Американски дипломат наруга ЕС, извини се

САЩ обвиниха Русия за пускането на записания разговор в мрежите
Обновена: 7 фев 2014 14:08 | 7 фев 2014 10:08, Елка Василева
147
Американски дипломат наруга ЕС, извини се
Виктория Нюланд и Виталий Кличко. Снимка: Reuters

Помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Виктория Нюланд е поднесла извинения на ЕС, след като изтекъл в YouTube запис на неин телефонен разговор разкрива неин обиден коментар по адрес на Евросъюза във връзка с украинската криза, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Майната му на ЕС" (Fuck the EU), казва Нюланд на събеседника си. Гласът й е ясно разпознаваем. Събеседникът й е мъж, чийто глас отговаря на този на посланика на САЩ в Украйна Джефри Паят. Двамата дипломати обсъждат в разговора как да се уреди украинската политическа криза.

Разговорът изглежда е записан без знанието на двамата участници в него. Нюланд в момента е на посещение в Киев.

В разговора тя споменава името на Робърт Съри, номиниран от ООН за специален пратеник за Украйна. "Този тип, този Робърт Съри ще свърши страхотна работа, за да се уредят нещата", казва Нюланд и допълва, че е добре, че ООН ще помогне по този начин за уреждане на нещата в Украйна. Тук тя вметва обидния коментар по адрес на ЕС.

Освен това Нюланд казва на Паят, че не смята, че бившият световен шампион по бокс и настоящ опозиционен лидер Виталий Кличко трябва да участва в следващо правителство на Украйна.

"Не смятам, че Клич (Кличко) трябва да влиза в правителството. Не мисля, че е необходимо. Не мисля, че е добра идея", казва Нюланд. Тя добавя, че според нея друг украински опозиционен лидер - Арсений Яценюк има нужния икономически и управленски опит за участие в украинското правителство.

Разговорът бе пуснат в YouTube, а след това бе широко препредаден в Тwitter. Не е известно кога той е бил проведен, отбелязва АФП. В разговора обаче се описват събития, които вероятно са се състояли в края на януари, отбелязва Ройтерс.

Говорителят на Държавния департамент Джен Псаки не отрече такъв разговор да се е състоял, но отказа да коментира нещо повече за "частен дипломатически разговор". Тя обаче уточни, че Нюланд е поднесла извинения.

"Работим изключително тясно с ЕС и неговите представители и точно това прави помощник държавният секретар в случая с Украйна. Тя е в тесен контакт с шефката на европейската дипломация Катрин Ащън и с европейските си колеги. Тя, разбира се, поднесе извинения на колегите си от ЕС за съобщените думи", заяви Псаки.

Псаки увери, че не разполага с "подробности от независими източници за появата на записа в YouTube", но обвини руските власти, че са раздули случая като са пуснали аудиозаписа в социалната мрежа Тwitter.

Псаки дори намекна, че е възможно записът на телефонния разговор и разпространяването му да са дело на Русия и разузнавателните й служби. Тя отрече Вашингтон да се опитва да се меси в антиправителствените протести в Киев или да постигне определен техен резултат.

"Не трябва да е нещо изненадващо, че официални представители на САЩ обсъждат различни проблеми по света. Разбира се, че ги обсъждаме. Това правят дипломатите", изтъкна говорителят на Държавния департамент.
 

(БТА)

Повече подробности вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
youtube/watch?v=sSx8yLOHSUs
96
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ako iskate da cuete zapisa anna-news tocka info. MNOO e gotin...Napravo po dolni gasti gi sbaraha...;))
95
4
 
5
 
! Отговори
Anon преди 10 години
Кратко и просто си го е казала жената....
94
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Напълно е права американската дипломатка да си го мисли , само дето не е било много дипломатично да се изрява така и съвсем не е дипломатично да излизат такива разхговори в публичното пространство . Кашата с Украйна я заабърка ЕС , защиото в момента няма лидери в съюза и действията са им половинчати . За това е и такова отношението на американцитте към тях , въпреки че и америка страда от липста на голяма лидертсво в момента . А природата празноти не се допускат за това други се наместват .
93
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПАРЛАМЕНТА НА УНГАРИЯ С ОГРОМНО МНОЗИНСТВО ОДОБРИ СТРОЕЖА НА ПЪРВАТА ЯДРЕНА ЦЕНТРАЛА В СТРАНАТА ,ТЯ ЩЕ БЪДЕ ИЗЦЯЛО ПОСТРОЕНА ОТ РУСИЯ ,КАТО РУСИЯ ЩЕ ОТПУСНЕ ЗАЕМ НА УНГАРИЯ ЗА ПОСТРОЯВАНЕТО НА УНГАРСКАТА АЕЦ...ТОВА Е ДЪРЖАВНИКА ВИКТОР ОТБАН,А НЕ КАТО НАШЕНСКАТА МУТРА ББ ,КОЙТО СЛЕД ПОСЕЩЕНИЕТО НА ХИЛАРИ КЛИНТЪН СЕ ОТКАЗА ОТ АЕЦ БЕЛЕНЕ ВЪПРЕКИ ОГРОМНИТЕ СРЕДСТВА ДАДЕНИ ОТ БЪЛГАРИЯ ПО ПРОЕКТА И СЕГА НИ ОЧАКВА И ОСЪЖДАНЕ ОТ АРБИТРАЖНИЯ СЪД ПО ДЕЛОТО ЗАВЕДЕНО ОТ РУСКА СТРАНА
92
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
109 Безподбна простотия си , ББ си го докара сам като алернатива на Тройната ламя / БСП.ДПС,НДСВ / , както си докара сам и днешната Тройна кояалиция зависеща от средния пръст на Волен.
91
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Точно по същият начин американците ни докараха на власт банкянският *** ББ!Ето това е тяхната "демокрация".
90
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Първо ПРЕВОДА е "*** ги EU".Второ, що за ИЗКАЗ на "дипломат".Трето, що за *** е тази парясница та да говори по подобен начин. Така говорят проституткитеНа околовръстното.Това не е скандал. Това е МЕГА-УЛТРА-СКАНДАЛ!!!Представете си след като жените на американците говорят така то КАК ЛИ говорят мъжете им!!
89
2
 
23
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
Студена пот облива младшата вещица. Кой знае за какви "ценности" и "демокрации" още е говорила, и дали няма да излязат на бял свят?!? Заслепени от своята "изключителност", даже са забравили да си криптират телефоните.... Така е, като пращат шахматисти на турнир по джудо, и на КГБ - флашки и чалъми да продават;-))
88
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 105: Американците вече признаха за записа, няма нищо "поукрасено", всичко си е истина. Руснаците не могат ли и те да послушват? Или това е привилегия само за демократичните държави?
87
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тъпичък си 104, обвинявaт русия, не сaмо че е пуснaлa в нетa " рaзговорa", a че го е ПОДСЛУШAЛA, още повече, че е възможно дa го е поукрaсилa порядъчно! нaли пискaхa, че СAЩ подслушвaли дипломaти, е ***.ин сaм си признa пред цял свят )))
86
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"обвиниха Русия за пускането на записания разговор" - Кой ми е *** в гащите? "Collateral Murder" пак ли Русия го пусна в интернет? Или уринирането на американци върху труповете на афганистанци - пак Русия ли го публикува?
85
25
 
2
 
! Отговори
aнти русия преди 10 години
до преди някой и друг месец лъжехте, че Чехия щялa дa купувa руски реaктор, НО СЕ ОКAЗA ЧЕ УЕСТИНГХAУС ЩЕ СТРОИ ТAМ! Тaкa че не бързaйте и с Унгaрия, още повече тaм не строят НОВA рускa центрaлa, a един реaктор нa вече съществувaщa AЕЦ!
84
25
 
4
 
! Отговори
aнти русия преди 10 години
Кaквa енергетикa сa " гепили" aмерикaнците бе??? бг. енергетикaтa е в руски ръце, ти не знaеш ли от къде " купувaме" гaз, петрол, ядрено гориво??? от русия бе глaвурняк, не от Aмерикa! близо 5 милиaрдa ЕВРО ВСЯКA ГОДИНA беднa Бългaрия ДAРЯВA НA русиaтa зa " енерго носители"!
83
26
 
1
 
! Отговори
дипломaтите преди 10 години
ЕС и СAЩ ще се рaзберaт кой, кого и зaщо е обидил! Те сa близки съюзници, a зaписa дaли е aвтентичен ще стaне ясно много скоро! Тук гнусотиятa се нaричa - ПОДСЛУШВAНЕ И ДВУЛИЧИЕ!
82
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Обама: Украинците сами да определят бъдещето си!"А зад маската на лицемерието- този опозиционер не ни харесва за нов управляващ, онзи е подходящ. Дори не се допуска вариант да не е от опозицията...
81
4
 
37
 
! Отговори
Анти ЕС преди 10 години
Всички революции от 89-та досега са мислени и изработени в офисите на ЦРУ. Моделът винаги е един и същ - организират западните *** революции, лаят за демокрация чрез лакеите им опозиционери, свалят "тиранина" и "диктатора" и установяват новият световен ред. Гепят енергетиката, съсипват местната икономика, идват ЧЕЗ, ЕВН, БИЛЛА, МЕТРО, народът губи независимостта си упоен от желание за фалшива демокрация. Хаир да не видят ония с лицемерните си англо-саксонски усмивки.
80
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
е що триете " клaсaциятa" нa Убичaщите рaшa бе днеЗ.бг? я дa повториме списъкa от пострaдaлите от рушкaтa емпериЪ- кaвкaзките нaроди, укрaинците, Прибaлтикa, Полшa, Чехия, Словaкия, Румъния, Молдовa, Унгaрия хa, хa тия a и цял свят толко ви обичaт, че чaк искaт дa ви нямa руски мекеренцa!
79
2
 
17
 
! Отговори
по каруцарски преди 10 години
До БАЧКАТОРНе съм съгласен с "Псуват по моряшки"! Те псуват по каруцарски!
78
4
 
4
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
Qka snimka:D kakto q gleda taka moje li da i iztriaska edin v zybite :D