Русия: Договорите за "Южен поток" ще се дооформят

Това ще стане с посредничеството на ЕК до 2016 г.
22 яну 2014 13:21, Елка Василева
12
Русия: Договорите за "Южен поток" ще се дооформят
Снимка: архив, Reuters

Споразуменията на Русия със страните по проекта за газопровод „Южен поток“ ще бъдат дооформени с посредничеството на Европейската комисия до 2016 г., заяви руският постоянен представител в ЕС Владимир Чижов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Чижов каза това преди 32-ата среща на върха Русия-ЕС в Брюксел на 28 януари. Той уточни, че вече е създадена междуправителствена работна група начело с руския заместник-министър на енергетиката Анатолий Яновски.

Руският дипломат припомни, че Русия е сключила от 2008 г. междуправителствени споразумения с всички страни, през чиято територия ще премине газопроводът, включително със Сърбия и шест страни от ЕС - България, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия.

Още по темата
"Европейската комисия дълго време си даваше вид, че нищо не е чувала за „Южен поток“. След това на определен етап, получавайки от съответните страни копия от тези споразумения, заяви, че всичките не съответстват на нормите на Третия енергиен пакет на ЕС, тоест те трябва да бъдат обявени за недействителни или преработени. В резултат на това тези шест страни колективно поискаха ЕК да поеме преговорите с Русия, което европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер се съгласи да направи", поясни Чижов.

По думите му все още има достатъчно време да се намери решение, тъй като газопроводът ще се строи до 2016 г.

Според Чижов тази ситуация потвърждава, че Третият енергиен пакет е "ярем на шията" на първо място на европейската енергетика. Неслучайно големи енергийни компании от ЕС, започващи мащабни проекти, правят всичко възможно да се отделят от тази система, допълни руският дипломат. Той отбеляза, че руската позиция е, че „Южен поток“ и другите трансгранични енергийни проекти по принцип не попадат под действието на Третия енергиен пакет.

В същото време Чижов подчерта, че Русия и ЕС са успели от края на 2012 г. да отстранят разногласията за изваждането от Третия енергиен пакет на газопровода ОПАЛ - газоразпределителната мрежа в Германия, до която достига газопроводът „Северен поток“.

В момента строителните работи по „Южен поток“ са започнали в България и Сърбия и предстои да започнат в Унгария.

Русия предлага да се синхронизират електроенергийните системи на страните от Общността на независимите държави (ОНД) и Европейския съюз, посочи Чижов пред руски журналисти. Според него синхронизацията би била мощен фактор за развитие на търговията с електроенергия, но процесът на преговори по споразумение с Беларус, Латвия, Литва и Естония, предвиждащо съвместно използване на електроенергийните системи, засега боксува изключително по политически причини.

Владимир Чижов изтъкна също така, че антидъмпинговите мерки на Европейската комисия не се измислят от самата нея, а се взимат под влияние на европейски лобистки структури. Той обаче допълни, че първенството по броя на европейските антидъмпингови мерки отдавна и трайно принадлежи на Китай.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Никога недей да казваш в сърцето си и наяве "ще направя това и това, за да забогатея или спечеля", защото никога не става така както ние го казваме, а става така както Бог пожелае.Ако Бог ни даде и пожелае ще стане това и това, ако ли не - примирете се.Кой може да каже със сигурност какво ще ни донесе утрешния ден, че да говори със сигурност за 2016г?Бог знае, ние не знаем.Примирете се.
9
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Брюкселските зелки си искат комисионни, имаче там в Брюксел корупция нямало защото вземали мега високи заплати! Ми то апетитът идва с яденето, колкото повече- толкова повече!)))
8
3
 
1
 
! Отговори
Pimp C преди 10 години
С две думи пичове щом от стотици години великите силите не могат да разделят баницата кво остава за нашите мишки тука,няма оправия от днес си гледам работата и никво четене на новини
7
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Първосигналното мислене на някои пречи да разберат, че най-изгодният "паток" за Русия към Европа е Украйна. С проекта "Южен поток" вече беше отстрелян първият "заек" - Набуко, а "вторият", които трябваше да бъде първият, е Украина или по-скоро опозицията в нея. "Загрижеността" за "диверсикацията" на седемте най-бедни ЕС дъжавици е показателна за намеренията на Кремъл да отсреля и трети "заек"
6
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази Европейска Комисия защо иска всичко да е еднакво в ЕС, но не и доходите ?
5
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Братушки, справедливо е да включите в цената на Южен Поток и разходите за Олимпиадата в Сочи.Ура, другари братушки.Ние ви обичаме и няма да жалим парите си за всичко руско.
4
12
 
8
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Ха така, споразумението с Беларус, Латвия,Естония и Литва буксувало по политически причини защо ли???? Много просто те помнят колко скъпо им излезе "ЯРЕМА" от който зорлен се откачиха!!!!
3
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Фактически в момента няма договор за Южен Поток, всичко което се пише се базира на еманацията на един екстрамент на прелетна птица в североизточната част на зелено море.
2
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Добре че го има ЕС да защити малко българските интереси, че нашите политици свалят бързо гащите при преговори с Русия!
1
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
чекайте, малко да дооформя договора за потока, хм..., ъъъъ ..., готовоцената е закръглява на 10 млрд. евра, а изплащането се удължава до куково лятоей така ми харесва, балъците подписват договора, пък после аз хитреца си нагласявам цифрите както ми харесва