Сирийските бежанци претовариха системата в България

Американско радио: Партии ги посрещат с ксенофобия
Обновена: 5 фев 2014 16:49 | 5 фев 2014 16:49, Елка Василева
37
Сирийските бежанци претовариха системата в България
Снимка: Булфото

След като са избягали в Турция от войната в Сирия и са стояли с години в бежански лагери, много сирийски бежанци са загубили надежда да се върнат и са решили да търсят по-добро бъдеще на север и на запад, потегляйки към България, казва Амр ал Азм, професор по история на Близкия изток в университета "Шауни" в щата Охайо, пред американското радио "Пи Ер Ай".

Професорът току-що се е върнал от посещение в българските лагери за бежанци. "Интересното при бежанците в България е, че те са предимно кюрди вместо сирийски араби", отбелязва Ал Азм, който е роден в Сирия.

"Първоначално българското население беше доста гостоприемно", казва професорът и отбелязва, че обикновени хора са отивали на границата, за да предложат храна и дрехи и дори са посрещали бежанци в домовете си. Но с нарастването на броя на бежанците отношението е започнало да се променя, а българската система се е претоварила. Някои българи твърдят, че бежанците отнемат ограничените ресурси и питат колко дълго ще останат.

"Някои по-десни партии започнаха да използват тази ситуация, за да печелят популярност", преценява академикът. "Една от тези националистически групи е Атака. Те имат плакати навсякъде по софийските улици и проповядват силно ксенофобска програма, особено срещу сирийските имигранти". София ограничава броя на приеманите бежанци по примера на ЕС, който също се опитва да контролира притока им.

В момента има около 10 хиляди бежанци в България, за което страната не е подготвена, заявява регистрираната във Великобритания организация "Открита демокрация", която се бори за човешки права и демократични промени.

Официалното извинение за мизерните условия, при които живеят бежанците, е липсата на финансиране. Получени са милиони евро от европейски фондове, но бежанците продължават да живеят в мизерия, административните проблеми продължават със седмици, а храна, лекарства и дрехи се осигуряват предимно от дарения на граждани.

В същото време София реши да построи 33-километрова стена по границата с Турция. Строежът в района на Елхово струва 3 милиона евро. Нито за тази "стена на срама", нито за мобилизирането на полицейски и военни части за спиране на притока на имигранти са липсвали средства, отбелязва информационният портал на организацията.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
колко хуманно преди 10 години
До BulgataniИзраел може да заселва"завърналите се"в окупирани палестински територии,да лекува терористи биещи се със Сирийската армия,да окупира Сир.Голански възвишения и да са виждате ли във война със Сирия от която 2/3 са във"Велик Израел"..(вкл.големи части от С.Арабия,Египет,цял Ливан,Йордания,1/2Ирак,та и част от Турция).
30
0
 
10
 
! Отговори
покажете как преди 10 години
Вие ги посрещнете по-добре.
29
0
 
12
 
! Отговори
вън сирийците преди 10 години
Сирийските емигранти претовариха търпението на българите!
28
1
 
8
 
! Отговори
сирийска измет преди 10 години
Кой си ти бе, петно , Амр ал Азм, че да ни държиш сметка какво да правим ние с нашите пари! Ако не направим стената по границата, кой знае още колко ваши *** ще се домъкнат! Не ме интересува етническата им принадлежност, това са сирийци, с които България няма нищо общо и не е длъжна да ги посреща и храни. Турция да ги приема. САЩ да ги прибере. Какво са се лепнали за България! Теб кой те е канил в бежански лагер у нас! Върви си в Сирия!
27
7
 
2
 
! Отговори
Bulgatani преди 10 години
До ? 16. Израел не може да приеме сирийски бежанци, тъй като Сирия и Израел са в състояние на война. Въпреки това, в Израел сега се лекуват около 800 ранени сирийски жени и деца. Израел плаща за лечение.
26
0
 
5
 
! Отговори
Huki преди 10 години
..Bulgariya ne iska ot nikogo uroci po moral!! Nie ne sme kanili nikoy ot Siriya! Za tova che sme prieli 10000 bejantci, ne oznachava politika na otvoreni vrati! Edna Franciya prie samo 500 siriytci, nyama ot kakvo da se pritesnyavame! Bulgariya shte pomaga , vapreki bednotiyata! Nikoy ot tezi nesretnitci nyama da ostane nedohranen!
25
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе що не си ги взимат в америка като толкова са се загрижили?
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Евреският Европески парламент и Световният такав питаите тиях един от депотатите им казал че Европеиците триябва да платият за холокоста и колонезирането на света и Африканците и Азиатците триябва да идват в Европа за да имало вазмездие вижте едно клипче в You Tube напишете Europa und die schwarze Masse но само Бог знае Истината
23
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
поредния *** се изказал , да си ги вземе в хАмерика , като е много загрижен , първо разпалват конфликти , после дават съвети , а после критикуват другите , за това че им сърбат попарата , защо не критикува американското правителство и евреите
22
0
 
20
 
! Отговори
2 преди 10 години
арабин който преподава на тъпите американци ,които пускат араби в страната си ,да им гърмят сгради и маратони...а не пускат например българска певица която има уговорено турне или майка да иде да види сина си ....пълни ***.
21
0
 
14
 
! Отговори
гешев преди 10 години
ми тя, системата, беше въпрос на време да се претовари от роенето на ***! бежанците само ускориха малко нещата! сега поне има кого да обвинят! а после?
20
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Професорът е представител на Сирийската опозиция.
19
0
 
27
 
! Отговори
Кикс преди 10 години
Господин професоре, що не дръпнете една прочувствена реч на американците - за тяхната "стена на срама" по границата с Мексико, ами типично по американски сте ръгнали да наливате акъл на всички други, но не и на Вашето правитество? Така е по-безопасно - нали! Пък и показвате състрадателност и будна гражданска съвест като хуманист и активен общественик... На умряло куче тръгнал нож да вади!
18
0
 
20
 
! Отговори
двоен стандарт преди 10 години
Професорът,представител на Сирийската опозиция атакува местна партия с лъжата,че"използвали ситуацията за да печелят популярност"поради искането им да се ограничи имиграцията но не казва нищо за съседи на Сирия,които не приемат бежанци.
17
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НИЕ БУЛГАРОТО СМЕ ГОЛЕМИ РСИСТААА И ДАЖЕ КОЛИМ И *** *** ОТ ЦЯЛ СВЕТ - АЙ БЕЖ ДА ТЕ НЯМА
16
17
 
1
 
! Отговори
GYUBEKLIEV преди 10 години
BULGAROTO SA RSISTAAA
15
1
 
41
 
! Отговори
йованчо преди 10 години
Американското радио защо не казва колко бежанци има в Америка - 0. Те разпалиха войната в Сирия заради техни интереси, а ние да носим последствията. Тоя професор да си взима дипломата и да си я завре отзад. Аман от арогантни изказвания. Гърция вдигна 5 метрова стена, Турция вдигна стена и я минира, а нашата 30км бодлива тел им вади очите. Не щем тук ***. Да си ги прибират американците.
14
0
 
25
 
! Отговори
Вън Сирийци преди 10 години
А някой знае ли, че Сирия е бивша колония на Турция?
13
0
 
36
 
! Отговори
Кой е прав ? преди 10 години
Американско радио говори за ДЕМОКРАЦИЯ ! Това е все едно Хитлер да говори за свободата на евреите .Все едно тумор да ти се явява като признак на здраве !... Те в Америка бежанците от Куба как ги посрещаха ? С отворени обятия ли ? А мексиканските имигранти как ги ловят по техната граница ? Ама тех не можеш да ги критикуваш ! Те са безгрешни ! Но те могат да критикуват другите !
12
2
 
8
 
! Отговори
? преди 10 години
Сирийски бежанци,Ливан 862 231,Йордания 591 922,Кайро 133 267,Багдад 217 144,Турция 594 827,Израел ? -Syrian Regional Refugee Response UNHCR.