Службите на САЩ и Великобритания шпионирали енергийни компании

Шпионажът не е извършван с цел подпомагане на американски фирми
21 дек 2013 11:58, Екип на Bulgaria On Air
0
Службите на САЩ и Великобритания шпионирали енергийни компании
Снимка: Bulgaria On Air

Едуард Сноудън внесе нова доза смут с разкриването на секретни документи за шпионаж в периода 2008-2011. От предоставените документи става ясно, че  службите на Съединените щати и Великобритания са шпионирали високопоставен чиновник от Европейския съюз, офиса на бившия израелски премиер, както и чуждестранни енергийни компании и хуманитарни организации, съобщиха световните агенции.

През януари 2009 година сред целите на службите бил и тогавашният израелски премиер Ехуд Олмерт. Агентите се опитали да получат достъп до електронната му кореспонденция. По това време наблюдавали още и обмена на имейли между тогавашния израелски министър на отбраната Ехуд Барак и неговия началник-щаб Йони Корен.

Други мишени на електронното следене били УНИЦЕФ, френската неправителствена организация "Лекари по света", френската петролна компания "Тотал", френската отбранителна компания "Талес груп" и еврокомисарят по конкурентоспособността Хоакин Алмуния.

От Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) коментираха, че шпионажът не е извършван с цел подпомагане на американски фирми.

От Европейската комисия обаче реагираха остро и обявиха за „неприемливо” да се подслушва един от най-високопоставените ѝ членове.

"Това не е видът поведение, който очакваме от стратегически партньори, а още по-малко от нашите страни-членки", подчерта говорител на ЕК.

Сведенията разгневиха много съюзници на Съединените щати и породиха сериозен дебат за баланса между сигурността и правото на личен живот.

В момента Сноудън е в Русия, където получи временно убежище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари