Щом моят автомат е убивал, и аз съм виновен!

Михаил Калашников се покаял в писмо преди смъртта си
Обновена: 13 яну 2014 14:04 | 13 яну 2014 09:42, Елка Василева
102
Щом моят автомат е убивал, и аз съм виновен!
Михаил Калашников. Снимка: архив, Reuters

Знаменитият конструктор, изобретателят на автомата АК-47 Михаил Калашников, написал половин година преди смъртта си писмо с покаяние до руския патриарх Кирил, пише прокремълският вестник „Известия“.

В него Калашников споделя душевните си терзания и съмнения за своята отговорност за смъртта на хора, убити с автомата, създаден от него.

„Душевната ми болка е нетърпима, един и същ неразрешим въпрос: щом като моят автомат е лишавал хора от живот, то и аз, Михайло Калашников, на 93 години, син на селянка, християнин и православен по своята вяра, съм виновен за смъртта на хора, дори и на врагове“, цитира изданието писмото.

Още по темата
Прессекретарят на патриарх Кирил Александър Волков разказа пред „Известия“, че патриархът е получил писмото на Калашников и е написал отговор, в който благодари на Калашников за вниманието и за неговата позиция. „Патриархът благодари на легендарния конструктор за вниманието и позицията и отговори, че Михаил Тимофеевич е пример за патриотизъм и правилно отношение към страната“, каза Волков.

Той добави, че по повод отговорността на конструктора на автомата за гибелта на хората Църквата има позиция: когато оръжието служи за защитата на отечеството, Църквата подкрепя и неговите създатели, и военните, които го използват.

„Той е измислил този автомат за защита на страната си, а не, за да бъде използван от терористите в Саудитска Арабия“, обясни Волков.

Автоматът Калашников е конструиран през 1947 година. По най-приблизителни сметки в света има около 100 милиона единици автомати от семейството АК или техни копия.

Днес АК се използва от силовите ведомства в над 100 страни и е в списъка на изключителните изобретения на ХХ век.

Михаил Калашников почина на 23 декември 2013 година след продължително боледуване.

Конструктори и учени, създали оръжие, много често към края на живота си са разочаровани от творението си, пише още „Известия“. Създателят на атомната бомба Робърт Опенхаймер е бил потресен от разрушителната сила на създаденото от него оръжие след бомбардировките на Хирошима и Нагасаки. Той е изпитвал чувство на вина и оттогава активно се бори против използването и новите разработки на подобно оръжие. През 1954 г. за изказванията му против създаването на водородна бомба и за използването на атомната енергия само за мирни цели Опенхаймер е свален от всички постове, свързани с провеждане на секретни работи.

Не всички създатели на оръжие обаче са изпитвали угризения на съвестта. Бащата на водородната бомба Андрей Сахаров до края на живота си е смятал работата си по нейното създаване за правилна и полезна, припомня „Известия“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
1
 
! Отговори
Стоян-бомбата преди 10 години
Хората убиват,не оръжията.Безсмислени са угризенията на М.Калашников,защото по тази логика не е трябвало да се открива огъня,ядрената енергия и прочие.
85
0
 
3
 
! Отговори
читател преди 10 години
Няма съмнение относно приноса на Хуго Шмайзер, нека "специалистите " сравнят конструкциите. Но АК-47 е по-технологичен, *** като изпълнение и употреба, за това и се наложи.Но няма по-велик оръжеен конструктор от Джон Мозес Броунинг, епоха в огнестрелните оръжия, и никога не се е терзаел от гореказаните глупости.
84
6
 
7
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
Михаил Тимофеич на стари години дотолкова е изкукал и си повервал, че даже почнала да го гризе съвестта. А генералите от РПЦ тиражират налудните му писма, за да докажат, че Калашника е руско изобретение. А Хуго Шмайзер, второ поколение оръжейник и автор на първият в света сериен автомат (още 1918 г.), е служил само да им настройва машините за студено щамповане.
83
2
 
2
 
! Отговори
Васо преди 10 години
До 92. Това дето твърдиш не е вярно. Оръжейни експерти са се произнесли отдаван по тоя казус. Но е вярно, че е ползван немски технологичен прогрес и практическия опит на Хуго Шмайзер по изработването на студено пресовани елементи за АК-то, което е позволило масово и евтино производство на автомата. Нещо като американския напредък в ракетостроенето.
82
0
 
9
 
! Отговори
!!!! преди 10 години
да ,СТРАШЕН морален въпроси и само ГОСПОД МОЖЕ ДА ГО РЕШИ ....!!!зАМЪЛЧЕТЕ НЕВЕРНИЦи И СЕ ПОКАЙТЕ ...
81
1
 
10
 
! Отговори
пропуск преди 10 години
Пропусната е ролята на евреите Айнщайн,Силард,Телер и Уигнер в създаването на атомното оръжие,което убива всичко живо наред както стана в Япония ,така се поставя началото на ядрената надпревара,много по-трагична от измислянето на Калашников.'Писмото Айнщайн-Силард до Рузвелт'уикипедия.Interfax цитира патриарх Кирил"Най-голямата заплаха за Русия е загубата на вярата".
80
16
 
6
 
! Отговори
anon преди 10 години
този руснак като всички руснаци не е измислил нищо самичък. само дето вместо като краднал фиат да получи лада ... краднал стг44-то и получил... най-успешното леко ръчно оръжие...(мал)шанс.
79
5
 
15
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
Ах, русское солнце , великое солнце,Корабль-император застыл, как стрелаПоручик Голицын, а может вернмся?Зачем нам, поручик, чужая земля?
78
9
 
11
 
! Отговори
самовари преди 10 години
Е, излиза,че Хюго Шмайзер и още 15 немски специалисти 6 години са работели в Ижмаш за да създадат нови и модерни самовари.Когато са ги пленили са иззели части от които са сглобили 50 самовара stg 44.Иззели са и 10785 чертежа на подобни самовари.Сега разбирам защо Русия е водеща в производството на самовари.След 52-ра година тогавашният завод 74 е започнал сам уверено да произвежда модела АК 47 и групата немски инженери е върната в Германия.А ген.Калашников се е чудил какво става.
77
7
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
До специалистите по оръжие ,много сте ограничени и не знаете,че финладците също имат претенции за калашника конструкцията му била открадната от техен конструктор проучете и''откриите истината умници '' и тогава коментирайте.Може и някой македонац да е.
76
4
 
12
 
! Отговори
от Рая преди 10 години
До морскиНеграмотен ***!Душевната му болка е непоносима, защото има съвест за разлика от теб!А ти не можеш да пишеш правилно, не да измислиш нещо с което да останеш в историята.Затова и злобата ти е голяма.*** да се ограмотяваш и виж някой ден си пръкнал нещо гениално, а не само да сипеш *** мисли
75
5
 
1
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
"Откр.на Йоана" гл.22 st.15 : "А отвън са псетата, чародейците, блудниците, убийците, ИДОЛОПОКЛОННИЦИТЕ и всеки, който обича лъжата и лъже."
74
9
 
1
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
До: sinod***abv.bgОтносно: до организираната глутницата,която ГДБОП пропусна Дата: Понеделник, 2014, Януари 13 14:24:43 ЕЕТАбе пръдливи попове,каква е тази работа бе(питанка).Вчера в кукуригането(речта си) Старото дедо поп,каза,че "Натанайл от небето назначавал",обаче вече е в ада и даже преди "изкукуригването" ,му кукуригахте(пеехте) на гроба отпред пред капището "Митрополия".Гнусота на гнусотиите-попщини! Разбираемо е,че винаги ще процедирате по този начин-масмероприятия- за да имате обяснение защо не сте за Подстригване.Ама и това ще стане.Мерзавци! Да мамите народите и да ги въвеждат
73
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не ти, Иван Костов е виновен!
72
5
 
28
 
! Отговори
некои си преди 10 години
Оръжията не убиват!Хората убиват!
71
11
 
5
 
! Отговори
морски преди 10 години
До писмо от РаяДо некакъв ***,дето пише от дъното на ПРЕИЗПОДНЯТА огнена(за него тя обаче се явявя рай!!!)! На тебе нещастнико отдавна ти се е случило 8пъти по 8 пъти на осма степен нещастието!Аз не решавам къде ще се намира урода мИХАЙЛО кАЛАШНИКОВ след като ПУКНА-аз знам къде се намира вече-37 дена-в дъното на ПРЕИЗПОДНЯТА(просто се огледай и нема начин да го не скиваш-съседи сте!)! "Душевната ми болка е нитърпима" твърди още преживе ЧУДОВИЩЕТО,цитирано от руските медии!Во веки веков!
70
7
 
2
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Ето такива *** като попа и ходжата и юдаисткия и папата правят войните.Ако се съмнявате,виже историята и четете Новия завет.Чуйте и попа какво каза po vaprosa: "Църквата има позиция: когато оръжието служи за защитата на отечеството, Църквата подкрепя и неговите създатели, и военните, които го използват."
69
5
 
2
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Ето такива *** като попа и ходжата и юдаисткия и папата правят войните.Ако се съмнявате,виже историята и четете Новия завет.Чуйте и попа какво каза: Църквата има позиция: когато оръжието служи за защитата на отечеството, Църквата подкрепя и неговите създатели, и военните, които го използват.
68
6
 
2
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Pitayte merzavcite popove otnosno Parva i Vtora zapoved i shte razberete na koy bog sluzhat !
67
4
 
2
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Първообраза на Божието бе претрансформирано в най-унищожителното оръжие за масово поражение-изкривеното Божие слово-религиите-нечистите бесовски духове,представящи се за богове.Това роди Сатана по етапен ред.Иначе верижната реакция-винаги поражда и отбранителна позиция,която също е зло.Най-опасното от които е лицемерието и безразличието относно случващото се!