Протестиращи в Киев влязоха в сблъсъци с милицията

Те атакуваха милицията с тояги, за да стигнат парламента
Обновена: 19 яну 2014 21:07 | 19 яну 2014 16:58,
148

Снимка: Reuters

Стотици протестиращи влязоха в сблъсъци с милицията в центъра на украинската столица, където днес се събраха близо 200 хиляди антиправителствени демонстранти, за да изразят гнева си от приетите закони срещу протестите, предаде Асошиейтед  прес.

Група радикални активисти започнаха да атакуват милицията с тояги, опитвайки се да си проправят път до сградата на парламента, обградена от плътен кордон на служители на реда и автобуси.

Използвани бяха зашеметяващи гранати и над множеството се понесе дим, посочва АП. Опозиционният лидер Виталий Кличко се опита да осуети нападенията на демонстрантите срещу милицията.

До сблъсъците се стигна малко след като близо 200 хиляди души се стекоха за пореден път на площад "Независимост" в Киев на протест срещу правителството.

Още по темата

При температури доста под нулата, протестиращите сгъстиха редиците си на площада и около площада, окупиран от близо два месеца от проевропейската опозиция след отказа на президента Виктор Янукович да подпише споразумение за асоцииране с Европейския съюз и сближаването му с Русия.

Демонстрантите отвърнаха на призивите на опозиционните лидери, пренебрегвайки съдебната забрана за всякакви демонстрации в центъра на Киев до 8 март и новите закони, обнародвани в петък от Янукович, засилващи санкциите срещу демонстранти.

Десетки протестиращи бяха нахлупили на главите си тенджери, гевгири или кашони, а други бяха с карнавални маски, осмивайки новия закон, санкциониращ граждани, които демонстрират с маска или каска на главата.
Лидерите на опозицията разкритикуваха един след друг от трибуната новите закони.

Ръководителят на партията УДАР Виталий Кличко обяви за незаконни новоприетите мерки. Той призова силите на реда да се присъединят "към лагера на народа".

Ръководителят на партия Отечество Арсений Яценюк заяви от трибуната, че Върховната рада (парламентът) на Украйна е изгубила своята легитимност и поради това е необходимо да се създаде Народна рада с представители на опозицията. АФП отбелязва, че множеството е освиркало партийните ръководители, обвинявайки опозицията, че няма план за действие и й липсва истински лидер, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
по другите медии за проявата дават 10 хил души. Тука дават 200 хил.я се договорете с колко ще се надцаквате!
85
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
западните седерастични хиени ще опропастят и тая държава....
84
14
 
10
 
! Отговори
гешев преди 10 години
браво на украинците! така се защитава демокрация! а тук в българия само на *** и на сидеров им е позволено да бият полицаи!
83
4
 
7
 
! Отговори
Бял мерцедес преди 10 години
Я, белият автобус от нашия парламент е стигнал и до Киев! Браво, другари! Издръжлива работа у нас, и по света, при всички другари!
82
11
 
8
 
! Отговори
Сережа преди 10 години
Киев е град с население от около 3 милиона души. Протестират около 100 хиляди. Можете ли да смятате?
81
18
 
11
 
! Отговори
Спонги преди 10 години
Аайдеее. Руското посолство вече ангажира и чистачките да пишат по форумите. Не минава. В България все още има мислещи хора.Успех на Украинците, които отстояват свободата си от Руския ботуш.
80
6
 
5
 
! Отговори
do108 преди 10 години
Gldam che mlatat putinskite kopoi ot Berkut!
79
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Vajnoto e che Putya ot zloba i glupost sam si zapali gashtite!Hak da mu e!Ukraina ne e Belorus i tam polovinata naselenie e anti-rusko. I kakvo tolkoz shteshe da stane ako beshe pozvolil na Ukraina da podpishe sES ? Dori iRusia mojeshe da blaji. Ot milicionerska zloba i naglost sam si go vkara!
78
12
 
6
 
! Отговори
Мишо преди 10 години
Давайте братя украинци, и всички подобни. Белким на Русия и втръсне и се обърне към България "аман вече оправяйте се сами" .И ще нистъпи тишина.... просто няма дани се вярва.. ние сами със себе си. Далеч от мечока чужди на казачока,без сволачи и субкултура. Мечти.... МЕЧЧЧЧТИ................
77
5
 
7
 
! Отговори
Stefko 88 преди 10 години
до 114 , ***, ти колко време си живял там ,че знаеш? Тези хора ясно отстояват позицията си, докато *** като теб си седят в къщи .
76
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това "Удар" ми прилича на " Атака", дано не са продажници като Атака.
75
18
 
10
 
! Отговори
Уточнител преди 10 години
Червената *** да гледа сега в реално време от Киев "Еспресо ТВ"(Дневник.бг) и да трепери!
74
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интересно ... изборите показват обратното. Мали за това вилнеят бандеровците - нямат подкрепа от народа. Иначе нали щяха да имат мнозинство е Радата и те да управляват. # Същото като в България
73
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези "националисти" не правят ли сметка, че ЕС ще ги поеме, и след това ще ги смачка. Чудя се кво ше правят, ако от Европата поискат да настаняват африкански и азиатски бежанци в Украйна. EС въобще, ама въобще, не си пада по националистите.
72
8
 
18
 
! Отговори
Светльо преди 10 години
Да вкарат в Киев вътрешните войски и да се приключва с това. Видно е, че милицията не е подготвена за такава агресия.
71
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей това е европейска работа - мирни протестиращи пребиват 70 полицая, 40 от тях вкарват в болницата и им подпалват техниката, почти като в Сирия, там мирните протестиращи втора (или трета вече стана?) година успешно воюват с армията.
70
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бийте гнусните *** по *** тикви !
69
12
 
15
 
! Отговори
до 95 преди 10 години
Отивай в Украйна да протестираш, там дават по 100$ на ден чисти, освен тва хранят и поят, не като в София 20-30 лв и кафета , само че да знаеш после те чака сибирска ваканция, повечето от протестиращите са на щат на Лубянка, само чакат команда и ще се обърнат срещу тези дето им плащат! Истинските украинци нямат търпение, тази *** от площадите в Киев да се прибере по затворите и да заживеят нормално! На тях не им трябва еврейския съюз, те вече бяха в Съветския Съюз, друг съюз не им трябва !
68
8
 
15
 
! Отговори
Арест, съд и затвор преди 10 години
хулиганите и техните подстрекатели. Такива запалиха Партийния дом в София, а седесарите се изкараха, че не са те подстрекателите. Да ги пратят за опит за метеж в затвора, а тия от Държавния департамент и от Брюксел да им носят сандвичи в затвора
67
9
 
8
 
! Отговори
Украинка преди 10 години
Протестирам, защото само в Евросъюза и САЩ жените могат да си намират богати мъже и да не работят.