Русия ще изчака с финансовата помощ за Украйна

Украински депутати предлагат местни избори в Киев заедно с президентските
Обновена: 23 фев 2014 13:02 | 23 фев 2014 08:50, Елка Василева
207
Русия ще изчака с финансовата помощ за Украйна
Снимка: Reuters

Русия ще вземе решение за отпускане на извънреден транш от финансова помощ за Украйна, след като в Киев бъде съставено ново правителство.

Това заяви руският финансов министър Антон Силуанов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Още по темата

"Ние наистина обсъждахме въпроса за покупка на украински държавни облигации за 2 милиарда долара миналата неделя, но тъй като политическата ситуация рязко се промени, трябва да разберем с какво правителство ще си сътрудничим, поради което възнамеряваме да изчакаме съставянето на нов кабинет, да разберем политиката на правителството и съответно след това да решим", каза Силуанов.

В края на 2013 г. Русия реши да вложи в украински облигации до 15 млрд. долара. Скоро след това бе закупен първият транш на стойност 3 млрд. долара.

Във Върховната рада на Украйна е внесено проектопостановление за произвеждане на избори за градски съвет и кмет на Киев едновременно с предсрочните президентски избори, съобщи ИТАР-ТАСС.

Депутати от партия "Свобода" предлагат на 25 май да има избори за градски съвет и кмет на Киев. Текстът на предложението е публикуван на уебсайта на парламента. По-рано Върховната рада насрочи предсрочни президентски избори за 25 май.

Депутатът Петро Порошенко заяви, че официалният вестник на парламента е публикувал закона за възстановяване на конституцията от 2004 г.

По думите му в днешния брой на официалния вестник са публикувани също така решенията на Върховната рада за уволнение на вътрешния министър Виталий Захарченко и генералния прокурор Виктор Пшонка и за назначаване на Арсен Аваков за вътрешен министър.

Служители на външното министерство се обърнаха към парламента с искане да гласува оставка на външния министър Леонид Кожара. Според тях той "повече няма морално право да представлява страната на международната сцена", след като парламентът е гласувал оставка на президента Виктор Янукович за неизпълнение на служебните задължения.

Съветът на Луганска област призова Върховната рада да приеме решение за изземване на оръжията на радикалните активисти. В град Днепродзержинск местни комунисти демонтираха паметник на Ленин и го пренесоха в музей. Преди това радикално настроени младежи изрисуваха паметника с боя. През последните няколко дни в различни градове на Украйна бяха свалени или разрушени над 10 подобни монумента, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Междувременно върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Ащън призова "всички страни в  Украйна да се държат отговорно, за да защитят единството, суверенитета, независимостта и териториалната цялост" на страната, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Ащън каза в изявление, публикувано на уебсайта на външнополитическата служба на ЕС, че в Европа внимателно следят  "бързо променящата се ситуация в Украйна" и "напълно подкрепят  всестранния политически процес".

По думите й ЕС е готов да окаже помощ за успокояване на напрегнатата ситуация в Украйна и призовава страните в конфликта към "конструктивен диалог".

Ащън също така приветства освобождаването на украинската  опозиционна лидерка Юлия Тимошенко.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Имах предвид коментар 171!
133
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен Не пиши глупостти!ИЗЛАГАШ СЕ!
132
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Украйна се очисти от предатели. Всички путинисти се разбягаха като подплашени пилци. Кой на запад кой в Русия. Дори и шефовете на сдружението за влизане на източна Украйна в концлагера на РФ, ведна след вчерашното им сборище в Харков са изчезнали в посока Москва. Това показва недвусмислено какви са настроенията и в Изтомна Украйна. Изглежда, че на Путин ще му са необходими руски танкове за да принуди източна Украйна да се отцепи от западна, което показва че нашите путинисти са пълни ***.
131
6
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
Той Янукович затова остави нещата толкова да загрубеят, защото работи за разцепването на страната - това е руският план. Сега отиде в Харков и там ще твърди, че той е легитимният президент, с което ще раздели украинците. Дано източните не се окажат толкова ***, защото в сегашния си вид Украйна може да бъде много влиятелна, иначе ще станат памперс на Русия.
130
1
 
1
 
! Отговори
st преди 10 години
Русия и запада си гледат тяхното и всеки един от тях е доволен и двете страни са лами,хехехехе
129
1
 
11
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
Аштън много държи Украйна да е цяла, защото ако се разцепи, Източната ще премине безвъзвратно към Русия, а Западната много бързо ще разбере цялата "демократичност" на Запада и отново ще се обърне към Москва. А ако междувременно я приемат и в ЕС, резила за западняците ще е глобален. Това ще е и края на ЕС. Западните райони, които се полячеят са националисти. Те обаче искат пълна независимост - както от Русия, така и от Полша. Само че ако го няма изтока да ги храни, ще питат де с*рат гладните.
128
2
 
6
 
! Отговори
тя преди 10 години
Да се сложи край! Разпадна се Югославия ,Чехословакия ! Защо е тая огромна Украйна имаща много противоречия? Да се раздели на 2 - източна и западна и да се тури най- после ред. Източната ще се финансира от Русия , а западната от Америка и те ще си живеят добре, но да му мислим ние.
127
0
 
4
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Ситуацията е много тревожна около целостта на Украйна. Ако на изборите победят прозападните партии, има голяма вероятност изтокът да се отцепи първо като автономия, после като отделна държава и след това да се присъедини към Русия. Путин вече направи този номер с Абхазия и Южна Осетия, като ги открадна от Грузия преди години. Сега те са "автономни", разбирай част от руската държава. Украйна скоро ще бъде разделена на 2 държави - западна и Източна/Крим (където е позициниран руският военен флот).
126
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Внимание ! Анти славянската и русофобска плесен се размножава със спори. Не спорете с плесени !!!
125
2
 
10
 
! Отговори
тя преди 10 години
Стига е мизерствал руският народ за чужди типове.
124
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интересно какво ще стане с договорените символични цени за руски газ.
123
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До РеалистПравилно ,по добре в селото на Путин ,отколкото в селото на престъпника Сорос ,там България не фигурира като народ и държава
122
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименСамо долни предатели като теб могат да се радват на Американско Гейското влияние в Европа .А ти специално си една долна предателска *** която не може да асимилира за какво става на въпрос ,че тук борбата е на нож или Западният свят или ние Православните който надделее той ще оцелее . И вземи чети записките на Хенри Кисинджер ,за това как католиците искат да унищожат нас православните ,като съсипят Русия .
121
2
 
4
 
! Отговори
Marin преди 10 години
Боев, *** такъв. Като работиш в азърбайджан, защо не кажеш откъде им падат всичките пари. В Украйна да не би случайно да има нефт и природен газ.
120
5
 
4
 
! Отговори
до 169 преди 10 години
ава боко ний не лижем *** на Путин, а други *** и за това сме така. Ти май съвсем си итрещял ами ние сме европейска държава при това в нато, такива като теб все още не магат да разбират най елементарните неща. срам.
119
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само бедни провинциални скотове и 70-годишни старци могат да се радват на руското влияние! Нормалните работещи хора - не!
118
11
 
7
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
Още веднъж да обърна внимяние, че руската "помощ" всъщност е заем с лихва - изкупуване на украински държавни облигации.
117
27
 
8
 
! Отговори
Боев преди 10 години
От няколко години работя в Баку.Азърбайджан процъфтява,а баку се развива с невероятни темпове.Причината е очевидна-след 1990 г. започна война с Армения за Н.Карабах.Русия взе страната на арменците и Азърбайджан изхвърча от руската орбита.Сега икономически гравитират около богатите ислямски държави,а военно с Израел.Всичките природни богатства,които руснаците векове хищнически ограбваха днес са си техни.Свободна и просперираща държава, а ние ближем на путин *** и затъваме безнадежно...
116
4
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
До до164 от славянинДано не започнат да им раздават и български паспорти, че тогава ще я втасаме.
115
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до реалистМакедонците не са българи, а са си македонци.