Социалистката Бачелет отново е президент на Чили

На балотажа тя пребори убедително опонентката си
16 дек 2013 07:54,
13
Социалистката Бачелет отново е президент на Чили
Мишел Бачелет Снимка: БТА

Социалистката Мишел Бачелет, избрана за втори път за президент на Чили на вчерашния балотаж, обеща "най-сетне да доведе докрай значителни трансформации", така че да отговори на очакванията в страната, белязана от дълбоко неравенство, съобщи Франс прес.

Въпреки неголямата избирателна активност Бачелет се наложи на втория тур, печелейки 62,1 процента от гласовете, срещу 37,8 процента за съперничката си от десницата Евелин Матей - най-слабия резултат за дясна партия от връщането на демокрацията в Чили. Още с огласяването на резултатите Матей поздрави Бачалет за
победата.

Досегашният държавен глава Себастиан Пинера поздрави пряко по телевизията новата президентка, спазвайки уважавана в Чили републиканска традиция.

Вие постигнахте голяма победа и искам да ви пожелая огромен успех, заяви Пинера, който наследи Бечелет на поста през 2010 г. Досегашният президент обеща на Бачалет градивно, патриотично поведение, "тъй като независимо от различията си, ние искаме едно и също: най-доброто за Чили".

В речта си по случай победата Бачелет изтъкна колко спешно трябва да се изгради една по-справедлива държава и най-сетне да се сложи край на неравенството.

Време е да се осъществят дълбоки промени в страната, колкото и да е трудно, заяви Бачелет от трибуната пред хиляди въодушевени свои привърженици в Сантяго.

През 2006 г. 62-годишната днес Бечелет, по образование - лекар, стана първата жена президент на южноамериканска държава. Сега прогнозите за убедителна победа се сбъднаха и тя стана първата жена в Чили, спечелила втори президентски мандат.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 10 години
Някои искат подобен на Пиночет и в България. Е, няма да стане! Нека помислят с малките си мозъчета защо. А преди това да прочетат нещо за генерала. Аз познавам хора, които са били в Сантяго през 1973-та и знам достоверно за зверствата на хунтата. Отидете в Чили и кажете добра дума за Пиночет, ако ви стиска!
9
3
 
3
 
! Отговори
Минет Бахурет преди 10 години
Искам край на неравенството! Всички да са равни, а аз да съм най-равна!
8
10
 
3
 
! Отговори
Че Го Бара преди 10 години
Пиночет не ги ли отърва от тая зараза?
7
5
 
4
 
! Отговори
Българин преди 10 години
До Анонимен 7Има ,има и това е денят ,в който демокрацията ще победи по цялото земно кълбо.Тогава такива "антикомунисти" като теб ще започнат да мислят ,а не да плещят глупости.За разлика от "демократа" Пиночет тези идват на власт с избори ,а не с танкове.Това искат да правят и новопръкналите се "демократи" в България ,но няма да стане.
6
8
 
4
 
! Отговори
доктор Психаус преди 10 години
За какъв край на неравенството говори тая откачалка!? Когато има законност и ред, тогава и бедните са добре. Защото като работят и няма комунистически мафиотски *** да ги ограбват. Така както у нас разни Клоунарски, Къртишев, Доганов, Гоцев и цял отбор измислени олигарси. Такива фалшиви лозунги са ни познати вече...
5
14
 
5
 
! Отговори
Пич преди 10 години
До АНТИА, те по-възрастните чилийци си го тачят Пиночет. Той им направи реформите, оправи им държавата, вдигна им икономиката на крака. Но в Чили, както и в България, е пълно с мизерници. Пак са тръгнали в погрешната посока и резултатите ще станат видни много скоро. Но мизерниците не се плашат от мизерията, за тях е важно всички да си мизерници, а не само те. Те не искат по-добър живот, искат да няма богати, които да ги дразнят. Това им е простата логика. Както казах - подобно да българските иМ "колеги".
4
13
 
6
 
! Отговори
АНТИ преди 10 години
Ще го търсят Пиночет... ама късно!
3
17
 
8
 
! Отговори
Пич преди 10 години
До ТОДОР ХРИСТОВХубави хора - комунисти. Такива, които нямат големи очаквания към живота, и им стига да си живуркат, и да не се напрягат много, много. Мизерници и ***, чакащи някой да им даде и подари нещо. С една дума - роби и бачкатори. Това е накратко. Умните и интелигентните хора не виреят в такива условия.
2
6
 
13
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
МОЖЕМ САМО ДА СЕ ПОУЧИМ ОТ ТОЗИ КРАЙ НА СВЕТА! НЕ ИМ ПУКА НИТО ЗА САЩ НИТО ЧЕ СА БЕДНИ А СА ОПТИМИСТИ И МНОГО ХУБАВИ ХОРА.СЪС СИЛНО ЧУВСТВО ЗА СОЦИАЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ.
1
10
 
19
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ ! преди 10 години
Да живее революцията ! Венсеремос !