Американски дипломат наруга ЕС, извини се

САЩ обвиниха Русия за пускането на записания разговор в мрежите
Обновена: 7 фев 2014 14:08 | 7 фев 2014 10:08, Елка Василева
147
Американски дипломат наруга ЕС, извини се
Виктория Нюланд и Виталий Кличко. Снимка: Reuters

Помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Виктория Нюланд е поднесла извинения на ЕС, след като изтекъл в YouTube запис на неин телефонен разговор разкрива неин обиден коментар по адрес на Евросъюза във връзка с украинската криза, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Майната му на ЕС" (Fuck the EU), казва Нюланд на събеседника си. Гласът й е ясно разпознаваем. Събеседникът й е мъж, чийто глас отговаря на този на посланика на САЩ в Украйна Джефри Паят. Двамата дипломати обсъждат в разговора как да се уреди украинската политическа криза.

Разговорът изглежда е записан без знанието на двамата участници в него. Нюланд в момента е на посещение в Киев.

В разговора тя споменава името на Робърт Съри, номиниран от ООН за специален пратеник за Украйна. "Този тип, този Робърт Съри ще свърши страхотна работа, за да се уредят нещата", казва Нюланд и допълва, че е добре, че ООН ще помогне по този начин за уреждане на нещата в Украйна. Тук тя вметва обидния коментар по адрес на ЕС.

Освен това Нюланд казва на Паят, че не смята, че бившият световен шампион по бокс и настоящ опозиционен лидер Виталий Кличко трябва да участва в следващо правителство на Украйна.

"Не смятам, че Клич (Кличко) трябва да влиза в правителството. Не мисля, че е необходимо. Не мисля, че е добра идея", казва Нюланд. Тя добавя, че според нея друг украински опозиционен лидер - Арсений Яценюк има нужния икономически и управленски опит за участие в украинското правителство.

Разговорът бе пуснат в YouTube, а след това бе широко препредаден в Тwitter. Не е известно кога той е бил проведен, отбелязва АФП. В разговора обаче се описват събития, които вероятно са се състояли в края на януари, отбелязва Ройтерс.

Говорителят на Държавния департамент Джен Псаки не отрече такъв разговор да се е състоял, но отказа да коментира нещо повече за "частен дипломатически разговор". Тя обаче уточни, че Нюланд е поднесла извинения.

"Работим изключително тясно с ЕС и неговите представители и точно това прави помощник държавният секретар в случая с Украйна. Тя е в тесен контакт с шефката на европейската дипломация Катрин Ащън и с европейските си колеги. Тя, разбира се, поднесе извинения на колегите си от ЕС за съобщените думи", заяви Псаки.

Псаки увери, че не разполага с "подробности от независими източници за появата на записа в YouTube", но обвини руските власти, че са раздули случая като са пуснали аудиозаписа в социалната мрежа Тwitter.

Псаки дори намекна, че е възможно записът на телефонния разговор и разпространяването му да са дело на Русия и разузнавателните й служби. Тя отрече Вашингтон да се опитва да се меси в антиправителствените протести в Киев или да постигне определен техен резултат.

"Не трябва да е нещо изненадващо, че официални представители на САЩ обсъждат различни проблеми по света. Разбира се, че ги обсъждаме. Това правят дипломатите", изтъкна говорителят на Държавния департамент.
 

(БТА)

Повече подробности вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До историк: Файдата от свободата която ни осигуриха беше толкова голяма,че всичко младо забегна от нея(свободата) по чужбина.Оказа се,че всичко е било сметки пак.Всички които са млади да създават семейства и да се трудят го правят за запада а ние се бием в гърдите,че сме най-застаряващата нация.
116
2
 
5
 
! Отговори
Атанас преди 10 години
До специaлистИ ние сме дошли от Азия! Моят народ има голям процент от кръвта на народа на Аспарух и с право се гордее с това. Азия е дала на света толкова, че бедната ти, празна главица няма да го проумее. Никога. Колкото до "руските скотове", съжалявам, че не мога да те срещна лице в лице. Всъщност, мога! Но не си струва да си губя времето с ***!
115
13
 
1
 
! Отговори
историк преди 10 години
Струнaтa нa популизмa е товa, aз ще попитaм кое му бе хубaвото нa " онaзи системa", където 80% били " доволни и сити", когaто соц. лaгерa се пaзеше от телени огрaждения и репресивен aпaрaт, зa дa не бягaт от " рaя" " ситите"? Товa е фaкт неоспорим, кaкто и товa, че милиони бългaри нaпуснaхa още щом пaднaхa зaгрaждениятa! Избягaхa от " ситосттa" и от " преходa" в еднa пост рускa реaлност!
114
3
 
5
 
! Отговори
maora преди 10 години
Porednia goliam sram. Ostavka na Obama...tova e pozor. Do koga shte se duniat tia slujbi i tezi nekadurni politici. Usa stanaha za smiah v celia sviat. Vzimat po nad 150h dolara zaplati bez bonusi a nishto ne praviat. Ima milioni bezrabotni.
113
3
 
14
 
! Отговори
Смях преди 10 години
До специaлистСлед такова напъване да защитаваш Евреиския съюз, е време да изтичаш при Сорос за хонорара... От такива еврейски либералчета България е във това положение !!!! Унищожихте България !!!!
112
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До специaлистTiho be ej rogachi ! Specialista se izhojda po vyprosa.
111
20
 
1
 
! Отговори
специaлист преди 10 години
до 130Нa кой съм " подлогa" aз, нa Европa ли, дa нея зaщитaвaм и тaкa ще бъде! A ти си рускa подлогa, което е в прaв текст еничaрин, *** вместо нa aнaдолскaтa, нa руските скотове, все aзиaтци!
110
2
 
1
 
! Отговори
mishuga преди 10 години
не се научиха днес.бг, че когато видеото не идва по стандартния порт, повечето им аудитория но може да го гледа заради безброй ограничения да доставчици и фирмени политики
109
12
 
1
 
! Отговори
специaлист преди 10 години
до Тодор ХристовКое е по- лошото, откaкто влязохме в ЕС? Хaйде дa рaзцъкaме тaзи пропaгaнднa ( вaшa) лъжa, но с aргументи?!
108
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Истинaтa, кaкто винaги е мaлко в центърa нa игрището! Кaкво стaвa в светa в моментa, еднa бъдещa супер силa- EU, я шпионирaт и ругaят кaкто руснaците, зaщото се стрaхувaт до точкaтa нa нaдрисквaне от Европa, тaкa и aмерикaнците, които виждaт, че Европa скоро ще може дa води светa и сaмa! Aко остaвим нaстрaнa ругaтните нa руснaци и aмерикaнци, учудвaщото е, че " европейци" с робски " брaтски" чувствa в този форум дежурно хулят ЕС, зa рaдост нa московските скотове!
107
2
 
8
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
До специaлист ЗАРАДИТАКИВА *** *** КАТО ТЕБ ВИЖ КАК НИ ПОДИГРАВАТ ВЪВ ,,КАК ЖИВЕТСЯ В БОЛГАРИИ ПОСЛЕ ВСТУПЛЕНИЯ В ЕВРФОСОЮЗ''::POLEMIKA.COM.UA КАТО ПРОЧЕТЕШ СТАТИЯТА ЕЛА ПАК ТУК ДА ПОСПОРИМ ИМА ЛИ НЕЩО В НЕЯ КОЕТО ДА НЕ Е ВЯРНО?
106
22
 
2
 
! Отговори
специaлист преди 10 години
Смешен руски плaч зa Европa, ми точно вие руските шпиони сте срещу Единнa Европa, кaкви ли педaлски тези не изтъквaхте.. нaционaлизъм, пaтриотъзъм, " нaмесa във вътрешните рaботи" и т.н. Зaврете си съветите .....
105
13
 
2
 
! Отговори
мазна US фенка преди 10 години
Еми ето извинила се е жената! Вие какво искате? В цивилизованите държави е така. Всичко се чисти с едно звучно сорииии и готово! Вие сте закостенели и не разбирате! Межде другото в момента по радиото ми мучи Кейти Пери, но аз съм доволна защото съм свободолюбив и свободомислещ човек! Ай ем а прайд американ фен!
104
2
 
25
 
! Отговори
Народен съд преди 10 години
От записа става ясно,че САЩ съветва ООН кого да назначи за специален пратеник.Коментара на ноланд:"Този тип, този Робърт Съри ще свърши страхотна работа, за да се уредят нещата" е политически коректно преведен от Днес .бг, но е неточен-------------------------------------------------------------------------------------------------"Този тип, този Робърт Съри ще свърши страхотна работа, за да се уредят нашите планове"
103
3
 
21
 
! Отговори
Факън европеец преди 10 години
Това е световен скандал - новият американски "Уотъргейт"! Чудя се не е ли време за оставки на двамата участващи в разговора? Не е ли редно Европейския съюз да поиска извинение за оскърблението и наказание на провинилите се? Думата "отговорност" чужда ли е за американските дипломати? Или европейските "партньори" за САЩ са толкова партньори, колкото гризачите за американските фермери?
102
4
 
21
 
! Отговори
Смях преди 10 години
Това е положението ЕВРЕИТЕ превзеха света !!!!Конкретно във Украйна до един лидерите на опозицията са евреи....Включително Кличко и националиста Олег Тягнибок !!!!!! *** да започнат да плюят сега :))))
101
2
 
7
 
! Отговори
Смях преди 10 години
Коментар от youtuberex russoПреди 5 часа Victoria Nuland : Jewish Other names mentioned here,Robert Serry : UN special coordinator for Mideast peace - jewishJeff feltman : Jewish(Feltman served in Embassy Tel Aviv as Ambassador Martin Indyk's Special Assistant ,"Feltman has a most unusual arrangement with Secretary Rice; he had a weekly video conference with the Secretary - access of the like only the Ambassador to Iraq can boast ANY QUESTIONS ??
100
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
116 нещо май не си разбрал , наистина няма силни фигури на политици днес в европейския парламент и в европейската комисия , никой не ти говори за авторитаризма и диктатурата на онези *** .
99
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
114 щом си опрял до тази агенция си ми ясен
98
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Имам едно питане!!!Тази джудия защо още не е подала оставка?Що за ГЬОНСУРАТЛЪК ???