Окупираха административни сгради в Украйна

Янукович назначи хардлайнера Клюев за началник на администрацията си
24 яну 2014 15:29, Елка Василева
95
Окупираха административни сгради в Украйна
Снимка: Reuters

Протестиращи украински опозиционери окупираха сградите на областните администрации в четири града в западната част на страната, предаде Франс прес.

В Лвов, смятан за бастион на националистите, 200 демонстранти са прекарали нощта в централата на областната администрация и са принудили назначения от президента Виктор Янукович областен управител Олег Сало да подаде оставка. Пред сградата е издигната барикада от чували с пясък.

Областният управител заяви, че оставката му, подписана принудително, не е валидна. Тази сутрин обаче не беше допуснат в сградата. Протестиращите са блокирали и шосе, водещо към границата с Полша.

Лвовският клон на партията на Янукович "Партия на регионите" обяви, че напуска партията.

Още по темата
Окупирани остават и сградите на областните администрации в Ровно, Тернопил и Хмелницки.

В Черкаси полицията успя да прогони демонстрантите, които бяха превзели областната административна сграда миналата вечер. Арестувани са около 50 души.

Тази сутрин протестиращи направиха опит да нахлуят в областната управа в Черновци, близо до границата с Румъния.

Полицията използва сълзотворен газ, за да ги разпръсне, но атаките на демонстранти продължават. При сблъсъците е пострадал председателят на областния съвет Михаил Гайничер.

В Луцк около 1000 демонстранти, събрани пред сградата на областната администрация, настояват за оставка на областния управител.

В Ивано-Франковск опозицията успя да окупира два етажа на областната административна сграда, но останалата част от сградата е под контрола на полицията.

Във Волинска област областният управител Борис Клемчук е написал заявление за оставката си, което, след като бъде регистрирано, ще бъде изпратено в Киев, съобщи ИТАР-ТАСС. Оставка е подал и председателят на областния съвет Владимир Войтович.

Президентът Виктор Янукович назначи днес хардлайнера Андрей Клюев за началник на своята администрация, съобщава Франс прес. Предишният титуляр на поста Сергей Льовочкин подаде оставка миналата седмица заради законите срещу демонстрациите. Според опозиционния уебсайт "Украинска правда" Андрей Клюев стои зад насилието при разпръсването на студентска демонстрация на 30 ноември в Киев, при което бяха ранени десетки души. Клюев е бивш вицепремиер, а досега заемаше длъжността секретар на Съвета за национална сигурност, пише БТА.

Група участници в антиправителствени протести окупираха тази нощ министерството на аграрната политика и прехраната. Охраната не оказа съпротива, предаде ИТАР-ТАСС. На стената край входа бе изписан надпис "Десният сектор" - името на групировка, която постоянно се конфронтира с милицията. Според Олександър Данилюк, участвал в превземането на сградата, там ще се разположи група, която "ще изпълнява функциите на въоръжени сили".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Aко русия посмее дa се нaмеси в Укрaйнa ще имa войнa и СAЩ нямa дa могaт дa не се нaмесят! Aмерикa е време дa рaзмaже рaшятa! Между впрочем товa aмерикaнците трябвaше дa сторят още 1947 г. когaто сaмо US ARMY имaше ядрено оръжие!
53
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
наште протестиращи да се учат и да видят как се протестира,не с пари,славейков-не сме народ,не сме народ а ***
52
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички са специалисти и пишат ли пиша. целта е една - да започне гражданска война защото това е измислена страна в която омразата на западната и източната част е била по време на войната. По руската телевизия показаха как ще се раздели страната на 3 части. Руснаците влизат да защитават своята част както стана в Северна Осетия , Молдова . Лвов става Полски а по средата ще остане нещо като страна.
51
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хора нашите медии нищо не показват ,гледайте по евро нюз ,гледайте по руската новините ,нео нацисти вземат властта в Украйна и дай Боже да успеят .в Харков са се опитали да запалят синагога ,в Киев са запалили кола на американското посолство ,по евро нюз показаха ,как горят руското знаме и това на ЕС . В Украйна започва да става интересно и дано тази националистическа революция в Украйна да се принесе и в други страни от Европа ,че тази исламизация и ционизация повече не се търпи.
50
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
протестиращите в Украйна вече не признават Кличко,Яценюк и Тягнибок,коуито призовават за мирни протести ,сега на преден план излиза крайно десния неонацист Тарасченко ,който се обявява за Украйна свободна от евреи и руснаци,обявява се срещу ЕС и сащ и масово хората започват да се вливат в неговите крайни прояви по площадите ,където развяват знамена със свастики , Запада започва да се притеснява от обрата на ситуацията в Украйна , пише влиятелния немски вестник Берлине Дойче Цайтунг
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ОдисейВ Чечня специално побеждава с 98%.Не може да ги докара до 99.99 както едно време...но от Кадировците зависи.Хахаха
48
3
 
7
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
Няма да се притеснявате, в новия субект на Руската федерация - република Молорусия, изборите ще преминат спокойно и демократично, Подполковника ще спечели поне 70% от гласовете;-))
47
11
 
21
 
! Отговори
Мачкай бандитите преди 10 години
Бандитизмът в Западна Украина прерасна в тероризъм и нерешителността на власта да смаже терористическия метеж само влошава положението. С отявлените бандити - 3 поколение бандеровци - нацистки слуги трябва да се разговаря само със сила. Озверялата тълпа от други методи не разбира. Колкото по-бързо властта подави метежа, толкова по-бързо ще настъпи порядък.
46
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Крайно време е Украйна да си поиска компенсациите за 4 милиона убити с глад по време на Голодомора.Авоарите на Газпром ще фалират директно тогава.
45
5
 
6
 
! Отговори
DARK преди 10 години
До 46 Одисей 1Русия въобще не им помага само се чудят как да ги изклатят същото обаче важи и за ЕС.В нито един икономически съюз няма да е оферта за Украйна щото и на 2-те места ще се опитат да им изклатят производството а те наистина имат огромни производствени мощности в източната част на страната.Това което се случва е голямата игра кой ще хапне баницата!Украинците просто не трябва да се потдават нито на ЕС нито на Русия.Те са посредата няма как да ги заобиколят!
44
0
 
5
 
! Отговори
Доктор Гьобелс преди 10 години
нервно пуши... достойни потомци са израснали: Милицията е атакувала МИРНИТЕ ДЕМОНСТРАНТИ-ФАШИСТИ СЪС СЪЛЗЛИВ ГАЗ /Е НЕ Е СЪЩИЯ ОТ ОСВИЕНЦИМ И БУХЕНВАЛД/. Фоь-Нюз размени 2 пъти кой кого атакува с Молотовки. Направо става страшно - Тия лоши руснаци да не вземат пак да тръгнат на запад.
43
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Още малко и всичко че приключи - никой не се *** с голямата мечка !!!!Който не вярва да прерови историята !!На *** ,хамчериканците и джидовете , *** ще им покаже как се режат дърва в Сибир !!
42
5
 
10
 
! Отговори
Киро преди 10 години
Ситуацията там е съвсем различна виждате как всичко е добре организирано,в Украйна се прави опит за преврат и сценария ни е до болка познат от други страни...........
41
0
 
2
 
! Отговори
До DARK преди 10 години
Съгласен съм напълно.
40
5
 
4
 
! Отговори
DARK преди 10 години
До 40 Аз не съм и спирал да ги псувам нашите и на 40-тина протеста ходих!И се дразня хипер много , че всички се занимават с проблемите на Украйна чак пред украинското посолство отидоха а няма кой да отиде пред парламента!!!
39
1
 
3
 
! Отговори
до 37-разбрах те преди 10 години
Значи искаш да кажеш ,че щом те стачкуват то ние сме пълни *** щом не стачкуваме....прав си такива търпеливи роби като нас няма ,не е имало и няма да има !
38
0
 
2
 
! Отговори
до 37-разбрах те преди 10 години
Значи искаш да кажеш ,че щом те стачкуват то ние сме пълни *** щом не стачкуваме....прав си такива търпеливи роби като нас няма ,не е имало и няма да има !
37
0
 
2
 
! Отговори
DARK преди 10 години
Извинявам се при нас съм гледал номиналният.Да 3 Пъти са да показателя може да не е толкова добър и пак ти казвам поне в градовете им няма да установиш че са по някакъв начин по зле от нас даже напротив.А ако се използва износа за някакъв показател то гърците трябва да са почти 2 пъти по зле от нас щото са некфи 10-11млн а износа им е колкото нашия.Изостанали са да вярно щото го няма ЕС при тях да им бута за инфраструктура но ще се оправят със собствени сили без помощ нито от ЕС нито Русия.
36
0
 
6
 
! Отговори
До DARK преди 10 години
Аз предлагам да седнеш да поревеш малко колко е зле в България и да попсуваш малко политиците, че заради тях сме на това дередже. За българите всички са по-добре, а те винаги са най-зле, дори нещо положително да се направи те вадят от *** си негативи. Един ми обясняваше преди месец, че в Молдова било по-европейско и цивилизовано не, че не съм бил в Кишинев за да знам каква разорана нива е. Ама хайде пак да сме най-зле.
35
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Разбира се, че целта на Путин е война срещу Европа, затова и прави всичко възможно да унищожи Украйна, която си беше замислена като буферна държава. Русия няма никакъв друг шанс, защото тя не може да издържи никаква мирна конкуренция. Стратегията на Русия винаги е била въоръжаване за сметка на суровините и война, за да разбие икономиките на конкурентите.