Няколкостотин хиляди в Киев с пълно гърло: Оставка!

Според организаторите са "към милион", според МВР - около 50 000
Обновена: 8 дек 2013 22:39 | 8 дек 2013 16:08,
177

Снимка: БТА

Няколкостотин хиляди проевропейски демонстранти - според организаторите "към милион" - се събраха днес в центъра на украинската столица Киев да настояват за оставката на президента Виктор Янукович, обвинен, че е "продал" Украйна на Русия, предаде Франс прес.

Площад "Независимост" (известен също като "Майдан"), както и близките булеварди и улици почерняха от хора, съобщават кореспонденти на АФП.

Протестиращите изпяха украинския химн заедно с дошлите на протеста писатели, философи и религиозни лица, наред с лидерите на опозицията и дъщерята на излежаващата присъда бивша премиерка Юлия Тимошенко, прочела след това обръщение към демонстрантите от майка й.

"Нашата крайна цел е незабавната оставка на украинския президент", каза Евгения Тимошенко, четейки обръщението. "Оставка! Оставка!", скандираше в отговор множеството. "Не отпускайте ръце, не правете стъпка назад, не преговаряйте с власт, чиито ръце са изцапани с кръв", продължи тя, имайки предвид полицейското насилие срещу студентите отпреди седмица.

Още по темата
Днес имаме избор - да потънем в една корумпирана диктатура или да се върнем у дома, в Европа, подчерта Евгения Тимошенко. "Свобода за Юлия!", скандираше множеството.

Този Майдан не бива да позволи на Янукович на продаде Украйна на Русия, заяви лидерът на парламентарната фракция на "Баткившчина" Арсений Яценюк.

Друг опозиционен водач, боксьорът Виталий Кличко, призова за обща стачка. "Сигурен съм, че сме способни да свалим властта", заяви Кличко. Според неговото политическо движение УДАР протестиращите на площад "Независимост" са близо един милион.

По данни на украинското вътрешно министерство, цитирано от ИТАР-ТАСС, в днешните демонстрации в Киев участват 50 000 души, като около 37 000 са на площад "Независимост", а към 13 000 по централните улици.

За протестите службата за опазване на обществения ред в Киев е мобилизирала към 5000 милиционери.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още по темата: протестКиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
2
 
1
 
! Отговори
обективен преди 10 години
Революциятa в Киев ще постигне целите си и Укрaйнa ще бъде в ЕС! Руснaците aко не хочaт, дa ходят нa мaйнaтa си при путин!
149
0
 
1
 
! Отговори
патриот преди 10 години
ЕТО КОЙ ФИНАНСИРА РЕВОЛЮЦИЯТА В КИЕВ! kp.ru/daily/26169.7/3055952/
148
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
по данни на МВР е имало между 250 и 300 човека.
147
0
 
7
 
! Отговори
Tодор Живков преди 10 години
Сравнявам ги с митинга на БСП и ДПС и о.чудо ,в София на далеч по малко пространство БСП и ДПС събраха 70000 човека ,а украинците според тяхното правителство едва 50000 на 10 пъти по голяма площ ,наблъскани г..з до г..з .Извод : Да се изпратят Сергей Станишев и Мая Манолова в Киев за да научат украинците как се брои
146
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези *** ще ядат хурката както ние я ядохме. Тея дето викат на митингите ще обеднеят още повече а само някой от лидерите им ще станат милионери. Тълпата винаги е *** и се намира кой да я яхне.
145
4
 
10
 
! Отговори
муспи преди 10 години
Много форумци пишат че евросъюза устройва тези протести, напълно логично, но евреите знаят че са безсмислени. Те искат проблема да се изнася на улицата, за да може по лесно да се работи задкулисно.
144
11
 
12
 
! Отговори
муспи преди 10 години
Излиза че човешкият опит не може да се предава. Тези нещастници не видяха какво направи ЕС с България, не видяха и че да се вика по улиците "оставка" няма файда.
143
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До BOYANТе може китайците да се точат, ама не са му на Путин на ракетите, много бързо могат да намалеят китайците, точно за 5 минути ;)
142
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Явно украинското МВР е наело специалисти от българското МВР за да преброят протестиращите. Българската формула е проста. Когато става въпрос за антиправителствен митинг действителния брой се дели на 10, когато стане въпрос за контрамитинг на антиправителствения, действителния брой контри се умножава по 10.
141
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кремълският *** не посмя да подпише днес приемането на Украйна в Таможния Съюз. Причината е че преди подписването трябва да се струпат поне 1000 танка на границата с Украйна, защото го чакат много големи ядове а за това е необходимо време.
140
16
 
12
 
! Отговори
memberls преди 10 години
Прави са си хората.Която и да е било държава останала след втората световна война с Русия сега тъне в мизерия,нещета и корупция.Западните страни може да имат корупция но обикновените хора поне са добре платени.
139
4
 
24
 
! Отговори
.!. преди 10 години
Гледайте и се учете какво означава думата "протест", протест не означава скапани концертни изяви и забавления! Младото поколение на България е лишето от всякакъв акъл в главата, интелигентните младежи отдавна не са в БГ.
138
3
 
13
 
! Отговори
stan преди 10 години
Същото като в България. Само ще си викат, без резултат!
137
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Както е казал поета: "Що е Митре милион? - Сто 'иляди!
136
12
 
14
 
! Отговори
bertram преди 10 години
Всички фенове на 'братска' Русия - задайте си въпроса : За последните 25 години кой получи най-много долари от България, кой не инвестира почти нищо в Българската икономика и кой ни дере с най-скъпи цени на газ в ЕС.... Защо Германия получава природния газ по-ефтино от 'братска' България... При това през половината от тези 25 години са ни управлявали комунсити, а през останалото време прикрити (ДС) комунисти...
135
1
 
11
 
! Отговори
BOYAN преди 10 години
Отделно че ако не е Америка и Европа а Русия и Китай сигурно ще и по-лошо.На китайците им е през оная работа за всеки и са много по-лоши от всички те на Русия се точат щото им е малко земята за толкова хора...
134
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
много хубаво но колко са като тебе със 3000 заплатаза чехия стигада така е но те изгониха соросчетата веднагапромениха закона за земята - беше като нашияизбираха си 20 години един исъщ човек да ги ръководии ако си грамотен и не си от тъпите протестъри прочети книгите мутам ще прочетеш много по-жестоки квалификации за ес и го наследи президент комунист - е това чехияхората си гледат интереса а не да са в контра на комшията дето го мразя щото е побогат или по-слаб или по-дебел- единни са
133
5
 
12
 
! Отговори
BOYAN преди 10 години
Доматени консерви за петрол.Много хора бленуват да видят запада повален и изгрева на Китай и Русия,може и да се случи някой ден но това няма да направи живота на Българина по-хубав.В мисленето е проблема.
132
3
 
9
 
! Отговори
bertram преди 10 години
това ако са 35-50 хиляди човека - то ромската манифестация на БСП_ДПС дето се хвали гея с нея са най много 8 човека :)
131
6
 
23
 
! Отговори
BOYAN преди 10 години
Много упорито се налага мнението че ЕС е причината за всички неудачи на България в този форум.Не е евросъюза в нас е проблема,погледнете другите държави от източния блок..Чехия Словения.В манталитета е проблема...ракйка чалгичка и да мушнеш парички където трябва че да оправим работите ,това е идеала ни и това правят и управляващите ама в мащаб и това е България.Ние си чакаме някой да ни помага да ни оправя,забравете! и с Русия в съюз да сме пак ще е същото няма ги вече времената когато разменяхме