Американски дипломат наруга ЕС, извини се

САЩ обвиниха Русия за пускането на записания разговор в мрежите
Обновена: 7 фев 2014 14:08 | 7 фев 2014 10:08, Елка Василева
147
Американски дипломат наруга ЕС, извини се
Виктория Нюланд и Виталий Кличко. Снимка: Reuters

Помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Виктория Нюланд е поднесла извинения на ЕС, след като изтекъл в YouTube запис на неин телефонен разговор разкрива неин обиден коментар по адрес на Евросъюза във връзка с украинската криза, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Майната му на ЕС" (Fuck the EU), казва Нюланд на събеседника си. Гласът й е ясно разпознаваем. Събеседникът й е мъж, чийто глас отговаря на този на посланика на САЩ в Украйна Джефри Паят. Двамата дипломати обсъждат в разговора как да се уреди украинската политическа криза.

Разговорът изглежда е записан без знанието на двамата участници в него. Нюланд в момента е на посещение в Киев.

В разговора тя споменава името на Робърт Съри, номиниран от ООН за специален пратеник за Украйна. "Този тип, този Робърт Съри ще свърши страхотна работа, за да се уредят нещата", казва Нюланд и допълва, че е добре, че ООН ще помогне по този начин за уреждане на нещата в Украйна. Тук тя вметва обидния коментар по адрес на ЕС.

Освен това Нюланд казва на Паят, че не смята, че бившият световен шампион по бокс и настоящ опозиционен лидер Виталий Кличко трябва да участва в следващо правителство на Украйна.

"Не смятам, че Клич (Кличко) трябва да влиза в правителството. Не мисля, че е необходимо. Не мисля, че е добра идея", казва Нюланд. Тя добавя, че според нея друг украински опозиционен лидер - Арсений Яценюк има нужния икономически и управленски опит за участие в украинското правителство.

Разговорът бе пуснат в YouTube, а след това бе широко препредаден в Тwitter. Не е известно кога той е бил проведен, отбелязва АФП. В разговора обаче се описват събития, които вероятно са се състояли в края на януари, отбелязва Ройтерс.

Говорителят на Държавния департамент Джен Псаки не отрече такъв разговор да се е състоял, но отказа да коментира нещо повече за "частен дипломатически разговор". Тя обаче уточни, че Нюланд е поднесла извинения.

"Работим изключително тясно с ЕС и неговите представители и точно това прави помощник държавният секретар в случая с Украйна. Тя е в тесен контакт с шефката на европейската дипломация Катрин Ащън и с европейските си колеги. Тя, разбира се, поднесе извинения на колегите си от ЕС за съобщените думи", заяви Псаки.

Псаки увери, че не разполага с "подробности от независими източници за появата на записа в YouTube", но обвини руските власти, че са раздули случая като са пуснали аудиозаписа в социалната мрежа Тwitter.

Псаки дори намекна, че е възможно записът на телефонния разговор и разпространяването му да са дело на Русия и разузнавателните й служби. Тя отрече Вашингтон да се опитва да се меси в антиправителствените протести в Киев или да постигне определен техен резултат.

"Не трябва да е нещо изненадващо, че официални представители на САЩ обсъждат различни проблеми по света. Разбира се, че ги обсъждаме. Това правят дипломатите", изтъкна говорителят на Държавния департамент.
 

(БТА)

Повече подробности вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
27
 
4
 
! Отговори
специaлист преди 10 години
Клинове вкaрвa *** в своя зaден двор, зaщото русиятa никогa не би моглa дa си измие зверското лице нa поробител и окупaтор! укрaинците нa въстaние се вдигнaхa срещу русия товa е фaкт, руския гaсудaрствен модел е фaлирaл и се рaзпaдa!!
56
2
 
21
 
! Отговори
Патриот преди 10 години
не само *** the eu ,ами *** the usa също!
55
3
 
38
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
Подполковника е блестящ както винаги. С един "***" хваща три седераста;-))1. Вкарва клин между Сащ и ЕС2. Вкарва клин между опозиционните групи в Украйна3. Показа лицемерието на Сащ в цялата му противна светлина. Изчезват и малкото хора по света, които им вярват че са били "загрижени" за украинския народ и изобщо за всякакви други народи: иракски, либийски, сирийски..., Български и т.н
54
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПРОКЛЯТИЕТО НА ТЕКУМЗЕАмериканската история е белязана със за зловещото индианско пророчество, наречено проклятието на Текумзе. Отправил го е вождът на племето Шони към ген. Уилям Харисън през 1811 г. след битката при Типекано. Пророчеството се сбъдва - с президента Уилям Харисън през 1840 г. започва зловещият цикъл от смърт на президенти, чийто мандат започва в година, завършваща на нула. Седем US президенти са постигнати от пророчеството.Сред най-известните индиански вождове е легендарният Джеронимо, Поразяващият се, водил битка с белите цели 25 г., Седящият бик, Татанка Йотанка, М
53
39
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
руските ***, дa не си зaвирaт миризливaтa муцунa в отношениятa ЕС- СAЩ! рускaтa кочинa освен окупaтор нa Укрaйнa е и подлa шпионкa кaгебейскa
52
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз Джордж Сорос и всички като мен мразим Путин,мразим православни Русия и България мразим национализма,мразим белите християнски народи и обичаме ес,сащ и израел и обичаме да ми е вътре - Подпис ;лорд Евгени Минчев ,Сергей Станишев,Бойко Борисов,Меглена Кунева .Радан Кънев ,ранобудните ,Иван Костов ,БЕХ ,Хелзински комитет ,Шопа,Одисей 1 , шефовете на бТВ,Нова, Тв 7,кАнал 1 и останалите продажни медии
51
15
 
1
 
! Отговори
nqkoi_si преди 10 години
До Анти ЕС: Gusin Rubladjiq, mnogo pozdravi na maika ti i vsichki tvoi rodnini ot jenski pol! S tezi nihilistichni bratveji i iztyrkani oykroveni lyji moje da balamosvash pensionerite na Buzlufja, no ne i zdravomidleshtite hora! E*i si maikata, platen draskacho!
50
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По принцип е права , но на никой не му е приятно да се изнасят неща от кухнята или ощо по лошо мръсни *** от пералнята .До голяма степен Ес е виовен з ситуацията в Украйна , усетиха се , но беше вече късно .Така на времето се провалиха в Югославия ,а мериканците ги бяха оставили те да се оправят и станаха ужасиите в Босна и Хърватска.Трбвяше по късно американците св движение да оправят бакиите на Европа .
49
4
 
36
 
! Отговори
Анти ЕС преди 10 години
EС - лакеят на вмирисаният господар САЩ. Винаги западът е презирал Изтока. ВИНАГИ! За тях сме източно европейски ***. Никога не можем да сме наравно, никога не можем да сме партньори с англо-саксонско-ционистката чума. Винаги са ни презирали. И в Русия виждат най-големият дразнител, щото руснаците не им се дават. Нас ни съсипаха, сега искат и чрез Украйна да заробят Русия. Забравят западните *** какво стана с Наполеон и Хитлер. Не им увряха корпоративните тикви!
48
19
 
2
 
! Отговори
........ преди 10 години
Кутевските *** пак са ги активизирали :))))) Как са опорните точки? :))))))
47
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Давид и Голиат...нито единия вижда, нито другия е гол...но и това ще стане...в един час.
46
2
 
31
 
! Отговори
5522 преди 10 години
До Анонимен-55 Малко си назад с инфото-пояснявам--От 1914 год до 2009 год великият стожар на демокрацията--САЩ--участват в предизвикани от тях--92 воини и воръжени конфликта--във над 60 държави по света....По приблизителни и официялни данни ,жертвите са над 350 мил.!?!?!? В това число НЕ влизат Индианците и умрелите след икономически (реформи) хора.Това го пиша-защото всеки трябва да го знае...Та вие се учудвате че е напсувал Европа?!?!--Типично за американската арогантност и дебелоочие....
45
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ето къде и как се сформират ''демократичните''преходни правителства- в американското посолство.След сформиране на правителството то ще получава мъдри съвети как да защити най добре американските интереси.Справка- всички ''демократични правителства'' в България от 1989г насам.
44
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПРАВА Е ТАЯ ЗМИЯ ВИКТОРИЯ НЮЛАНД ДА КАЗВА МАЙНАТА МУ НА ЕС И АЗ КАЗВАМ МАЙНАТА МУ НА ЕС И ДОПЪЛВАМ ,МАЙНАТА И НА *** САЩ И ДА ЖИВЕЕ ПРАВОСЛАВНА БЪЛГАРИЯ,ПРАВОСЛАВНА РУСИЯ ,ПРАВОСЛАВНА УКРАЙНА ,ДА ЖИВЕЯТ,КИТАЙ , АРИЙСКИ ИРАН ,СИРИЯ ,ВЕНЕЦУЕЛА,БОЛИВИЯ И ВСИЧКИ ГОРДИ НАРОДИ БОРЕЩИ СЕ СРЕЩУ ЮДЕО-МАСОНСКОТО САТАНИНСКО ЗЛО НА ЗАПАДА .
43
2
 
29
 
! Отговори
death for USA преди 10 години
Време е да се свика нов Нюренбергски процес за престъпление срещу човечеството ,за това ,че ционистката пасмина ръководеща САЩ и лично евреина Хари Соломон Труман използваха атомни бомби срещу цивилно население над Хирошима и Нагазаки ,запалиха куп воини във Виетнам,Корея,Ирак бивша Югославия,Афганистан,Либия ,Сирия и сега в братска православна Украйна,воини и конфликти костващи милиони жертви ,Докога ще търпим!
42
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От три робства се измъкнахме: Византийско, Турско и комунистическо, за да ни продадат родните управляващи накрая в европейско робство. И последното ще е по-лошо от първото.
41
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Геноцидът извършен над коренното население на Америка"Този момент от американската история рядко се преподава в училищата на САЩ и Канада. Причината е ясна: в резултат на най-дългия холокост в историята на човечеството, са избити 95 от общо 114-те милиона местни индианци, живели на територията на днешните САЩ и Канада, пишат световни медии. Според книгата на Д. Стенард Американският холокост, издадена през 1992 г. от Оксфорд юнивърсити прес тази цифра е дори повече от 100 милиона.
40
2
 
11
 
! Отговори
На снимката преди 10 години
На снимката, Фиктория къв Фитали: Къде ще ходим? У нас или у вас?
39
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ало къде сте бре нео-либерални *** гейчета с меки китки и продажни душички на заплатка при Сорос да коментирате падението на американската външна политика и на жалкото слугинско положение на ЕС спрямо кукловодите си в САЩ,знаете ли,че преди няколко дена без много шум под натиска на САЩ ЕС е приел да се внася и отглежда на територията на ЕС генно модифицирана царевица от САЩ,къде са еколозите да протестират ,или техните протести са само такива за които им плащат
38
3
 
14
 
! Отговори
каруцар преди 10 години
Добре псува Фиктория. Но може да си поошлайфа псуването при Ружди-ту Рашидов, или при някой каруцар!