Ариел Шарон - от смел войн и държавник до престъпник

Реакции след кончината на бившия израелски премиер
Обновена: 12 яну 2014 10:36 | 11 яну 2014 18:15, Александър Попов
140
Ариел Шарон - от смел войн и държавник до престъпник
Снимка: Reuters

На 85-годишна възраст днес почина бившият премиер на Израел Ариел Шарон. След новината редица лидери коментираха неговата кончина, пише БТА.

"Научих с тъга за кончината на бившия израелски премиер Ариел Шарон, съобщи председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой. Шарон имаше водеща роля в съвременната история на Израел. В този скръбен момент отправям най-дълбоки съболезнования на неговото семейство и на правителството и хората на Израел,
добавя Ромпой.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц написа в Twitter, че поднася съболезнованията си на близките на покойника. Шулц определя Шарон като генерал, борец и водач, който, не без противоречия, е оставил следа върху целия Близък изток.

Ариел Шарон изигра ключова роля в защитата на Израел след основаването на държавата и споменът за него ще остане завинаги в сърцето на нацията, заяви премиерът Бенямин Нетаняху.

"На първо място той бе смел войн, велик военен лидер, един от най-великите главнокомандуващи на Израелските отбранителни сили (ИОС)", заяви Нетаняху.

"Моят приятел Арик Шарон днес загуби последната си битка. Той бе смел войн и дързък ръководител, който обичаше страната си и когото страната обичаше", заяви в комюнике президентът Шимон Перес.

Премиерът на България Пламен Орешарски отбелязва, че моментът е тежък за израелския народ.

"Ариел Шарон беше сред най-ярките фигури, отдали живота си за каузата на изграждането на Израел, такъв, какъвто е днес. Радетел за стабилност и сигурност за израелските граждани, Ариел Шарон остави в политическата история на Израел ярка следа", изтъкна Орешарски.

Президентът на САЩ Барак Обама изказа съболезнованията си на израелския народ и на семейството на починалия бивш премиер Ариел Шарон, когото описа като "лидер, посветил живота си на Държавата Израел".

"Ние потвърждаваме нашия твърд ангажимент към сигурността на Израел и нашата привързаност към трайното приятелство между нашите две страни и нашите два народа", заяви Обама в кратко комюнике.

Палестинските лидери реагираха по различен начин. Те нарекоха бившия израелски премиер "престъпник" и изразиха съжаление, че не е бил изправен пред международния съд.

Още по темата

"Шарон беше престъпник, отговорен за убийството на Арафат и ние се надявахме, че той ще бъде изправен пред Международния наказателен съд като военопрестъпник", заяви един от лидерите на Фатах, Джибрил Рабуб.

Ислямисткото движение Хамас, на власт в ивицата Газа, окачестви като "исторически момент" смъртта на "този престъпник с изцапани с палестинска кръв ръце".

"Шарон е престъпник, той беше един от онези, които причиниха бедствия на палестинския народ", заяви говорителят на Хамас Салах ел Бардауил, цитиран от ДПА.

"Ние се молим на Аллах, Шарон и всички ционистки лидери, които извършиха кланета срещу нашия народ, да идат в ада", добави говорителят. По думите му когато палестинците си спомнят за Шарон, "те ще си спомнят само за болка, кръв, изтезания, гонения и престъпления".

"Ние станахме по-уверени в победата със смъртта на този тиранин", заяви друг говорител на Хамас, Сами Абу Зури, чието движение проповядва унищожаване на еврейската държава, предаде Ройтерс.

Палестинците в бежанския лагер Аин ал Хилуа в южен Ливан празнуваха с изстрели във въздуха смъртта на бившия израелски премиер, предаде ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още по темата: Ариел Шарон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
33
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аве на вас има ли човек на земята, който не ви е виновен за нещо?
3
9
 
51
 
! Отговори
prokurora преди 10 години
Поредната ционистка ***, която се помисли за по-силна от бог. Ционистите са погребали света в беднотия, мизерия и липса на ценностна система с гей паради, леко поведение, аборти и други подменени ценности. България няма да падне, въпреки силното желание на политиците марионетки от последните 24 години.
2
10
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интересно ми е с тази биография на класически военнопрестъпник ако не беше *ин, а примерно сърбин, дали нямаше да е идеален кандидат за международния съд в Хага?!
1
14
 
62
 
! Отговори
Престъпник преди 10 години
Еднозначно. Терорист, на който ръцете са изцапани с кръвта на жени и деца