Анализаторите не вярват в успеха на конференцията "Женева-2"

Започнаха преговорите между сирийската опозиция и представителите на режима на Башар Асад
Обновена: 22 яну 2014 15:58 | 22 яну 2014 15:57, Елена Кирилова
19
Анализаторите не вярват в успеха на конференцията "Женева-2"
Снимка: архив Ройтерс

Преговорите между сирийската опозиция и представителите на режима на президента на Сирия Башар Асад започнаха днес в швейцарския град Монтрьо.

Още в следобедните часове на вчерашния ден започнаха неформалните разговори между чуждестранните дипломати.

Руският външен министър Сергей Лавров се срещна с американския държавен секретар Джон Кери, а по-късно двамата участваха в кръгла маса с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун и пратеникa на ООН и Арабската лига в Сирия Лахдар Брахими.

Повечето анализатори са скептично настроени към твърденията, че мирните преговори в рамките на конференцията „Женева-2“ ще доведат до успех. Очаква се първоначално да бъдат постигнати споразумения за обмен на политически затворници и осигуряването на хуманитарна помощ на най-бедстващите цивилни.

Вчера ООН оттегли поканата, която отправи към Иран за участие в преговорите. Причината е, че страната няма желание да подкрепи план за реформиране на преходно правителство в Сирия, какъвто е акцентът на разговорите в Швейцария.

Освен това поканата към Иран разгневи сирийската опозиция, която заяви, че няма да изпрати свои представители, ако иранската делегация присъства на преговорите.

При пристигането си в Монтрьо сирийският министър на информацията Омран ал-Зоаби заяви категорично, че ще представи доказателства за връзките на опозицията с терористични групи.

Междувременно скандалът, свързан с информацията, която уличава сирийското правителство в екзекутирането на 11 000 затворници, се разраства. Според САЩ броят на убитите е по-голям. Във връзка с това страната призова за незабавното отстраняване на режима на Башар Асад.

Източник от сирийското правителство оспори истинността на тези твърдения. Той заяви, че зад тях стои Катар и подчерта, че страната финансира бунтовнически групи.

Още по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Иран са големи приятелчета с Русия и Асад .
12
0
 
0
 
! Отговори
БСП преди 10 години
До Одисей 1 Не е нормално опозицията да не иска Иран на конференция. Страх я е от нещо
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Опозицията, та опозицията... Такова животно в Сирия няма. Има само банди от наемници, събрани от кол и въже. Думичката "опозиция" служи само прах в очите на наивни хлапаци... като Одисей например...
10
0
 
0
 
! Отговори
БСП преди 10 години
До Одисей 1 и кой го налага това ембарго с кои гласове. С тия дето американците са ги обработили. А защо тъй наречените опозиционери не искат Иран да е на конференция. От какво им треперят гащите
9
0
 
1
 
! Отговори
БСП преди 10 години
До Одисей 1 защо да са незаконни сделките със Саддам. При Тодор Живков правихме милиони в Ирак защо сега да няма някой който да прави бизнес с Ирак и Сирия. А терористите всичката опозиция е от ислямисти. Защо не искат Иран на конференцията
8
0
 
0
 
! Отговори
БСП преди 10 години
До Одисей 1 и какво му е на Захари Захариев той е за солидарност с народа на Сирия на всяка сбирка на Палестинците той поднася приветствие. Навремето Тодор Живков като герой го посрещаше Хафес Асад А за ислямистите че са терористи го казва цял свят. Защо задържаха самолета на сирийския външен министър Муалем в Атина
7
0
 
0
 
! Отговори
БСП преди 10 години
До Одисей 1 ами американците искат провал на Женева 2 и да влизат в Сирия. Защо трябва да уговарят терористите от опозицията да се държат наглата на конференцията за Иран. А иначе приказвате против Страхил че бил при Асад. Няма ли право да отиде
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Разбира се, че конференцията е само медиен театър. Катар, СА, САЩ, Франция и Великобритания няма да спрат да изпращат и финансират фанатичните главорези, а Русия пък ще им пречи да си разиграват коня, доколкото може. Въпросът е колко ще може да устиска народа на устроения му демократичен геноцид...
5
1
 
1
 
! Отговори
st преди 10 години
И Русия и Сащ могат да спрат войната за 1 месец големи и силни военно държави, а защо не я спират нито едните нито другите.
4
1
 
2
 
! Отговори
Смях преди 10 години
До Одисей 1 Ами ислямистите хапват органи на хора, но Асад и БААС не ядат хора цивилизовани са .защо америка подкрепяше ислямистите явно и тя е канибалска. забравих че usa са потомци на изгонени престъпници от Великобритания.Варвари това е името на запада. Дето говорихме за Траките в предишната статия то славяните и пребългарите се смесват с чисти Траки през 7в докато от Троя до Турция има векове наред.Не ти е правилно сравнението. За това ние сме древна цивилизация а американците варвари
3
2
 
1
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Същото като онова похапване на човешки органи нали
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Междувременно "скандалът", свързан с информацията, която "уличава" сирийското правителство в екзекутирането на 11 000 затворници (малии.., па много бе!) е произведен за да оправдае някак стремежа на САЩ за незабавното отстраняване на режима на Башар Асад.И както се случва напоследък със този тип скандали ще се окаже къор-фишек с нискобюджетни актьори и пишман режисьори!Наистина не се очаква кой-знае какво щото големите доставчици на "демокрация" няма да си признаят че стоката им не струва!
1
0
 
6
 
! Отговори
NWO преди 10 години
Или-как да сдаде властта доброволно Асад та Сирия да се разпадне без това да застраши "Израел"или поне докато терористите"борци за демокрация"се сплотят по-организирано.По долу се спомена Чарлз Тейлър осъден за военопрестъпления,но на биещия се срещу него канибал отговорен за смъртта на 10-20 000 се простило защото се "разкаял".Същото ли правосъдие?MailOnline-Liberia's GeneralButtNaked"the most evil man in the world'.