. Тогава неизвестни лица счупиха носа и едната ръка на статуята. Паметникът бе реставриран бързо със събрани от украинските комунисти средства.

В Киев продължава и митингът в подкрепа на президента Виктор Янукович, организиран от управляващата Партия на регионите. В непосредствена близост до демонстрацията се намират протестиращи, дошли от площад "Независимост". Полицията е направила кордон между двете групи. За момента няма регистрирани инциденти.

Още по темата
Участници в опозиционните протести продължават да разпъват палатки в центъра на Киев. Според данни на украинското министерство на вътрешните работи в столицата митингуват около 100 хиляди привърженици на опозицията.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън ще посети следващата седмица Украйна, предаде още ИТАР-ТАСС. Датата на нейната визита все още не е определена, съобщи ЕК след поредния телефонен разговор между председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу и украинския президент Виктор Янукович.

Барозу призовал Янукович украинските власти да спазват основните права и свободи на гражданите и да разследват полицейското насилие. Единственият изход от кризата в Украйна е в започването на диалог между всички политически сили, подчертал председателят на ЕК.

Междувременно лидерите на украинската опозиция изразиха готовност да поемат отговорност за ситуацията в страната, в случай че бъде обявено извънредно положение, предаде ИТАР-ТАСС.

"При опит на (президента Виктор) Янукович да въведе неконституционно да въведе извънредно положение в Украйна, щабът за национална съпротива, като се опира на волята на народа, ще счита президента, Кабинета на министрите и другите органи на държавната власт за нелегитимни и ще бъде принудена да поеме цялата отговорност за ситуацията в страната", се казва в обръщение на опозиционния щаб.

По-рано лидерите на украинската опозиция нееднократно заявиха, че властите възнамеряват да свикат Съвета за национална сигурност и отбрана, на който може да бъде обсъден въпросът за въвеждане на извънредно положение.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


421
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
14
 
! Отговори
YYYYYYYYYYYYY преди 10 години
И те искат да имат европейска "демокрация" бе...Скоро ще им *** партия ***,ром,дпс....
31
6
 
11
 
! Отговори
номер едно преди 10 години
Списание "Форбес" обяви Путин за световен политик номер едно за 2013 година!
30
5
 
12
 
! Отговори
УМЕН ГУЩЕР преди 10 години
До kaneЗа какво ти е Ленин? Ти знаеш ли че по времето на революцията която той поведе- 10 милиона руснаци емигрират на запад през 1917-1919 г....? Сигурно от хубаво бягат а? Ленин е един изфирясал мозък,пълен с еретични идеи,трябва да изгорят мумията му на клада насред Червения площад....
29
7
 
7
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 10 години
До НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ !Идолопоклонството в разни мавзулеи е много фанатично! Комунистите взеха властта с християнските призиви за свобода и братство,но дойдоха и показаха своята същност на антихристи като гонеха вярващи,интелигенция,инакомислищи хора и без съд и присъда ги затваряше в концлагери,издивателстваше и убиваше!Това ли е свобода и братсвото им? После вместо преход от комунизъм към демокрация ни подведоха и все още сме в посткомунизъм! пО ДЕЛАТА ИМ ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ Е КАЗАЛ ХРИСТОС!
28
2
 
6
 
! Отговори
новия Квислинг! преди 10 години
Меркел ще прави от Кличко новия Квислинг!
27
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Че те милиардерите като Тимошенко отдавна свалиха комунистите от власт! Перестройчиците на Горбачов се превърнеха в неолибарална олигархия, която едва Путин успя да овладее! Ще се раздели Украйна за съжаление!
26
5
 
8
 
! Отговори
подробност преди 10 години
Партия "Свобода" е партията на последователите на Бендера. Той е преминал през 30-те години на служба на нацистите. През войната основно негови членове са извършвали масови убийства и изтребления в концлагерите като жертвите са милиони, а частите му са служели самостоятелно като окупационни части и като подразделения на СС. Сега последователите му в посочената партия величаят тези служили в СС и сътрудничели си с Гестапо военнопрестъпници.
25
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
някак ми е позната ситуацията,виждал съм някъде нещо подобно.един с чук кърти и други двама мангалоиди се кефят отстрани .дали има арматура в "Ленин".
24
7
 
11
 
! Отговори
kane преди 10 години
Всеки народ който се гаври с най-великите си представители е обреченДа се гавриш с Улянович и всичко свързано с него е като да мразиш смето сиЗащо се гаврят с паментта и почитта на великия водач на работниците, а Горбачов си живее жив и здрав и преееебогат от парите получени от фашистите за да ни продаде - нас и идеите ни!Кой ще го убие в Швейцария!?! и кога? Но аз вярвам че тези хора не са булшинството в Украйнакакто и нашите протестиращи против Орешарски не са булшинството в РБ
23
12
 
18
 
! Отговори
xxx преди 10 години
Другари и Другарки,защо щом Русия е близо никой от Вас,от Вашите семейства и приятели не е емигрирал в Русия,а все бягате на Запад бе мамка му? Русия не е никакъв спасител и благодетел за когото и да е било. Руските олигарси си гледат интереса и гледат да приберат повече пари. Стига сте писали глупости,а вижте как мизерстват милиони руснаци.
22
8
 
16
 
! Отговори
УМЕН ГУЩЕР преди 10 години
Ти речи на някой украинец-,,руснак,, и той ще ти налети със брадвата си....да ти цъфне главата ти като майска роза
21
13
 
22
 
! Отговори
ИВАН преди 10 години
УКРАЙНА Е ПОРЕДНАТА ЖЕРТВА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ЕГОЦЕНТРИЗЪМ . СЛЕД 20 ГОДИНИ И ТЕ ЩЕ РЕВАТ КАТО НАС. ЕВРОПА МИНА КАТО КОЛОНИЗАТОР ПРЕЗ АЗИЯ , АФРИКА , ЮЖНА АМЕРИКА НО ОТ ВСЯКЪДЕ БЕШЕ ИЗГОНЕНА. ОСТАНАХА САМО РУСКИТЕ БОГАТСТВА , А УКРАЙНА Е НА ПЪТЯ ИМ. НО БИВА ДА РАЗГЛЕДАТ ПО- ПОДРОБНО СЛУЧАИТЕ С НАПОЛЕОН И ХИТЛЕР.
20
3
 
4
 
! Отговори
dimitar преди 10 години
mirnite demonstranti schupiha statuyata na lenin i kup drugi raboti.a sega policiyata taka malko mirno da gi nabie i dokato ne vazstanovyat shtetite da ne gi puska taka kakto STALIN nakara germanskite voennoplenici da vazstanovyavat SSSR sled vtorata svetovna voyna.koyto chupi toy tryabva i da vazstanovi za da oceni kakva glupost e napravil.koyto ne nauchi urocite na jivota gi povtarya dokato se nauchi.
19
9
 
13
 
! Отговори
УМЕН ГУЩЕР преди 10 години
До НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ !За какво ти е мавзолея на Георги Димитров? Да му дишаш изпаренията на мумията ли...?Украинците са по-цивилизован народ от *** иракчани фанатици все пак
18
1
 
7
 
! Отговори
369 преди 10 години
novinar.bg/news/talibanite-razrushavat-statui-na-buda_MTgyOzMx.html
17
13
 
28
 
! Отговори
БМ_21 Град преди 10 години
Тази снимка много ми прилича на ликуващата обезумяла тълпа в Багдад при свалянето на статуята на Садам ... дали и съдбата на Украйна ще е същата, безредици, хаус, мизерия и атентати!? Този път без помоща на бомбандировачите на САЩ, а с парите на Сорос ... това ли е културата на Майдановците-евроинтеграти!?? незнам властите до кога ще търпят това варварство ... явно Янукович е изпуснал положението, икаше да се хареса на западните провинции, не ги спечели а загуби източните ..
16
13
 
32
 
! Отговори
аС преди 10 години
Горките ! Болшинството от тях не знаят за какво скачат. Напомнят ми за едни събития у нас случили се след 89-та и за други , в Ирак , станали през 2003. Welcome in ЕС ! Те ви чакат с отворени обятия !
15
26
 
56
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ ! преди 10 години
Само варварите рушат паметници. Паметникът е история. Добра или лоша историята не трябва да се руши.Тези, които слугуват на Световните господари действат точно като варвари. Първо ще си унищожат паметниците, после заводите, а накрая цялата си държава.Това го видяхме вече у нас. Тук също сринаха мавзолея на Георги Димитров. После съсипаха всичките ни заводи, а сега унищожават и държавата ни като я правят все по-*** и по-ислямска.Украйна върви по пътя на България ...Русия обаче е близо !
14
27
 
17
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Ей голям плач от страна на обичайните заподозрени които незвисимо дали става дума за Сирия или за Украйна или за Танганайка винаги Русия им е в главата.Само преди час великия Стефан Цанев ви разгони фамилията в типинчия негов стил , жалки ***.
13
1
 
4
 
! Отговори
do zemnovodnoto преди 10 години
mnogo fentazi si gledal bratle:)))))))