Падат суровите закони срещу демонстранти в Украйна

Опозиционeрът Яценюк отхвърли предложения му премиерски пост
Обновена: 28 яну 2014 12:46 | 28 яну 2014 09:05, Елка Василева
13
Падат суровите закони срещу демонстранти в Украйна
Срещата на Виктор Янукович с опозиционните лидери. Снимка: Reuters

Украинската опозиция успя да издейства отмяната на сурови закони срещу демонстранти, които са в основата на ескалираща криза, разтърсваща страна. Това стана в навечерието на планирана за днес сесия на украинския парламент и на срещата на високо равнище Русия - ЕС в Брюксел, предаде Франс прес.

Новината за отмяната на спорните закони бе обявена малко след четиричасова среща на президента Виктор Янукович с лидери на опозицията.

Опозиционерът Арсений Яценюк отхвърли официално предложението на държавния глава да оглави правителството, съобщи в комюнике президентството, цитирано от Франс прес.

Още по темата
Лидерът на опозиционната партия "УДАР" Виталий Кличко даде да се разбере, че не вижда никаква възможност да влезе в състава на новото правителство, съобщи ИТАР-ТАСС.

На предишната среща на 25 януари между опозиционни лидери и президента Янукович предложи на лидера на фракцията на "Баткившчина" Арсений Яценюк поста премиер, а на Кличко - вицепремиер по хуманитарните въпроси.

Днес в Киев се очаква да пристигне върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Ащън на 48-часова визита. Преди това Ащън ще разговаря с руския президент Владимир Путин, който участва в срещата на върха ЕС - Русия. Форумът се очертава напрегнат, тъй като Брюксел и Москва си отправят взаимни обвинения в намеса в украинската криза, отбелязва АФП.

От понеделник в Киев е еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле.

Опозицията за пореден път получи съгласието на властта да бъде приет закон за амнистия за задържаните демонстранти при сблъсъците с полицията.

Тази амнистия обаче ще влезе в сила, при условие че бъдат освободени всички обществени сгради и улиците, окупирани от демонстрантите, уточни министърът на правосъдието Олена Лукаш.

Бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко, която излежава присъда в затвора, призова опозицията да отхвърли унизителните според нея условия, поставени от властта с цел да се постигне споразумение и да се сложи край на тежката политическа криза в Украйна.

Властите не планират да обявят извънредно положение, потвърди късно снощи украинският министър на външните работи Леонид Кожара и прикани депутатите на днешната сесия на парламента да гласуват закони, които ще позволят да се намери изход от ситуацията.

Междувременно вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън призова украинския президент Виктор Янукович да настоява пред правителството да не обявява извънредно положение и да работи с опозицията за постигането на мирен край на бунта, предаде Ройтерс.

"(Байдън) подчерта, че САЩ осъждат насилието от която и да е страна и предупреди, че въвеждането на извънредно положение или активирането на други сурови мерки ще разпали още повече ситуацията и ще затвори пространството за мирно решение", се посочва в комюнике на Белия дом.

"Подчертавайки, че не бива да се губи време, вицепрезидентът прикани президента Янукович да изтегли полицията и да работи с опозицията по незабавни мерки за намаляване на напрежението между протестиращите и правителството", се допълва в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Зоркото око Какво лошо има да се говори на английски?
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен Ако тука се приеме закон срещу финансирането от чужди държави, БСП и Атака направо трябва да бъдат разформировани.
8
2
 
4
 
! Отговори
Ой, не ходи Грицю… преди 10 години
Е голяма БЪРКОТИЯ изработиха братята украинци. По ТРАДИЦИЯ. Не се знае, кой пие, кой плаща там. Та чак и обучени канадци викнаха. Прозря и дългата ръка на НЕОКОЛОНИАЛИЗМА Шулц по ЕП председателски се изпусна още преди метежа Ако не подпишем асоциирането с ТОЗИ президент, ще го подпишем с ДРУГт.е. явно част Б от плана за анексиране, пардон асоцииране, на Украйна. Чиста проба подстрекателство. Ама гинат украинци! Пък Меркелца си обърна главата от Янукович Не очаквахме това от вас. Ми, усетиха се украинци, че реформите ви разрушават чуждите икономики, осигурявате си ресурси и пазари
7
1
 
4
 
! Отговори
Закони в САЩ преди 10 години
са много по сурови. Понякога се питам защо за крадци, насилници и убийци у нас законите са толкова либерални. За мен отговорът е: политиците и мафиотите, дето ни управляват се пазят от наказание като ги гласуват такива. Първия въоръжен обир на инкасо кола у нас в Хасково 1982 г докара 3 смъртни присъди заради 180 000 лв. Нямаше жертви - тежък побой на милиционера, охранявал парите. Така действаше Народната власт. Сегашната международна разбойна власт пази само тях си
6
3
 
2
 
! Отговори
dimitar преди 10 години
da im udaryat po edna sopa i da begat v evropa.
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Обаче, само до преди два дни Янукович изглеждаше, че ще подаде оставка. Първо прие този закон, с ясното съзнание какво ще последва и сега след логичното му отменяне го използва като жест на отстъпка в преговорите с опозицията. Украйна не е България.НАТО иска да прилапа и Украйна, за да удари по интересите на Русия, но както отбеляза г-н Гейтс (бивш шеф на Пентагона) поглъщането на държави като Румъния и България в НАТО е било ненужна провокация срещу Русия.
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Целия вопъл беше, защото в закона се предвиждаше по-строги мерки срещу "неправителствените организации", финансирани от ЧУЖДИ държави. Аз иначе не виждам нищо сурово в забраната да се пали, громи, окупира, да се хвърля "***" срещу силите на реда и тн. Украинците при всеки сценарий са пре**ани. Всичко е геополитика, Украйна е поредното поле, където Русия и Запада се надцакват. Възможно е страната да се разпадне на източна и западна Украйна.
3
9
 
6
 
! Отговори
A1 преди 10 години
До Зоркото окоАнглийският е международен език номер едно.Това трудно се преглъща от червените фашисти,но трябва да свикват.
2
4
 
17
 
! Отговори
Зоркото око преди 10 години
Напоследък по различни наши телевизии бяха излъчени не един и не два репортажа с "протестиращи" в Киев. Веднага ми направи впечатление, че те говорят на... английски език. Защо ли? Нали са патриоти уж. Защо не дават интервютата си на украински? Това да ви говори нещо?
1
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
BEDNIACITE OT LVOV I ROVNO PRAVIAT PREVRAT V KIEV.