Украйна иска Вашингтон и Лондон да гарантират териториалната й цялост

Киев призова Москва да не подпомага сепаратистките сили
28 фев 2014 13:23, Елка Василева
81
Украйна иска Вашингтон и Лондон да гарантират териториалната й цялост
Олександър Турчинов. Снимка: Reuters

И.д. президент на Украйна Олександър Турчинов свиква извънредно заседание на националния Съвет за сигурност, в който влизат шефовете по сигурността, за да обсъди събитията в Крим, предаде Ройтерс. Турчинов отправи обвинението, че руски сили са замесени в ескалацията на напрежението в автономната република.

Още по темата
Парламентът на Украйна гласува резолюция, в която призовава САЩ и Великобритания като участнички в Будапещенския меморандум да станат гаранти за суверенитета и териториалната цялост на страната след завземането на две летища в Крим от въоръжени мъже, съобщи Франс прес.

Будапещенският меморандум е международен договор, сключен през 1994 г. от Украйна със САЩ, Великобритания и Русия, които станаха гаранти за нейната независимост в замяна на отказа й от ядрени оръжия, припомня агенцията.

Върховната рада се обърна също така с призив към Русия да прекрати всички действия, които застрашават суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и да не подпомага сепаратистките сили.

Киев поиска от Съвета за сигурност на ООН да свика извънредна сесия, на която да бъде обсъдена кризата в страната в светлината на поетия ангажимент от световните сили да гарантират териториалната й цялост, съобщи Ройтерс. Украйна кани и специална мисия под егидата на ОССЕ и Съвета на Европа да направи проверка на спазването на човешките права на украинските граждани от всякаква националност и вероизповедания в Крим и други региони.

Украинският депутат Олег Ляшко предложи днес в парламента незабавно да бъдат денонсирани Харковските споразумения, свързани с условията за пребиваването в Украйна на руския Черноморски флот, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
0
 
! Отговори
PEN4O преди 10 години
И Украйна и България са още в лапите на същото КГБ-зло, но Украйна е по-голяма и мащабите на безобразията са по-големи, а и по-дълго са "строили комунизъма; т.е. и с тях и с нас Москва е в труд и бой и Партии велики водят нашия победен строй . . . Уви доведоха ни до най-дълбоката пропаст, а oт там излизане НЯМА . . .
42
0
 
1
 
! Отговори
dasdas преди 10 години
mn qko familno ime hahaa
41
0
 
8
 
! Отговори
СПАС преди 10 години
Турчинов, да ходи да сваля Ердогана в Турция!! В Украйна го чака дебела сопа!!! Англичаните и французите, щяха да пазят и Чехословакия и Полша от Хитлер, но дори тогава, когато трябваше, не посмяха, та сега ли, когато трябва да подкрепят метежници, терористи и неонацисти??????
40
2
 
6
 
! Отговори
цезар преди 10 години
Щом Крим е автономна република и има президент и парламент кой ще и попречи ако реши да се отцепи от Украйна.Вашингтон и Лондон ли?защо не попречиха на Косово ами даже и му помогнаха. Защо ? Русия да не помогне на Крим след като си бил неин и там има войски и флот.От сега нататък ще видят украинците кон боб яде ли, защото румънци унгарци и поляци си точат ножа. Само словенците си мълчат поне за сега.
39
1
 
8
 
! Отговори
Акъл море преди 10 години
Светът е с вас драги бандеровци! Всички напълно ви разбират.Искате териториалната цялост на Юкраин за да можете да си колите на спокойствие.Много добре! Проблемът обаче е че има и несъгласни!
38
0
 
2
 
! Отговори
do 59-kretena преди 10 години
znam, i tova e sdelka, glupako...ako sme umni, vzimame severna dobrudja obratno i zaselvame v tiah besarabskite bulgari- shtoto onia fashagi predi dva dni im zabraniha da govoriat na mai4inia ezik, ti kVO- tezi demokrati li poddajjash i rodnata kruv si gotov da prodadesh!
37
0
 
6
 
! Отговори
до 53 преди 10 години
каква бесарабия даваш на румънците ти пък бе, ***? знаеш ли, че на нас с. добруджа ни е отнета точно заради бесарабия? а знаеш ли, че има над половин милион българи в тази област (защото тя се намира и в молдова)? как така с лека ръка решаваш съдбите на сънародниците ни,а?
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
14.10 В Симферополе возле ВС АРК устроили дискотеку. У крымского парламента собралось порядка двух сотен человек, в основном, это казаки и пророссийски настроенные граждане. Массового веселья нет, но настроение у всех приподнятое.13.56 Российские военные заблокировали пограничную часть в Балаклаве. На территорию Украины влетело около 10 российских военных вертолетов.
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
и със, и без 'цялост', украйна е просто една фалирала територия..ес не им пука, а русия няма да дава пари, ако не знае с кого конкретно се договаря. за съжаление, нещата заприличват на грузия - една част просто ще се отдели и всичко ще замлъкне..
34
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Украйна иска Вашингтон и Лондон да гарантират териториалната й цялост "Поправете си заглавието : Западна Украйна...
33
1
 
14
 
! Отговори
Костинбродски преди 10 години
Бандеровците забраниха руския език и сега реват за помощ, през 2014 г Украйна има плащания по външен дълг за 6 милиарда долара. Украйна е фалирала. Крим е само начало на разпада
32
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ami rumunia otdavna se to4i na besarabia- tya si e tyahna...amerikancite sa po-priateli s basesku, ne s tezi divi zakarpatski seliani bez nacia i s darjava ot ima-niama 20 godini...ta riviete be, opla4ete se i na armenskia pop ako iskate...koi kakvoto pravi-na sebe si go pravi !
31
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СИТУAЦИЯТA ЩЕ СЕ ИЗЯСНИ ДО ДНИ, ИЗПРAВЕНA ПРЕД РУСКA ИНВAЗИЯ УКРAЙНA Е В ПРAВОТО СИ ДA ПОИСКA РAЗПОЛAГAНЕТО НA НAТОВСКИ БAЗИ НA НЕЙНA ТЕРИТОРИЯ, КОМЕНТИРAТ AМЕРИКAНСКИ ВОЕННИ ДНЕС 28.02.2014 г.
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ga yadahte kiftetata na maydanya ni rivahtie...sya shto riviete bre...to sloboda to evropa tuy zna4i- da go poemete 4etvartit !
29
0
 
18
 
! Отговори
Самозабравят се преди 10 години
Сутринта загатнах, че Майдана ще предизвика провокация срещу Русия. Узурпаторското правителство е избрало специален пълномощвик за Крим. Този новоизлюпен пълномощник от партията УДАР, заявил в прав текст, че автономията на Крим можела да бъде отнета, при условие, че Кримския парламент си избра ново правителство и законно насрочи референдум за преминаване към Русия. Навлизането на въоръжени сили на Майданистите в Крим може да предизвика Русия да има претекст за смазването на Узурпаторите.
28
10
 
1
 
! Отговори
Gen.Ratko Mladic преди 10 години
Ruskata armiq da napadne Varna i Burgaz i da si zeme Bolgaria, bolgaria e RUSKA OKOLIA.
27
0
 
22
 
! Отговори
NORDLAND73 преди 10 години
Сами си го на...каха, сега реват на целия свят.... ***!!! кой ще си рискува дупето срещу Русия???
26
3
 
21
 
! Отговори
до 45 преди 10 години
До inatutБългария я остави на опашката продажната седерастия ,начело с *** Костов ,който съсипа индустрията военно-промишления комплекс,земеделието с прословутите ликвидационни съвети,като Костов и компания разпродадоха за по 1 долар предприятията и активите на същества със звучни имена като Гад Зееви,ей кои съсипаха България и я оставиха на опашката не Русия.
25
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русия + Китай срещу Англия + САЩ.
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
кой ще този еврпейски или американски дипломат да се изкаже против референдума само с увъртане за армии война не става