Тимошенко обяви: Кандидатирам се за президент

Освободеният лидер на опозицията вече е в Киев
Обновена: 22 фев 2014 20:20 | 22 фев 2014 19:00, Красимир Ангелов
255
Тимошенко обяви: Кандидатирам се за президент
Снимка: Reuters

Освободеният лидер на опозицията в Украйна Юлия Тимошенко обяви, че възнамерява да участва на изборите за президент на Украйна, насрочени от парламента за 25 май, предаде ИТАР-ТАСС.

"В момента пътувам за киевския площад Независимост. Ще се кандидатирам за поста на президент”, заяви Тимошенко, преди да отлети от Харков за Киев.

Още по темата

Тимошенко бе изведена от болницата в инвалидна количка, но с бодър вид. "Диктатурата падна", гласи първото изявление на Юлия Тимошенко след освобождаването й, поместено на уебсайта на  нейната партия "Баткившчина" и цитирано от АФП.

Малко преди 20 часа Юлия Тимошенко пристигна със самолет  в Киев и се отправи към площад "Независимост", съобщи ИТАР-ТАСС.

Както Dnes.bg съобщи, по-рано днес украинската Върховна Рада прие постановление за отстраняване от длъжност на държавния глава Виктор Янукович. За това решение гласуваха 328 народни представители.

Депутатите решиха още да свикат предсрочни президентски избори на 25 май. Новоизбраният днес председател на Върховната Рада Олександър Турчинов заяви, че президентът се е отказал от конституционните си задължения и това "заплашва функционирането на държавата, териториалната цялост и суверенитета на Украйна".

Малко по-рано украинският президент Виктор Янукович заяви в телевизионно интервю, че няма да подава оставка.

"Не съм напуснал страната. Нямам намерение да подавам оставка. Аз съм легитимно избраният президент", обяви той в интервю за телевизионен канал, базиран в големия източен град Харков.

По-късно той отново заяви, че категорично отказва да признае решението на Върховната Рада за отстраняването му от длъжност.

Според новоизбрания председател на украинския парламент Олександър Турчинов тази вечер е бил осуетен опит на президента Виктор Янукович да отпътува със самолет за Русия и сега той пребивава в Донецка област.

"Той е опитал да се качи на самолет за Русия, но гранични служители са го спрели", гласят цитираните от агенция Интерфакс  думи на Турчинов.

По информация на РИА Новости Виктор Янукович планира обиколка на югоизточната част на страната.
„Възнамерявам да тръгна на обиколка в югоизточната част на страната, която все още е по-малко опасна или повече безопасна”, се посочва в изявление на Янукович, публикувано в интернет.

Същевременно председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу  приветства в акаунта си в Туитър освобождаването от затвора на бившия украински премиер Юлия Тимошенко. Официална делегация на Европейския парламент отпътува днес  за Киев, за да обсъди с украинските депутати помощта, която ЕС  може да окаже на страната, за да излезе от кризата, съобщи още  ИТАР-ТАСС, като се позова на пресслужбата на ЕП.

Тя е оглавявана от председателя на комисията на ЕП по външните работи, германския евродепутат от Европейската народна партия Елмар Брок.

Министрите на външните работи на Великобритания Уилям Хе и на Германия Франк-Валтер Щайнмайер са се споразумели да подкрепят новото правителство на Украйна и да способстват за предоставянето на финансова помощ от страна на Международния валутен фонд, съобщава още ИТАР-ТАСС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още по темата: УкрайнаЮлия Тимошенко
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
1
 
18
 
! Отговори
Точно тая преди 10 години
натресе на Украйна газ за 500$ за 10 години напред. И това защото дължеше на руското Министерство на отбраната 100 млн $ за неизпълнен договор и е замесена в убийство . Нейния авер бивш мин.-преседател Лазаренко лежа в американски затвор. Та тази "боркиня" за демокрация са я хванали за "топките" и Русия и САЩ
83
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен 777 преди 10 години
50 млн и няма един честен човек за президент
82
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
О устата и хазарите са доволни!Нищо ново за онея шерини и реалности ,даже не ги и съжелявам ,бяха велика работа ,но предпочетоха да са атаманска сбирщина.
81
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 88Той шамари не раздава, а само яде. Като го погледнаха злобно Обама и Меркел изтегли съветските кенефни служби от Украйна със скоростта на светлината и почнаха да пукат съветските му тоалетни в Украйна.
80
4
 
28
 
! Отговори
гачно преди 10 години
ураааа Украйна е свободна.....добре дошли в мизерията,пригответе се за много глад и много мизерия....точно след 5-6 години ще се молите на Русия,ама ....
79
4
 
14
 
! Отговори
лудия преди 10 години
това е ясно тоя номер с украина американците го правят за да вържат ръцете на русия в сирия. но както казват братята на обама нанайси феро :) :))) мисля че на путин ще му писне и ще покаже на америка къде и е мястото в най-скоро време дори и с цената на 3та световна, което не е лошо да прочисти малко света от а на баидан и обама това ще им е наи скъпата *** от русалка по 2.5 милярда на калпак.
78
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БЪЛГАРИТЕ НЕ СМЕ СЛАВЯНИ А СМЕСИЦА ОТ БЪЛГАРИ,ТРАКИИЦИ,И СЛАВЯНИ А РУСИЯ Я ОБИЧАМЕ ПОРАДИ ИСТОРИЧЕСКИ ПРИЧИНИ А НЕ ЗАЩОТО СМЕ СЛАВЯНИ
77
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
хахаха тая театриса е голям майтап. Вече знам каква е договорката, с преврат еврейте махната сегашния ***, и извадиха тая кукли на конци от затвора за да я поставят на поста на които да я използват за техните си цели. А украинските овци ще гласуват за нея ....ХАХАХАХАХАХАХ ЛЕЛЕЕЕЕ ЛЕЛЕ
76
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами до 25 май кой ще бъде президент
75
8
 
17
 
! Отговори
За съжаление на преди 10 години
всички славяни ще гледаме една братоубийствена гражданска в война в близка на нас страна. ТЕНКЮ УСА, ТЕНКЮ ЕС. В непосредствен планл добре, че зимата свърши , че пак ще останем без газ заради Юлка и приятели
74
8
 
7
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До Детелина Защо лъжеш? Ако не си наясно ,рано следобед губернаторите на източните провинции ,южните и Крим са се разбрали да не играят по свирката на Киев. Това да ти говори нещо а?
73
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Утре свършва Олимпиадата и чакам с интерес отговора на чичо Путин. Очаквам да раздава големи шамари.
72
11
 
8
 
! Отговори
син боклук преди 10 години
ха ха ха и най-готиното ще е крадлата симулантка наистина да спечели изборизалагаики на акъла на хора избрали *** боксьор за техен водач шоу ще има а и бежанци впоследствие
71
18
 
12
 
! Отговори
лют Десен сектор преди 10 години
До АнонименХип хип,УРА !!! Янукович,болшевишката ***,взе че ПАДНА !!! (политически).Хип хип,УРА !!! Чака го скоропостижно съдбата на Димчо Михалевски(физически) Хип хип,УРА !!! Дядя *** от яд ПУКНА !!!пп-Русия - Финландия 1:3 и край на мечтите за титла по хокей в Сочи-дядя *** свет му се вие от безпомощна злоба и трагикомична мъка!!! БУУУ ха хаха ха ха ха!!!
70
11
 
11
 
! Отговори
Детелина преди 10 години
Пореден провал на Русия да задържи свой сателит. Украйна обаче е голяма. Интересно как ще се развият събитията в БГ. Ако Путин стигне до извода че разходите няма да се оправдаят е възможно натискът над България да нарастни. Тук поне техните хора са на власт и протестите оредяха.
69
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Още по-добре след 25 май ще гледаме протести срещу Тимошенко.
68
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
най-голямата крадла излезе от затвора, за да краде повече и тя, и тия , дето до сега не можаха да крадат.тя нали беше мноооогооо болна ?
67
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ХА - Ха - Ха! Много подходяща снимка сте избрали! Мисля, че даже нямаше нужда от написаното, снимката говори достатъчно красноречиво положението в Украйна. :)
66
14
 
12
 
! Отговори
demosten2 преди 10 години
*** газ пикаят (руска) и са впрегнали троловете да работят извънредно. И няколко PR агенции изкарват пари в момента!!
65
3
 
7
 
! Отговори
Бънди преди 10 години
До 76 те като надушат някакви парички веднага оздравяват. Днес е била в количка , ама до утер ще проходи.