Екзекутиран е вторият във властта в Северна Корея

Чичото на Ким Чен Ун е осъден за държавна измяна
Обновена: 13 дек 2013 14:09 | 13 дек 2013 07:04, Елка Василева
103
Екзекутиран е вторият във властта в Северна Корея
Джан Сон Тхек на влизане в съда. Снимка: БТА

В КНДР е екзекутиран Джан Сон Тхек, до неотдавна един от най-влиятелните политически лидери, който е чичо на севернокорейския лидер Ким Чен Ун и дълго време бе смятан за негов наставник, съобщиха осведомителните агенции, цитирайки севернокорейската агенция КЦТА.

Шейсет и седемгодишният Джан, който бе заместник-председател на Националния комитет за отбрана и беше смятан за втория по важност човек в КНДР, е бил осъден вчера от военен съд на министерството на народната сигурност, след като е бил признат за виновен в антидържавна и антипартийна дейност. Присъдата е била изпълнена незабавно, съобщи КЦТА.

Според информацията на агенцията той е създал група с цел "завземане на върховната власт в партията и държавата, сваляне на ръководството на партията, промяна на социалистическата система". КЦТА нарича екзекутирания Джан "предател", съобщава, че на процеса вината му е била доказана, а той си е "признал престъпленията си".

Още по темата

В съобщението се казва, че Джан е заемал отговорни постове и се е ползвал с доверието на ръководителя на страната Ким Чен Ун, но "три пъти е извършил проклето  предателство". Имал е "мръсни политически амбиции", вкарвал е в  състава на ръководните органи на Корейската трудова партия хора, "които в миналото не са изпълнявали инструкциите на Ким Чен Ир и е бил сурово наказан за това". С негова помощ в партията проникнали "случайни и чужди й елементи", които искали да подкопаят единството на ръководството й.

Говори се за "групировка на Джан Сон Тхек", нанесла огромни щети на усилията за изграждане на процъфтяваща държава. Той самият и хората около него са обвинени във финансови престъпления като разпродажба на ниски цени на националните ресурси. Казва се, че чичото на лидера е навредил и на младежкото движение в КНДР.

Съдейки по изказванията на процеса, за дейността на Джан се е знаело отдавна, той неведнъж е бил предупреждаван, че такива действия са недопустими.

Преди дни Джан бе изключен от партията, свален от всички постове и лишен от всички звания. Обвинен бе в корупция, морално разложение, злоупотреба с алкохол, използване на наркотици, пилеене на пари при посещения в казина, докато е бил на лечение в чужбина.

Той бе съпруг на Ким Кьон Хи - по-малката сестра на починалия в края на 2011 г. Ким Чен Ир, бащата на сегашния лидер.

Смяташе се, че Джан помага на Ким Чен Ун да укрепи властта си след смъртта на баща си, отбелязва Асошиейтед прес.

Белият дом заяви, че не може да потвърди от независим източник съобщението за екзекутирането на чичото на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, но няма основание да се съмнява в информацията, разпространена от КЦТА, държавната информационна агенция на КНДР, предаде Асошиейтед прес. Патрик Вентрел, говорител на Съвета за национална сигурност към президента на САЩ, каза, че "ако съобщенията се потвърдят, това ще е поредният пример за изключителната жестокост на режима в Северна Корея".
 
Вентрел каза, че САЩ внимателно следят развитието на събитията в КНДР и се консултират със съюзниците и партньорите  си в района, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Така трябва да постъпим и ние с нашите политици. Те ни предават и продават.
51
12
 
31
 
! Отговори
Мхд преди 10 години
А Борисов КОГА?! А Цветанов КОГА?! А сегашните КОГА?! А *** КОГА?!
50
0
 
31
 
! Отговори
Gost преди 10 години
Ако и тука екзекутираха за държавна измяна нямаше да остане нито един бивш и сегашен "държавник"!
49
2
 
10
 
! Отговори
ГражданинътКарбовски преди 10 години
....... Това да имаш портрет на 'ВЕЛИКИЯ ЛИДЕР" във всяка една стая на дома си! Дори и в ***! И при всяка хубаво и позитивно събитие в живота си или този на семейството си да му се кланяш и да му благодариш! Това едва ли го има някъде!.... Тия, ако не се лъжа, дори след изхождане в тоалетната му се кланяха и благодаряха за облекчението!!! Уникално ! Или когато този известен Азиатски Лекар им помогна.... Вместо на него.... веднага пак падаха на колене пред портрета на "ВЕЛИКИЯ ЛИДЕР"!... ?!?!
48
2
 
12
 
! Отговори
ЛЕНИН преди 10 години
пролетарии от всички страни ИЗВИНЯВАЙТЕ
47
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
После обяснявате, че нямало кумунизъм в и кумунисти в България? Айде бе, гледайте половината коментари са на затъпял пролетарски народ... "това ни трябва" ? Кое? Да избиват пак бъглари, защото са питали кой открадна народните пари? Кой фалира това предприятие? Кой изнасили жената? Кой ми взе къщата и всичко? Иска ви се мързеливи, червени ***... иска ви се, но ще измрете и чак тогава ще се оправи България.
46
1
 
9
 
! Отговори
ГражданинътКарбовски преди 10 години
.... След като , с удивление , гледах документален филм за живота в Северна Корея, сниман мисля от "Дискъвъри" беше.... Като самите журналисти,бяха влезли в страната под предлог,че са някакви сътрудници на известен Азиатски лекар.... Тази екзекуция никак НЕ ме учудва! Това са абсолютно промити мозъци,чийто "ВЕЛИК ЛИДЕР" троши здраво "народни пари" ;) по "упаднали Западни" ;) бардаци,казина и спортни зали! ;) Точно за Северна Корея мисля,че трябва да си ги оставят... За тях спасение - няма как !
45
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
един такъв управник ни трябва и тези в парламенти олигарси които харчат нашите пари на произвола , ще усетят силата на закона , сигорно ще свършат въжетата по магазините ,народа трябва дасе събуди стига сана мамили и ограбвали
44
20
 
10
 
! Отговори
масло преди 10 години
Браво, така се действа. Комунизмът е неизбежен! Пролетарий от всички страни - съединявайте се ! Слава на Геройте в борбата срещу капитализма и империализма.
43
5
 
10
 
! Отговори
А1 преди 10 години
Аз искам да си взема най-добрите си приятели и момичето, което обичам, да убия всички хора на земята с атомна бомба, и да карам до края на живота си на пастички и хамбургери от макдоналдс със срок на годност до края на 2072 г. Тоя свят е побъркан от всякъде.
42
6
 
10
 
! Отговори
ТУРЧИН преди 10 години
БСП И ДПС КОГА ЩЕ СЕДНАТ НА ТАЗИ СКАМЕЙКА.ЗНАМ ЧЕ СИВОТО ВЕЩЕСТВО НА БЪЛГАРИНА НЕ РАБОТИ НО СТИГА СТЕ ХВАЛИЛИ ТАЗИ ЧЕРВЕНА ПОМИЯ...............
41
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ !Драги ми комсомолецо,за КНДР, Куба и Венесуела и няма визи и ограничения,и там комунизъмът процъфтява.Хващай си шапката и бегай на там.Може да се наложи да си изядеш обувките от глад или да те претрепат като куче в некой лагер но ще си далече от лошия имериализъм.
40
18
 
15
 
! Отговори
varg vikernes преди 10 години
Чудесна новина.Така се постига здрава държава.
39
3
 
15
 
! Отговори
?????????? преди 10 години
А Бисеров КОГА?
38
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ !Драги ми комсомолецо,икономиката на страната я разрушиха децата и внуците на партийните функционери и ченгета от ДС на коитоЛуканов им раздаде парите на държавата и ги назначи на постове в големите предприятия където те поради алчност и некадърност ги разрушиха.И сега благодарение на турци *** и изкукуригали пенсионери те отново са на власт.Типичен пример е агенто Економов който докара страната до трета национална катастрофа през 97 г. а сега се представя като иконо
37
4
 
32
 
! Отговори
Белият Господар преди 10 години
А на начите червени чугунени глави мога да кажа само едно, в Южна Кореа стъпиха американците и сега Южна Кореа са една от най-развитите държави в света, с фирми като Самсунг, LG, Хюндай, Киа и т.н., а там където стъпи комунизна хората нямат какво да ядат през 90те години измряха 2 милиона севернокорейци от глад, да от глад! Това е разликата меджу капитализма и комунизма, набийте си я в тъпите глави!
36
2
 
13
 
! Отговори
Белият Господар преди 10 години
Тия са построили вече комунизма браво ! :)
35
1
 
5
 
! Отговори
onz преди 10 години
е екзекутиран е...добра статия, първото изречение те отказва. след копи следва пейст а след пейст е редно да погледнете след като изтриете "съобщи асошейтед прес" (примерно) , ква бърканица сте сътворили.
34
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Настръхвам! Все едно чета "1984" на Оруел.
33
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя не е чичо, а е вуйчо!Не е от кръвта на вожда Ким и може да бъде екзекутиран!