Украйна на прага на война, 18 загинали

Най-кръвопролитният ден в страната, откакто е независима
Обновена: 19 фев 2014 10:11 | 19 фев 2014 07:57, Александър Попов
115
Украйна на прага на война, 18 загинали
Снимка: Reuters

Най-малко 18 души, включително 7 милиционери, загинаха в Киев при сблъсъци между силите за сигурност и  антиправителствени демонстранти, предадоха световните агенции.

Милицията атакува през нощта протестиращите на площад "Независимост", след като Украйна преживя най-кръвопролитния ден, откакто получи независимост от Съветския съюз през 1991 г.

Здравното министерство заяви, че при насилието са загинали 11 цивилни. Вътрешното министерство съобщи за 7 убити милиционери.

Според властите са ранени около 500 човека, от които близо 300 служители на реда. По оценка на изтъкнатата лекарка и общественичка Олга Богомолец обаче ранените са над 1000. Тя каза, че болниците са претоварени от наплив на пострадали хора, отбелязва ДПА.

Още по темата

Силите за борба с безредиците предприеха настъпление към окупирания от демонстранти площад "Независимост". Протестиращи замеряха органите на реда със запалителни бомби и камъни.

Телевизионни кадри показаха как милицията хвърля зашеметяващи гранати по демонстрантите, а между протестиращите и служителите на реда се виждаше линия от горящи палатки, гуми и дървета.

Силите за сигурност постепенно завоюваха позиции, но на площада продължиха да стоят хиляди демонстранти. Преди това един от опозиционните лидери - Виталий Кличко, заяви пред протестиращите:

"Няма да си тръгнем оттук. Това е остров на свободата. Ще го защитаваме".

Посолството на САЩ в Украйна призова всички американски граждани в Киев да не излизат навън, за да избегнат насилието по улиците. Говорителят на Белия дом Джей Карни заяви, че САЩ са ужасени от насилието, и призова Янукович да започне наново диалог с опозицията, отбелязва ДПА.

Опозиционната украинска телевизия "Канал 5" прекрати ефирното си излъчване в цяла Украйна. Неин представител, цитиран от ИТАР-ТАСС каза, че сега тя предава само по интернет.

Лидерът на парламентарната група на украинската опозиционна партия "Отечество" Арсений Яценюк каза днес, че на преговорите с президента Виктор Янукович представителите на опозицията са настояли за "незабавно обявяване на примирие и изтегляне на силите, за да се опази живота на хората", съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Яценюк заяви, че Янукович е предложил на опозицията "на практика да се предаде и да напусне територията на Майдана". Опозиционният лидер заяви, че след като не е обявено примирие и "властите нямат желание за това", Украйна се оказва "на прага на най-драматичната страница" в своята история.

"Ние ще останем с хората. На Майдана има мирни хора и те имат право да останат и да продължат мирния си протест", каза той.

Президентът на Украйна Виктор Янукович призова опозицията да направи компромис и да намери общ език в името на бъдещето на страната.

"Винаги съм смятал използването на сила за погрешен подход. Най-добрият и ефективен начин е да се намери общ език. Да се направи компромис. Да се постигне договореност. Вече съм казвал неведнъж, че в такъв случай донякъде губи властта. Губи и опозицията. Но печели Украйна", заяви Янукович в обръщение към нацията.

Повече за случващото се в Украйна вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още по темата: украйнаBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
1
 
! Отговори
долар преди 10 години
към 92 ком. 92 ком. се отнася до 80 анонимен
75
0
 
2
 
! Отговори
долар преди 10 години
До Анонимен 83 Да бе, но да се пролее чужда кръв, а твоята да остане за генофонд!))) Такива като теб трябва да се показват в зоологическа градина до клетките с маймуни срещу 1 левче. Хайде, да не обиждаме маймуните.)))
74
0
 
2
 
! Отговори
долар преди 10 години
до касап 3 коментар Касап, срочно сменяй полукълбата, минавай на резервния вариант - тези, които отговарят за мисловната дейност се намират от кръста нагоре.
73
1
 
3
 
! Отговори
долар преди 10 години
cartman 51 Ей, човече, ти българите съвсем за *** смяташ! А представи си, че ти си полицай - няма ли той право да защитава живота си? И защо смяташ, че най-добре знаеш, какво желаят 45 милиона останалите украинци? За свобода той се е борил... А направи това, което правите на Майдана в някоя от европейските страни или Америка - ще ви пометат за един час с БТР-те, водни пушки, гумени куршуми и т.н. Млади фашизоиди сте - това е истината!!!
72
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ne vijdate li kakvo stava .... i dvete sistemi sa upravlqvani ot jidove ! i sega shte hvarql dvete sistemi evropeici i rusnaci v svetovna voina da se izpotrepqt kolkoto se moje poveche beli hora ! egati dolnite izvanzemni !
71
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонименti si lud,ne vijdash li kakvo se sluchva v kiev, p1len radikalizm
70
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До asdКога за последно си бил в страните от източния блок, че правиш такъв анализ? Да не би в сънищата си ? Или бистриш политиката за чашка ракийка и салатка в кварталното кафене, където всеки втори се смята за Наполеон?
69
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До cartmanА как могат силите на реда да защитят живота си, западноукраинецо? Или ти мислиш, че са киборги? Ти си представител на радикална опозиция, а питал ли си тези, които не са по площадите , имате ли вие да представлявате 45 милионен украински народ. А добре ли е с винтовки с оптични прицели да се убиват хора, нали гледаме руска телевизия и показаха как един от вашите "революционери" стреля по хора ей -така както казват руснаците "от балды". Това се казва беспредел!!!!
68
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименНищо добро не е дошло от Русия? Така ли? Чети повече !!!! А от кого очакваш добро? И вообще кой ти каза, че сидейки и очаквайки че ти ще го получиш?
67
2
 
12
 
! Отговори
Георги Ценов преди 10 години
"Говорителят на Белия дом Джей Карни заяви, че САЩ са ужасени от насилието, и призова Янукович да започне наново диалог с опозицията, отбелязва ДПА."А не бяха ужасени когато настъпиха в Афганистан... САЩ правят смрадта по целия свят!
66
7
 
12
 
! Отговори
pen4o преди 10 години
И Украйна и България продължават да са в лапите на същото милиционеро-комунистическо зло, но в Украйна мащабите на безобразията са по-големи - защото държавата е по-голяма и по-дълго са "строили светлото комунистическо бъдеще".
65
5
 
18
 
! Отговори
Менахем Бегин преди 10 години
Тези идеалисти в Украйна ако знаеха каква "демокрация" ги очаква ...
64
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Eto taka se pravi! Ne kato nashite piklivi mirni protestcheta... komunist vlast dava samo s kryv!
63
1
 
11
 
! Отговори
Ok! преди 10 години
До АзНикога няма да ни приемат за равни с нашите политици. Държат се като леки жени и предават на всяка крачка България. Предателите никога и никъде не са ги приемали.
62
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
77 тик так тик так бръм куку
61
5
 
21
 
! Отговори
nikonik преди 10 години
В Украйна и Сирия се разиграва военният театър на Четвъртата Световна Война между ЗАПАДА=> САЩ,ЕС(Световната Банка , Международния валутен Фонд,Федералния Резерв, Европейската Центарална Банка ) и Новите Сили (Континенаталнитре Сили ,богати на природни и човешки Ресурси,пазейки ги от западните колонизатори)Русия,Китай,Индия ,Венецуела, Иран и донякъде останалите от Южна Амерка.
60
10
 
11
 
! Отговори
Аз преди 10 години
До НаблюдаващАми какво искаш, като постоянно се връщаш към старото и въздишаш по Тошо?! Вместо да обвиняваш западните страни - вземи, че промени България така, че да стане като тях! Тогава ще ни приемат за равни - когато станем като тях!
59
20
 
8
 
! Отговори
Аз преди 10 години
До иванПутинизма се опитва да настъпи и в Украйна, и в България, а и на други места. Отпора срещу путинизацията на която и да е страна е важен за всички страни.
58
1
 
45
 
! Отговори
иван преди 10 години
дайте да оправим България и после да седнем да поговорим за Украйна .от колко време сме в евро зоната ?до колко са ни европейски заплатите?къде са ни производствените мощности ,за сега сме само в сферата на услугите?има ли не корумпирани служите ли ,някъде въобще?България кога ,ще влезне в шенген?какво стана с интеграцията на ромите ,Франция защо ги не иска.те са европейци?
57
1
 
5
 
! Отговори
pr преди 10 години
Do 85 m aman ot bai ganiovci s ograicheni misli