Украйна на прага на война, 18 загинали

Най-кръвопролитният ден в страната, откакто е независима
Обновена: 19 фев 2014 10:11 | 19 фев 2014 07:57, Александър Попов
115
Украйна на прага на война, 18 загинали
Снимка: Reuters

Най-малко 18 души, включително 7 милиционери, загинаха в Киев при сблъсъци между силите за сигурност и  антиправителствени демонстранти, предадоха световните агенции.

Милицията атакува през нощта протестиращите на площад "Независимост", след като Украйна преживя най-кръвопролитния ден, откакто получи независимост от Съветския съюз през 1991 г.

Здравното министерство заяви, че при насилието са загинали 11 цивилни. Вътрешното министерство съобщи за 7 убити милиционери.

Според властите са ранени около 500 човека, от които близо 300 служители на реда. По оценка на изтъкнатата лекарка и общественичка Олга Богомолец обаче ранените са над 1000. Тя каза, че болниците са претоварени от наплив на пострадали хора, отбелязва ДПА.

Още по темата

Силите за борба с безредиците предприеха настъпление към окупирания от демонстранти площад "Независимост". Протестиращи замеряха органите на реда със запалителни бомби и камъни.

Телевизионни кадри показаха как милицията хвърля зашеметяващи гранати по демонстрантите, а между протестиращите и служителите на реда се виждаше линия от горящи палатки, гуми и дървета.

Силите за сигурност постепенно завоюваха позиции, но на площада продължиха да стоят хиляди демонстранти. Преди това един от опозиционните лидери - Виталий Кличко, заяви пред протестиращите:

"Няма да си тръгнем оттук. Това е остров на свободата. Ще го защитаваме".

Посолството на САЩ в Украйна призова всички американски граждани в Киев да не излизат навън, за да избегнат насилието по улиците. Говорителят на Белия дом Джей Карни заяви, че САЩ са ужасени от насилието, и призова Янукович да започне наново диалог с опозицията, отбелязва ДПА.

Опозиционната украинска телевизия "Канал 5" прекрати ефирното си излъчване в цяла Украйна. Неин представител, цитиран от ИТАР-ТАСС каза, че сега тя предава само по интернет.

Лидерът на парламентарната група на украинската опозиционна партия "Отечество" Арсений Яценюк каза днес, че на преговорите с президента Виктор Янукович представителите на опозицията са настояли за "незабавно обявяване на примирие и изтегляне на силите, за да се опази живота на хората", съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Яценюк заяви, че Янукович е предложил на опозицията "на практика да се предаде и да напусне територията на Майдана". Опозиционният лидер заяви, че след като не е обявено примирие и "властите нямат желание за това", Украйна се оказва "на прага на най-драматичната страница" в своята история.

"Ние ще останем с хората. На Майдана има мирни хора и те имат право да останат и да продължат мирния си протест", каза той.

Президентът на Украйна Виктор Янукович призова опозицията да направи компромис и да намери общ език в името на бъдещето на страната.

"Винаги съм смятал използването на сила за погрешен подход. Най-добрият и ефективен начин е да се намери общ език. Да се направи компромис. Да се постигне договореност. Вече съм казвал неведнъж, че в такъв случай донякъде губи властта. Губи и опозицията. Но печели Украйна", заяви Янукович в обръщение към нацията.

Повече за случващото се в Украйна вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още по темата: украйнаBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
18
 
10
 
! Отговори
Кошевой преди 10 години
Това са комунистите - като магарета на мост.Готови са народът им да се избие, но да не дадат властта. "Ами с кръв сме я взели, с кръв ще я дадем" - това им е девизът на тия античовеци.Докато ги има, ще има коварство и смърт.
15
25
 
15
 
! Отговори
ф-1 преди 10 години
Най-алчното животно е КОМУНИСТА!Няма чест, няма скрупули!Ще мине през трупове, ще се задави с кръв,но трябва да налапа всичко!
14
0
 
8
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 10 години
Щеше да е прекрасно, ако някой само си чешеха езиците. Лошото е, че наливат бензин в огъня!
13
17
 
12
 
! Отговори
до 18 преди 10 години
Глупости пишеш. Иначе Янукович е срам за Европа. Когато се постави на преден план въпросът за промяна на Конституцията и следователно ограничаване на правата му...той заповяда щурм...убийства и разделение на хората.....Помнете ми думата...ако Мутрата дойде на власт...той е също така *** и отмъстителен, готов на всичко за власт, като Янукович...майка им жална на невинни и виновни....
12
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 18Орешарски не е диктатор,но виж Тиквата и Бялата Златка в тандем не биха се поколебали да окървавят народа.Прочее,те са много по-мастити фенове на диктатурата и другаря путин,но прикрито...спазват конспирационните си напътствия.
11
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Янукович, вади танковете!Тази гнусна *** или да чака новите избори, или да отива да копа на къра!
10
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Донбас се намирал в Украйна!Горките украинци и идея си нямат какво демократизиране ги очаква
9
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И Господ от свода, през гъстия дим,гледаше на всичко тих, невъзмутим!...
8
27
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Орешарски е българския Янукович - същия озлобен диктатор.
7
2
 
4
 
! Отговори
макето преди 10 години
лошо на ного лошо оди тоя свет а и по лошо ке става ке дойде време вино и ракия да немаме гладни и жадни да одиме ама еле е демократия
6
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия за какво стоят на площада, американците вече им избраха нов президент, к'во горят гумите само?
5
16
 
37
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
За разлика от болшинството от вас,снощи гледах какво ставаше и даже се чудя,как жертвите не са повече. Та,мирните протестиращи палеха,де що видят и обстрелваха ченгетата с фоирверки. Направо трябва да са благодарни,че бяха толкова меки деиствията на полицаите. А тия ***,дето ги насъскваха от задната линия,те си заслужават да полежат в реанимацията за половин година.Аман от неинформирани невежи,които само "антикомунизъм " им е в устата
4
10
 
26
 
! Отговори
ЕВРОФАШИЗЪМ преди 10 години
в действие. Който не е виждал цветни революции и преврати - да види как се прави в Украйна. Христоматиен пример. СИНЯТА ПОЛЮЦИЯ в България още не можем да я изчистим и й носим последствията.
3
9
 
25
 
! Отговори
бай иван преди 10 години
САЩ само си чешат егото, и искат да докажат на руснаците че са велики. Не знам каква е тази омраза към православните христяни, но нещата вървят към втора Сирия.
2
17
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гледайте сега севернокорейците как ще полазят форума.
1
5
 
16
 
! Отговори
София преди 10 години
Демокрация е трудно нещо на изток. То у нас е почти невъзможно. Жалко за загиналите. Власт не се дава лесно.