Руски военни превзеха летището Белбек в Севастопол

Това е въоръжена окупация, заяви украинският вътрешен министър
Обновена: 28 фев 2014 14:16 | 28 фев 2014 09:07, Елка Василева
312
Руски военни превзеха летището Белбек в Севастопол
Летището в Симферопол. Снимка: Reuters

Въоръжени лица са завзели летището Белбек в Севастопол. Неизвестните лица са пристигнали там, за да „не допуснат пристигането на някакви бойци“, съобщи Интерфакс, като се позова на компетентни военни източници от Севастопол.

Според някои данни на територията на летището действат руски военни, разположен е щабен БТР с комуникация, посочва агенцията.

Още по темата

Украинският вътрешен министър Арсен Аваков потвърди малко по-късно, че руски военни са блокирали летище в Севастопол и определи завземането на летища в Крим като "въоръжена окупация".

Оценявам случващото се като въоръжено нахлуване и окупация. В нарушение на всички международни договори и норми, пише Аваков в профила си във Facebook. Това е пряка провокация за въоръжено кръвопролитие на територията на суверенна държава. Това вече не е от компетенциите на МВР. Това е от компетенциите на Съвета за национална сигурност и отбрана, посочва министърът.

За летището Балбек в Севастопол Аваков пише, че то е „блокирано от военни подразделения на флота на Русия. Вътре в летището се намират военни и граничари от Украйна. Отвън са военни в камуфлажни дрехи и с оръжие без опознавателни знаци, но не криещи принадлежността си. Летището не работи. На вътрешния периметър има постове на МВР на Украйна. Въоръжени сблъсъци засега няма“. 

През нощта група въоръжени лица проникнаха в летището в Симферопол. Към момента неизвестните лица вече са напуснали летището, но информацията за случилото беше противоречива.

Според очевидци около 50 въоръжени и екипирани хора са пристигнали на летището с три автомобила „КамАЗ“ без номера и опознавателни знаци. Първоначално те отцепили терминала за вътрешните полети, но след това превзели цялото летище.

Друг очевидец съобщава, че хората в камуфлажни дрехи са били около 150, а „КамАЗ“-ите четири. В автомобилите е имало муниции. Неизвестните са говорели с характерен руски акцент и според източника на агенцията те били много решителни да не допуснат пристигането там на украинския вътрешен министър Арсен Аваков и председателя на Съвета за сигурност на Украйна Валентин Наливайченко.

Говорителят на летището Игор Стратилати междувременно съобщи, че въоръжените лица са нахлули на територията на летището с руски знамена. „Мислели са, че се е стоварил украински десант, но когато видяха и се убедиха, че няма такова нещо, се извиниха и си тръгнаха“, каза Стратилати за „Ехото на Москва“.

Той добави, че летището работи в обичайния си режим.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
12
 
! Отговори
Гост преди 10 години
Летището в Симферопол е в същото положение. Очакваме коментар от руска страна. Няма да се учудя, ако е поредната провокация.
17
36
 
14
 
! Отговори
Свободен българин преди 10 години
До 20Робът винаги иска да има господар. Един руски, други турски!Свободните българи, не могат да бъдат твои колеги!Щом пишеш и руската с големи букви си ясен - руски поцелуйко и путинопоклонник!
16
15
 
56
 
! Отговори
лудия преди 10 години
русия няма да даде на метежниците от америка да превземат черноморската им база и крим,а черноморската им база им трябва за да защитят сирия иран ,та дори и България, ако тя реши да се отърве от американското робство.
15
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Господа съюзници!Вместо да си разправяте приказките за общо ползване ,ами вземете ни налеите малко капитал в индустрията ,че и ние да кажем ,че сме бяла държава.С гола пропаганда тръгнали любов да търся.Те и булките само "обичам те" не ги топли трябва и да се работи от време на време.На бългрски !Гърка денса сиртаки ,а българина на три се гърбил ,ако искаш да те обичат плащаи!
14
15
 
69
 
! Отговори
гецата преди 10 години
Вижте колеги...ако трябва да избера руска или турска окупация на България - без да мигна ще избера РУСКАТА !!! Който има малко останал разум, ще разбере защо...
13
3
 
1
 
! Отговори
Монархист преди 10 години
Изразявам подкрепата си към мнение 4 !!!
12
4
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Джон Кери: Планираме помощ за Украйна.ПУТИН: Нашата помощ ще стигне първа.
11
4
 
11
 
! Отговори
до 12 преди 10 години
Във Фейсбук ли го прочете?
10
28
 
7
 
! Отговори
интернет лумпен преди 10 години
"Руско управление в България - виж 'окупация' "Братя Данчови, Българска енциклопедия, София, 1936.
9
5
 
62
 
! Отговори
до 12 преди 10 години
Умен, прочети малко история преди да пишеш глупости, Крим никога не е бил украински. Той е автономен район в състава на Руската федерация. Няма нужда руските спецчасти да завземат Крим, те са си били винаги там.
8
8
 
74
 
! Отговори
Гост преди 10 години
А какви искате да бъдат? Патагонски войски? О, или не, американски, как не се сетих! Ами в Крим е пълно с американци, трябва да се защитят изконните американски интереси, да се спасят нещастните американски граждани от "агресора" Русия! Нали!?
7
75
 
23
 
! Отговори
Пич преди 10 години
Руските спец части започнаха официално да завземат Крим. Интересно как ситуацията с комунистите навсякъде по света се развива по един и същи начин. Хората започват протести срещу червените безобразия. Онези веднага пускат слуха, че САЩ, Сорос, Дядо Мраз, и т.н., им плаща и организира. След това докарват съвсем платено и организирано автобусите, БТР-ите, и уж спонтанно започат протести и военни действия в защита на неоправданите. Едни и съши номера по цял свят ... как не се наиграха.
6
48
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Украйна е решила да не проявява агресивност към Крим и няма да се подаде на провокациите на местните руски сепаратисти. Тя само ще изпрати позитивни послания към населението за запазване на автономията и икономически придобивки.А бивши руски милиционери и паравоенни структури ще обикалят като *** по летища и различни обекти и ще има да си чакат някой да ги нападне. Но на летища , на които има такива елементи туристи рядко кацат, а летния сезон в Крим наближава! Кой ще го провали?
5
63
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма по-отвратително нещо от руската загриженост, хората искат да са независими, а те ще им разцепят държавата.
4
57
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хилядите руснаци ,които се домъкнаха при нас какво ли ще поискат след време.Малко са ни ядовете с ония от анадола,че и разни помаци.
3
9
 
4
 
! Отговори
макето преди 10 години
абе не знам що ама този Наливайченко ми е симпатичен
2
21
 
80
 
! Отговори
о.з. редника преди 10 години
Незабавно генералния щаб да изтегли контингента ни от Афганистан и да го прати в Южна Украйна около Болград и Измаил. Нашите сънародници от Бесарабия трябва да бъдат защитени от развихрилите се фашисти бандеровци. Ако президента Плевнелиев се противопостави, да му пратят един взвод и да бъде свален от власт. Плевнелиев е мюсюлманин и води анти-българска политика.НЕЗАБАВНО!
1
9
 
45
 
! Отговори
до 1 преди 10 години
А гривната се скъса предполагам ?Световния банкер може да се гръмне с тая фалшива стандартизация кои да е в разкош и кои да гладува.